Sport

Giannis Antetokounmpo, MVP-ul finalei NBA! Ce poveste incredibila se ascunde in spatele acestuia

Milwaukee Bucks a câştigat al doilea titlu NBA din istoria sa după ce s-a impus în faţa formaţiei Phoenix Suns, cu 105-98, în al şaselea meci al finalei ligii profesioniste nord-americane de baschet, graţie vedetei elene Giannis Antetokounmpo, care a intrat în istorie.
21.07.2021 | 18:02
Giannis Antetokounmpo MVPul finalei NBA Ce poveste incredibila se ascunde in spatele acestuia
ADVERTISEMENT

Milwaukee Bucks, învinsă în primele două meciuri ale finalei, a revenit cu patru victorii consecutive şi a câştigat titlul cu scorul general de 4-2.

Giannis Antetokounmpo s-a dovedit şi data aceasta providenţial, atât în apărare, cât şi în atac, realizând una dintre cele mai marcante performanţe într-o finală NBA, cu 50 de puncte, 14 recuperări şi 5 capace.

ADVERTISEMENT

S-a recuperat în doar trei săptămâni

Acum trei săptămâni, jucătorul celor de la Milwaukee Bucks a sufert o accidentare la genunchiul stâng, accidentare care părea a îi fatală în ceea ce privește participarea sa în play-off.

Antetokounmpo s-a temut inițial că accidentarea ar fi fost mai gravă și l-ar ține pe bară un an întreg. În schimb, a revenit pe parchet o săptămână mai târziu pentru startul finalei NBA.

ADVERTISEMENT

Născut în Grecia, dar cu origini Nigeriene

Giannis Antetokounmpo s-a născut pe 6 decembrie 1994 la Atena din părinți nigerieni care au intrat ilegal în țară. Copilăria lui Giannis a fost una foarte grea, familia sa trăind cu grija zilei de mâine din cauza situației financiare precare, dar și a fricii de a nu fi deportați.

În 2007, Giannis a început să practice baschetul iar acest lucru i-a schimbat viața. De-a lungul anilor, mai mulți scouteri din NBA se aflau în tribunele sălilor din Atena și au putut să îi observe evoluția viitorului MVP din NBA.

ADVERTISEMENT

La vârsta de 18 ani, Giannis măsura 2,07 metri. În ciuda faptului că juca pentru Filathlitikos, o echipă din liga a doua din Grecia, Giannis avea în medie 9,5 puncte, 5 recuperări și un block.

Cea mai bună performanță a carierei

„Grecul ciudat” a oferit probabil cea mai bună performanță a carierei fix când era cea mai mare nevoie și acum poate să își adauge în palmares un alt titlu de MVP, obținut chiar în finala NBA. Aceasta a marcat 50 de puncte pentru a opri seria de 50 de ani de secetă pentru Milwaukee Bucks.

ADVERTISEMENT

Ultimul jucător care le-a adus titlul celor de la Milwaukee este Lew Alcindor, în anul 1971. Lew a marcat pentru Bucks în finala de atunci, 30 de puncte.

Antetokounmpo a fost primul jucător care a reuşit cel puţin 40 de puncte, 10 recuperări şi cinci “capace” într-un meci al finalelor, de când acestea din urmă au fost contabilizate pentru prima dată, în 1974, a scris pe Twitter NBA.

El a devenit al şaptelea jucător care a înscris cel puţin 50 de puncte în finalele campionatului.

ADVERTISEMENT