Life

Gheorghe Turda, în lacrimi după Dumitru Farcaș! Regretatul artist ar fi făcut 85 de ani: “Pentru mine a rămas ca un tată”

Dumitru Fărcaș, regretatul geniu al taragotului, rememorat de Gheorghe Turda. De ce îl numea artistul “tată” pe celebrul taragonist
12.05.2023 | 10:45
Gheorghe Turda in lacrimi dupa Dumitru Farcas  Regretatul artist ar fi facut 85 de ani Pentru mine a ramas ca un tata
Dumitru Fărcaș și Gheorghe Turda. Fotomontaj/Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Dumitru Fărcaș s-a născut pe 12 mai 1938, în Maramureș. Ar fi împlinit, astăzi, 85 de ani. “Omul-taragot”, așa cum era supranumit, a avut o carieră impresionantă, clădită cu talent, dar și multă muncă. La cinci ani de la trecerea în neființă a maestrului Fărcaș, Gheorghe Turda rememorează clipe de neuitat petrecute alături de legenda taragotului românesc.

Dumitru Fărcaș, poveste impresionantă “Totul a pornit cu un fluieraș”

Maestrul Dumitru Fărcaș a crescut într-o familie care iubea muzica. Prima interacțiune pe care a avut-o cu un instrument a fost cu un fluier, primit de la mama sa.

ADVERTISEMENT

„Mama mi-a cumpărat un fluieraş şi cu acel fluieraş am participat la toate festivalurile interşcolare, raionale, regionale – cum era atunci şi am luat o mulţime de premii.

Șansa mea a fost şansa copilului de la sat. Am intrat la Liceul de Muzică în 1956, iar în ’60, când am absolvit, copil sărac fiind m-am întors acasă şi am intrat ca solist în Ansamblul de cântece şi dansuri ‘Maramureşul’ din Baia Mare.

ADVERTISEMENT

M-a întrebat directorul dacă ştiu să cânt la taragot, iar eu am răspuns că da, ştiu. Când am văzut însă instrumentul, i-am spus directorului că nu-i bun şi că trebuie  să-l repar, iar după o săptămână am să vin să dau probă.

Am exersat zi şi noapte timp de o săptămână, iar la momentul cuvenit m-am prezentat la director şi am cântat la taragot două piese foarte frumoase”, declara în anul 2011 Dumitru Fărcaș pentru ziarulfaclia.ro.

ADVERTISEMENT

Dumitru Fărcaș și-a convins soția să renunțe la America după 13 ani

Cea de-a doua soție a regretatului artist, Elena , a renunțat la viața din America și s-a mutat la Cluj-Napoca. Dumitru Fărcaș îsi amintea în anul 2011 cum a reușit să o convingă să îi rămână alături.

„Sunt, cred, printre puţinii români care au făcut întregirea familiei aducând din America, nu ducând în America. Eu mi-am luat nevastă care a stat 13 ani în Statele Unite ale Americii, cetăţean american de origine română.

ADVERTISEMENT

I-am spus: ‘Domnişoară, America mea este pe strada Pavlov 35, acolo lângă Chios, şi este şi un lac acolo. Acolo e America. Te rog foarte mult, fă bine şi vino şi vezi-o, iar dacă o să-ţi placă, rămâi’. Şi aşa s-a întâmplat. A venit, i-a plăcut şi a rămas aici”, spunea Dumitru Fărcaș.

Gheorghe Turda își amintește cu emoție de maestrul Fărcaș

Gheorghe Turda a avut o relație apropiată cu regretatul Dumitru Fărcaș. Puțini sunt cei care știu că îi leagă multe coincidențe de zile de naștere. În exclusivitate pentru FANATIK, îndrăgitul artist Gheorghe Turda a rememorat clipe prețioase petrecute alături de legenda taragotului.

“Dumitru Fărcaș a fost pentru mine ca un părinte, a rămas ca un tată. Am ținut foarte mult la omul Dumitru Fărcaș, artistul inegalabil. Mai mult decât atât, avem și o coincidență de date de naștere. Soția lui este născută pe 6 martie, când sunt născut și eu. Fiica lui este născută tot pe 6 martie.

Fiica mea cea mică este născută pe 12 mai, la fel ca maestrul Fărcaș. Pentru mine, Mitru va rămâne un etalon al Ardealului. El a dus taragotul la rang de Simfonia a 9-a a lui Beethoven. Am avut multe turnee, am fost împreună în Coreea de Nord, în China, în Japonia.

Am fost cel care a ținut în mod special să facă parte din colectivul artistic al Ansamblului Rapsodia Română din anul 1987. A făcut un turneu magistral atunci în Japonia.

Am fost în America de cel puțin 30 de ori. Îl iubesc pe Dumitru Fărcaș și cine nu îl iubește pentru arta lui divină, cu taragotul lui de aur. Să îl reamintim și să nu îl uităm”, a declarat Gheorghe Turda pentru FANATIK.

Dumitru Fărcaș, un geniu al muzicii populare românești care a primit gradul de cavaler

În anul 1970, marele artist a devenit membru al Uniunii Artiştilor Muzicieni din Elveţia. În anii 1977 şi 1999, artistul a primit din partea Institutului Smithsonian Washington DC, diplome de onoare. Pe parcursul carierei sale i s-au acordat titluri de Cetăţean de Onoare al oraşelor Phenian (Coreea de Nord), Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare.

Îndrăgitul taragotist a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de cavaler. Totodată, FANATIK vă reamintește că Dumitru Fărcaş este omul care a dat cel mai cunoscut generic din perioada comunistă. Cine nu recunoaște acordurile genericului celebrei emisiuni „Tezaur Folcloric“, realizată la TVR de regretata Marioara Murărescu.

ADVERTISEMENT
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost...
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost filmat.„Mamă, dar...”
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după...
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după ce a fost schimbat. Ce a făcut antrenorul
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă...
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă pe lângă amendă
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia....
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia. Toată averea escortei, de 3,4 milioane de euro, a fost confiscată
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Zanni, „faimosul” de la Survivor, a trecut prin clipe de coșmar:
Zanni, „faimosul” de la Survivor, a trecut prin clipe de coșmar:
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu...
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu iubita. Un detaliu a atras atenția tuturor
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt...
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt închiși, după ce au fost arestați la un festival din Mamaia
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume