News

Gheorghiță Vlad, noul șef al Statului Major al Apărării. Numire la nivel înalt, anunțată de președinte în timpul turneului din Africa

Generalul-locotenent Gheorghiță Vlad a fost propus pentru funcție de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, mandatul fiind de 4 ani.
20.11.2023 | 13:32
Gheorghita Vlad noul sef al Statului Major al Apararii Numire la nivel inalt anuntata de presedinte in timpul turneului din Africa
Gheorghiță Vlad, noul șef al Statului Major al Apărării. Foto Facebook
ADVERTISEMENT

Gheorghiță Vlad va fi noul șef al Statului Major al Apărării. Anunțul privind noua numire la nivel înalt a fost făcut în timp de președintele Klaus Iohannis se află în turneul pe care îl desfășoară în Africa.

Gheorghiță Vlad, noul șef al Statului Major al Apărării

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, l-a propus pe generalul-locotenent Gheorghiță Vlad pentru această funcție, potrivit informațiilor publicate pe blogul jurnalistului Radu Tudor. El îl va înlocui pe generalul Daniel Petrescu, după expirarea mandatului.

ADVERTISEMENT

Gheorghiță Vlad urmează să preia funcția la data de 30 noiembrie 2023. Va fi în fruntea Statului Major al Apărării pentru următorii patru ani, atât cât este mandatul pentru această funcție.

La ora actuală, viitorul șef al Statului Major al Apărării face parte din Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Totodată, Gheorghiță Vlad este reprezentant al României în Comitetul Militar al NATO.

ADVERTISEMENT

Cine este noul șef al Statului Major al Apărării

Noul șef al Statului Major al Apărării are 54 de ani, fiind născut pe 7 septembrie 1969, în Bucureşti. Are doi copii și este căsătorit, iar pe 16 august 2022 a fost numit în funcția de locţiitor al şefului Statului Major al Apărării.

De asemenea, vreme de doi ani, între 2020-2022, a fost locțiitor pentru operații și instrucție al șefului SMAp. Între 2017 și 2020, generalul Vlad a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica” Buzău.

ADVERTISEMENT

Gheorghiță Vlad se mândrește cu o carieră militară bogată, fiind în diferite funcții, în perioada 2005-2014. Totodată, în anul 2007 a participat ca ofiţer de stat major în cadrul Comandamentului Multinaţional al Forţei în Irak.

În 1988, a absolvit Liceul Militar „Dimitrie Cantemir”, iar în 1991 Școala Militară de ofițeri activi de Tancuri din Pitești. Și-a completat studiile, de-a lungul timpului, la Academia de Înalte Studii Militare, Colegiul Național de Apărare București.

ADVERTISEMENT

Totodată, a urmat mai multe programe și mastere, precum curs postuniversitar la Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti, curs de Operaţii de Menţinere a Păcii– Oberammergau, Germania, master în Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate, Universitatea „Lucian Blaga” – Sibiu şi master în Studii Strategice, U.S. Army War College – Carlisle, SUA.

 

 

 

ADVERTISEMENT