News

Generalul Eugen Bădălan, despre colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea: “A făcut fals în declarații care este o infracțiune şi trebuie să plătească”

Eugen Bădălan, general în rezervă, a explicat într-o emisiune TV că Armata Română a avut informații care indicau că Traian Băsescu a fost recrutat de Securitate în studenție.
12.04.2022 | 07:09
Generalul Eugen Badalan despre colaborarea lui Traian Basescu cu Securitatea A facut fals in declaratii care este o infractiune si trebuie sa plateasca
Traian Băsescu a fost declarat colaborator al fostei Securități de ÎCCJ. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Eugen Bădălan, general în rezervă și fost șef al Statului Major al Armatei Române, a vorbit într-o emisiune TV despre colaborarea fostului președinte cu Securitatea și informațiile pe care forțele armate le aveau pe acest subiect, notează Antena 3.

Ce informații avea armata?

După cum a explicat generalul în rezervă în timpul emisiunii, serviciul de informații al armatei avea un document care oferea detalii despre colaborare lui Traian Băsescu cu fosta Securitate, dar acestea era “lipsit de substanță”.

ADVERTISEMENT

“Direcția de Protecţie şi Siguranță Militară din cadrul Direcției Generale de Informaţii a Apărării, în momentul în care a apărut această problemă a pus la dispoziție un document care se găsea în posesia acestei Direcții, dar care nu aveam nicio substanță”,  explicat generalul.

Acesta a mai explicat că documentul la care face referire arăta că fostul președinte ar fi fost recrutat de ofițerii de Securitate atunci când era student. Cu toate acestea, nu conținea și detalii despre modul în care o astfel de colaborare s-a desfășurat.

ADVERTISEMENT

“Prin acel document se făcea doar demonstrația că pe timpul studenției (n.r. Traian Băsescu) a fost recrutat de către organele de Securitate. Dar atât şi nimic mai mult”, a mai adăugat generalul Bădălan.

În ceea ce privește documentul, generalul a mai explicat că acesta a fost pus la dispoziția autorităților competente și că, ulterior, ar fi fost făcut public.

ADVERTISEMENT

“Acest document, Direcția Generală de Informaţii a Apărării l-a pus la dispoziția organelor care l-au solicitat la acel moment şi a devenit şi public”, a declarat Bădălan.

Implicațiile legale ale colaborării cu Securitatea

Generalul Bădălan a mai adăugat că este de părere că Traian Băsescu a făcut fals în declarații atunci când a candidat pentru diferite poziții de putere în statul român. Din acest motiv, el ar trebui să răspundă în fața legii.

ADVERTISEMENT

“Chestiunea aici mi se pare un pic mai amplă pentru că a făcut fals în declarații care este o infracțiune şi trebuie să plătească”, crede generalul.

După ce a făcut aceste dezvăluiri, generalul a vorbit și despre implicațiile legale și morale ale faptului că membrii Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității i-au permis lui Băsescu să candideze.

“Numai că eu îmi pun întrebarea: cum poate fi calificată eroarea materială făcută de cei de la CNSAT care i-au dat documente că nu a făcut poliţie politică? Cum poate fi calificată atitudinea celor care au ştiut cu exactitate că a făcut poliţie politică?

Şi mai pun şi o altă problemă: Organele de cercetare penală care au trimis în instanţă mulţi nevinovaţi pe vremea lui şi în care instanțele au dovedit ulterior, după ce le-a nenorocit carierele, viaţa, familia, că nu au fost vinovați, aceleași organe de cercetare penală au stat deoparte întotdeauna cu ceea ce a făcut el şi grupul lui”, este de părere generalul.

ADVERTISEMENT