Sport

George Cosac, ales președinte la Federația Română de Tenis. Cum i-a învins pe Tudor Iacov și Dumitru Hărădău

George Cosac a câștigat alegerile și este noul președinte al Federației Române de Tenis, urmând să dețină această funcție în următorii 4 ani.
10.02.2023 | 17:16
George Cosac ales presedinte la Federatia Romana de Tenis Cum ia invins pe Tudor Iacov si Dumitru Haradau
George Cosac a câștigat alegerile și este noul președinte al Federației Române de Tenis, urmând să dețină această funcție în următorii 4 ani. Sursă foto: Marian Burlacu / Sport Pictures
ADVERTISEMENT

Cosac a asigurat interimatul la conducerea tenisului românesc după ce Ion Ţiriac a demisionat din funcție în 26 iulie 2021.

George Cosac, noul președinte al Federației Române de Tenis

În urma alegerilor ce au avut loc, vineri, 10 februarie, la Centrul Naţional de Tenis din București, George Cosac a fost ales în funcția de președinte al Federației Române de Tenis pentru un mandat de 4 ani.

ADVERTISEMENT

Fost președinte la CS Dinamo, Cosac a beneficiat de retragerea celor patru contracandidați înainte de începerea votului. Răzvan Itu şi Mihai Rusu s-au retras cu o zi în urmă, iar Dumitru Hărădău și Tudor Napoleon Spartacus Iacov au făcut-o chiar înainte de startul alegerilor.

La începutul Adunării Generale de alegeri au fost prezenţi 157 din numărul total de 421 de membri afiliaţi ai Federaţiei Române de Tenis, însă până la exprimarea votului 13 preşedinţi au părăsit sala.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, votul a fost o simplă formalitate, iar George Cosac, în vârstă de 55 de ani, a obținut mandatul de președinte cu 142 de voturi din 144, alte două voturi fiind declarate invalide.

Cosac, al treilea mandat în fruntea tenisului românesc

Aceasta a fost a treia programare a alegerilor, celelalte două din 27 octombrie 2022 şi 14 decembrie 2022 fiind amânate din cauza lipsei de cvorum. Pentru a fi întrunit cvorumul decizional era nevoie de două treimi din numărul total al membrilor cu drept de vot. Conform statutului FRT, la cea de-a treia programare a alegerilor nu se mai ţine cont de cvorum şi se poate vota chiar şi dacă este prezent un singur membru afiliat.

ADVERTISEMENT

Pentru George Cosac acesta este cel de-al treilea mandat în funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Tenis. El a mai fost ales în 2013 şi 2017, însă cel de-al doilea mandat nu s-a derulat până la final din cauza unor probleme juridice privind înregistrarea membrilor afiliaţi la tribunal. Din acest motiv, MTS a întrerupt finanţarea, iar FRT a fost nevoită să organizeze alte alegeri în 2019.

La alegerile din 2019, Ion Țiriac a câștigat cu 32 de voturi obţinute la Adunarea Generală Extraordinară de Alegeri. La momentul respectiv, el declara că va sta în această funcţie doar 6 luni, perioadă în care va avea ca obiective schimbarea statutului FRT şi clarificarea situaţiei fondurilor financiare de la MTS.

ADVERTISEMENT

George Cosac este unul dintre susținătorii Simonei Halep, care a fost prinsă dopată. Noul președinte al FR Tenis a vorbit în termeni duri despre academia lui Patrick Mouratoglou și a arătat cu degetul spre antrenorul francez.

ADVERTISEMENT