Fotbal international

Georginio Wijnaldum, conflict cu jurnaliștii olandezi pe teme rasiale. Ce i se reproșează fotbalistului

24.03.2021 | 14:17
Georginio Wijnaldum conflict cu jurnalistii olandezi pe teme rasiale Ce i se reproseaza fotbalistului
ADVERTISEMENT

Echipa națională a Țărilor de Jos (Olanda) debutează miercuri în preliminariile pentru Cupa Mondială, în deplasare, contra Turciei. Georginio Wijnaldum a fost pus într-o situație delicată la ultima conferință de presă.

Fotbalistul de 30 de ani, cu 72 de meciuri în tricoul primei reprezentative a Țărilor de Jos, a fost desemnat căpitanul ”portocalei” în absența lui Virgil Van Dijk.

ADVERTISEMENT

La conferința de presă premergătoare meciului cu Turcia, fotbalistul lui Liverpool a trebuit să răspundă unei întrebări care l-a pus în încurcătură.

Georginio Wijnaldum, conflict cu jurnaliștii olandezi: „Ce se întâmplă în Qatar e diferit de rasism”

Fotbalistul lui Liverpool a fost întrebat de un jurnalist de ce nu a reacționat față de ultimele informații conform cărora 6.751 de muncitori străini și-au pierdut viața în Qatar, pe șantierele stadioanelor din țara gazdă a Cupei Mondiale din 2022, așa cum a făcut-o la moartea lui George Floyd, afro-americanul sufocat de un polițist.

ADVERTISEMENT

”Trebuie să discutăm despre Qatar ca jucători și credem că, dacă ne calificăm, ar fi mai bine să mergem acolo, am avea un impact mai mare în transformarea lucrurilor”, a răspuns Wijnaldum.

După câteva minute, vizibil iritat, căpitanul batavilor a revenit și a ținut să adauge că cele două situații nu se compară, dar a adăugat că el și ceilalți fotbaliști din naționala Țărilor de Jos vor avea o reacție.

ADVERTISEMENT

„M-am gândit la întrebarea pe care mi-ai pus-o legat de rasism și Qatar. Înțelegi ce faci? Să compari rasismul cu ce se întâmplă în Qatar… Tu practic spui că dacă cineva e rasist față de o persoană de culoare, tu nu te poți apăra pentru că te duci să joci fotbal în Qatar. E foarte greșit. Spui că, dacă ești abuzat rasial, nu te poți apăra. Nu-mi place ce ai făcut, mi se pare ciudat.

Ceea ce se întâmplă în Qatar e diferit față de rasism, dar trebuie să facem ceva. Cred că mulți oameni nu au cunoscut situația din Qatar. Nu noi, jucătorii, am vrut ca acest Mondial să se dispute acolo”, a mai spus Wijnaldum.

ADVERTISEMENT

Mai mult de jumătate dintre norvegieni le cer fotbaliștilor să boicoteze Cupa Mondială din Qatar

Informația conformă căreia peste 6.700 de oameni au murit pe șantierele stadioanelor din Qatar a stârnit un val de indignare la nivel mondial.

Printre primii care au reacționat au fost norvegienii. Tabloidul VG a inițiat și un sondaj de opinie în care i-au invitat pe norvegieni să-și spun părerea despre această situație.

La finalul sondajul a rezultat că 55% dintre nordici ar prefera ca fotbaliștii echipelor ce se vor califica la Turneul Final al Cupei Mondiale din Qatar să boicoteze competiția. Nu de aceeași părere au fost fotbaliștii naționalei din Nord, în frunte cu căpitanul Martin  Ødegaard.

Acesta a spus că fotbaliștii vor protesta față de situația din Qatar, dar că nu vor să rateze șansa de a juca la Cupa Mondială.

ADVERTISEMENT