ADVERTISEMENT
News

Gelu Duminică, despre violența domestică din societatea românească: “Noi nu înțelegem că femeia este om”

Gelu Duminică, profesor în cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială, a vorbit luni la Digi24 despre violență domestică, declarând: "noi nu pricepem că femeia este om".
Autor: Rareș Mușătoiu | 28.06.2021 | 22:28
Gelu Duminică, despre violența domestică din societatea românească:
Gelu Duminică, despre violența domestică din societatea românească: "Noi nu înțelegem că femeia este om" foto: Facebook

Discuția a plecat de la controversatul raport Matic, despre sănătatea sexuală și drepturile sexuale, aprobat de către Parlamentul European.

ADVERTISEMENT

Violența domestică a fost un fenomen îngrijorător în timpul anului 2020, în timpul pandemiei de coronavirus, despre care specialiștii spun că a contribuit la creșterea numărului persoanelor abuzate.

Gelu Duminică, despre violență domestică: “Noi încă nu pricepem că femeia este om”

Cosmin Prelipceanu: “Își pot permite politicienii să aibă altă agendă decât cea a oamenilor pe care i-au vota? Este o presupunere că românii sunt conservatori. Cum pot să meargă să susțină altceva decât un drept pe care îl avem în România, cel la avort?”

ADVERTISEMENT

Gelu Duminică: “Acum doi ani societatea românească s-a pronunțat în momentul în care a refuzat să se prezinte la inițiativa politicienilor și a unui grup civic și mă refer inițiativa de modificare a definiției familiei din Constituție. ‘Nu o să treacă multă apă pe Dunăre’ până când această temă va fi iar pusă pe tapet.

Mă surprinde mizerabila minciună rostogolită de unii care au votat împotriva conform cărora raportul Matic conferă cumva obligativitatea bărbaților să nască.

ADVERTISEMENT

Nu am găsit nicăieri ceva legat despre asta în raport. Am găsit recomandări pentru a se lua măsuri împotriva abuzului asupra minorelor, violului, căsătoriilor timpurii, mutilării genitale.

Cine vreți să fie de acord cu asta? Partidele care iau în brațe politicienii acuzați de pedofilie și pornografie infantilă? Violența domestică, cea împotriva femeii este extrem de tolerată și chiar încurajată.

ADVERTISEMENT

Ea e de vină că purta fusta scurtă, ce i-am făcut? Am violat-o și eu puțin, cam acesta este nivelul din societatea românească.

Noi nu înțelegem că abuzul este abuz și că femeia este om și nu glumesc cu asta. La noi femeia pupă mână bărbatului, spunea Sorescu și noi suntem încă tributari acestei gândiri.

ADVERTISEMENT

Politicienii asta au făcut când au votat împotriva acestui raport, s-au folosit de dreptul lor de bărbați de a decide despre corpurile femeilor”, a declarat Gelu Duminică la Digi24.

Cosmin Prelipceanu: “Sunt multe femei care au votat împotriva acestui raport”

ADVERTISEMENT

Gelu Duminică: “Despre internalizarea stigmei putem să vorbim. Una dintre chestiile pe care le fac cu studenții mei este un experiment social și încurajez ca chipurile un ‘cuplu’ să iasă pe stradă și băiatul să înceapă să o agreseze pe fată țipând la ea, jignind-o și acuzând-o că l-a înșelat.

Opt din zece trecători nu se bagă de obicei, iar cam doi din cei opt încurajează violența. Dintre aceștia, în marea lor majoritate, sunt femei”, a adăugat sociologul.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!