Luna ianuarie a adus episoade de vreme geroasă care au generat un consum ridicat de gaz pentru încălzirea locuințelor. Această situație se va traduce prin facturi și cu 20% mai mari față de cele din luna decembrie, estimează specialiștii.
Chiar dacă prețul gazului a rămas plafonat la 0,31 lei/kWh, creșterea consumului se va simți serios în facturi. Mai ales în cazul locuințelor care folosesc centralele individuale pentru încălzire.
Pentru un apartament de patru camere, într-un bloc nou, din apropierea Capitalei, proprietarul a plătit 553 de lei în decembrie, dublu față de luna noiembrie, când temperaturile au fost în mare parte pozitive. Pentru ianuarie însă se estimează ca factura va fi și mai ridicată.
”Vom avea aceste facturi mai mari, spun eu, undeva la un 20% față de luna anterioară, pentru că suntem în situația în care temperaturile au scăzut mult față de perioada lunii decembrie, care nici ea nu a fost una dintre lunile răcoroase”, a declarat Dumitru Chisăliță, expert energie pentru Pro TV.
Astfel, specialiștii estimează o creștere de la un consum de peste 1.900 de kwh, în decembrie, până la 2.400 de kwh în ianuarie, pentru același apartament. Adică o factură de aproximativ 700 de lei.
Calculele diferă în funcție de tipul locuinței, dar și de poziția apartamentului, la parter, la un etaj intermediar sau la ultimul etaj. Iarna, fiecare grad în minus la temperatura ambientală înseamnă 6-7 la procente economie la factura de gaze.
Pentru eficientizarea consumului, specialiștii nu recomandă oprirea completă a centralei termice. Dacă locuința se va răci prea mult, ulterior consumul de energie va fi mai mare pentru a o reîncălzi.
Se recomandă setarea centralei la 16 grade în cazul în care plecați de acasă mai mult de 24 de ore, dar dacă lipsiți mai mult de două zile temperatura poate fi coborâtă până la 8 grade. Este necesară și o verificare a izolației țevilor pentru a nu pierde căldură pentru că 15% din consumul total de energie este utilizat pentru încălzirea apei.
Autoritățile dau asigurări că depozitele de gaze sunt pline. Potrivit Transgaz, deși consumul este foarte mare acum, depozitele sunt pline în proporție de 70%.
”Este un consum normal pentru perioada de iarnă, o perioadă foarte friguroasă, nu o să dureze foarte mult, nu ne așteptăm la probleme majore.
Nu ne așteptăm să crească prețul, la consumatorii casnici, facturile pentru gaz sunt la plafonul de 0,31 lei pe Kwh, vor fi facturi sub acest plafon, asta datorită relaxării prețurilor gazelor la nivel european și normalizarea pieței de gaze”, a declarat Laurențiu Urluescu, președinte Asociația furnizorilor de energie din România (AFEER).