Fotbal international

Generaţia de Aur a Belgiei, eşecuri pe bandă rulantă! CM 2022 poate aduce ruşinea maximă pentru “dracii roşii”

Belgia a avut parte de o adevărată Generaţie de Aur în ultimii ani, însă doar la CM 2018 a obţinut un rezultat bun. Acum, în Qatar, "dracii roşii" riscă eliminarea.
01.12.2022 | 10:00
Generatia de Aur a Belgiei esecuri pe banda rulanta CM 2022 poate aduce rusinea maxima pentru dracii rosii
Belgia ar putea să părăsească CM 2022 încă din faza grupelor
ADVERTISEMENT

Din 2014 şi până în prezent, Belgia s-a numărat mereu printre favorite la turneele finale. Cu o generaţie de excepţie, vârfuri fiind Eden Hazard, Kevin De Bruyne sau Romelu Lukaku, “dracii roşii” mai mult au dezamăgit. Exceptând Mondialul din Rusia, unde au obţinut bronzul, belgienii nu şi-au atins potenţialul la restul turneelor.

Campionatul Mondial 2014 – primul eşec al Generaţiei de Aur din Belgia. Argentina i-a blocat drumul spre semifinale

La Campionatul Mondial 2014, primul turneu final după o pauză de 12 ani, Belgia venea cu un lot echilibrat, unde experimentaţii Daniel Van Buyten, Thomas Vermaelen şi Vincent Kompany îi ajutau pe tinerii Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois sau Romelu Lukaku.

ADVERTISEMENT

Belgienii s-au calificat en-fanfare în optimile de finală, cu trei victorii în faţa Algeriei, Rusiei şi Coreei de Sud. Contra Statelor Unite ale Americii, în optimi, Belgia a suferit pentru victorie, venită după cele două reprize de prelungiri. În sferturi, Argentina a lovit repede, prin Gonzalo Higuain, şi selecţionata lui Marc Wilmots părăsea turneul final.

Belgia s-a împiedicat de Ţara Galilor la EURO 2016. Marc Wilmots şi-a pierdut postul imediat

Cu experienţa acumulată la Mondialul din 2014 şi o campanie bună în preliminarii, Belgia era creditată cu şanse la câştigarea EURO 2016. După un start fals în Grupa E, 0-2 cu Italia, “dracii roşii” au învins Irlanda şi Suedia pentru calificarea în optimile de finală.

ADVERTISEMENT

Contra Ungariei, în optimile de finală, Belgia a făcut un meci perfect, pe care l-a câştigat fără drept de apel, scor 4-0. Pentru un loc în semifinale, belgienii s-au duelat cu Ţara Galilor, echipă care le pusese mari probleme în preliminarii.

Jucătorii lui Marc Wilmots porneau cu prima şansă, iar golul lui Radja Nainggolan, din startul meciului, anunţa un nou show. Galezii au egalat până în pauză, iar în a doua repriză au mai marcat de două ori. Belgia a plecat acasă, din nou cu o eliminare în sferturi, iar Marc Wilmots a fost demis.

ADVERTISEMENT

Medalia de bronz de la Campionatul Mondial 2018, cel mai bun rezultat al Generaţiei de Aur a Belgiei

În locul lui Marc Wilmots, belgienii l-au adus pe Roberto Martinez. Ibericul tocmai fusese demis de Everton şi avea în CV o retrogradare în Championship, dar şi o Cupă a Angliei, ambele cu Wigan. Cu un parcurs excelent în preliminarii, cu 9 victorii şi 1 remiză, Belgia venea la Mondialul din Rusia cu mari speranţe.

“Dracii roşii” au câştigat Grupa G cu maxim de puncte, după 3-0 cu Panama, 5-2 cu Tunisia şi 1-0 cu Anglia. La fel ca în 2014, optimile de finală le-au dat de furcă belgienilor, mai ales după ce Japonia a ajuns să aibă un avantaj de 2 goluri, imediat după pauză. Belgia şi-a adus aminte că este una dintre favorite şi a întors scorul în 21 de minute, cu un gol al calificării în sferturi, al lui Nacer Chadli, venit în 90+4.

ADVERTISEMENT

A urmat marele test cu Brazilia, iar startul a fost excelent, cu 2 goluri în primele 30 de minute. Jucătorii lui Roberto Martinez au închis jocul, iar Selecao a reuşit să puncteze abia în minutul 74, prin Renato Augusto. După 32 de ani, Belgia ajungea din nou în semifinalele unui Campionat Mondial.

În semifinala cu Franţa, selecţionata lui Didier Deschamps a preferat să se apere organizat şi să se bazeze pe contraatacuri rapide. Cu două ratări mari ale lui Eden Hazard, belgienii au fost pedepsiţi de Samuel Umtiti, care a marcat singurul gol al meciului. Ajunsă din nou în finala mică, la fel ca în 1986, Belgia a reuşit să învingă din nou Anglia, scor 2-0, şi să obţină medalia de bronz, cea mai mare performanţă din istoria participărilor la Campionatul Mondial.

Drumul Belgiei la EURO 2020 s-a oprit din nou în sferturile de finală

Belgia a încheiat perfect preliminariile pentru EURO 2020, cu 10 victorii în tot atâtea meciuri şi cu un golaveraj uluitor, 40-3. Părea momentul perfect pentru un succes total al “dracilor roşii”, iar în Grupa B au arătat din nou foarte bine, după 3-0 cu Rusia, 2-1 cu Danemarca şi 2-0 cu Finlanda.

Primul test adevărat a venit în optimile de finală, contra Portugaliei, campioana europeană en-titre la acea oră. Lusitanii au fost cu ocaziile, belgienii cu golul, după ce Thorgan Hazard a marcat, în minutul 42, şi a adus calificarea în sferturile de finală.

A urmat duelul cu Italia şi Belgia era în mare formă. După ocaziile ratate de Kevin De Bruyne şi Romelu Lukaku, Nicolò Barella a deschis scorul, iar Lorenzo Insigne i-a ajutat pe italieni să se distanţeze. Romelu Lukaku a marcat chiar înaintea pauzei, dar belgienii nu au mai reuşit să-l învingă şi a doua oară pe Gianluigi Donnarumma. Din nou, “dracii roşii” s-au oprit în sferturile de finală ale unui turneu final.

Belgia poate să părăsească CM 2022 încă din faza grupelor

Cu o nouă prestaţie bună în preliminarii, Belgia s-a calificat cu uşurinţă la Campionatul Mondial 2022. În prima partidă din Qatar, jucătorii lui Roberto Martinez au fost testaţi serios de Canada, iar Thibaut Courtois a apărat penalty-ul executat de Alphonso Davies. Michy Batshuayi a deschis scorul chiar înaintea pauzei şi a adus victoria belgienilor la debutul în CM 2022.

Contra Marocului, Belgia a evoluat extrem de modest, iar africanii au obţinut victoria pe final, după golurile marcate de Romain Saiss şi Zakaria Aboukhlal. Joi, de la ora 17:00, Belgia întâlneşte Croaţia, liderul Grupei F, iar o victorie o poate duce în optimile de finală. La egal, “dracii roşii” trebuie să fie atenţi la Canada – Maroc şi să spere că africanii pierd la scor.


  • 2,75 este cota Superbet pentru “2 solist” în Croaţia – Belgia. VEZI AICI TOATE COTELE

ADVERTISEMENT
Tags: