FCSB l-ar putea folosi ca atacant pe oricare om din lot, şi tot ar fi capabilă să câştige campionatul! Aşa pare să fie, după comportamentul pe care l-au avut roş-albaştrii pe parcursul acestui sezon în care Gigi Becali a rulat încontinuu “numere 9”. Fără să găsească un vârf îndeajuns de bun, Becali tot şi-a condus echipa pe primul loc cu un avans considerabil faţă de a doua clasată, Rapid, are zece puncte în plus.
Gigi a renunţat la Andrea Compagno în iarna aceasta, a considerat că italianul nu îi mai era util şi l-a cedat în China pentru 120.000 de euro după ce plătise 1.500.000 de euro atunci când îl cumpărase de la FCU Craiova. Compagno a semnat cu Tianjin Tiger. Realitatea este că FCSB chiar nu era dependentă de italian, nu e dependentă de nici un atacant, oricare ar fi el. Dovada clară: Becali a folosit 9 vârfuri în stagiunea aceasta.
Chiar şi aşa, cu vânzoleala din atac, echipa lui tot e cea mai bună din campionat. În cele 33 de partide pe care le-a disputat FCSB în toate competiţiile, Compagno a jucat cel mai des rolul numărului 9, în 15 meciuri. Cum randamentul italianului, cu numai patru goluri înscrise, a fost unul pe care Becali l-a considerat dezamăgitor, patronul şi colaboratorii lui au început să ruleze şi alţi fotbalişti în poziţia aceea.
Alex Băluţă, Octavian Popescu, Miculescu, Olaru, Dorin Rotariu, Florinel Coman, Radaslavescu, Luis Phelipe au apărut şi ei ca vârfuri chiar dacă sunt specializaţi pe alte posturi. Dorin Rotariu nici nu mai e în club. Ca şi în cazul lui Compagno, Gigi a constatat că ex-dinamovistul nu era atât de bun pe cât îşi imaginase el şi l-a dat afară. Becali a povestit la FANATIK SUPERLIGA cât de mult şi-a dorit să îi dea afară: “M-am rugat la Dumnezeu, ‘Doamne, scap de ăștia vreodată?’. De Ganea, de Rotariu, de Djokovic”.
Gigi a insistat că nici nu-l afectează vreun pic pierderile financiare pe care i le-au cauzat Compagno şi Rotariu: “Am pierdut, am pierdut, asta e. Eu nu vorbesc despre lucruri mici. Lucrurile mici nu mă interesează pe mine. Pe mine mă interesează lucrurile mari, că așa am învățat de la tata: oaia mare, capra mare, pulpa mare, mielul mare, lapte mult, casă mare, mașină mare!”.
Lucrurile mari ar fi, în situaţia în care se găseşte FCSB, câştigarea campionatului şi accederea în grupele Champions League, performanţe care i-ar aduce clubului premii de peste 20 de milioane de euro. Aşa nu ar mai conta pierderile pe care Becali le-a suferit pe parcursul acestui trial în care el şi-a construit formula cu care e convins că ar putea să revină în grupele UCL după o perioadă de 11 ani în care a lipsit de la “masa bogaţilor”.
În 2013, FCSB cu Laurenţiu Reghecampf la conducere izbutea să ajungă în grupe după ce o elimina pe Legia Varşovia în playoff. Din momentul acela nu a mai reuşit nicio echipă românească să atingă o asemenea performanţă, chiar dacă şi Becali, şi Ioan Varga la CFR Cluj au continuat să aloce bugete mari şi să investească sume mari pentru transferuri. Maximum în Europa League au mai putut să ajungă românii.
Strategia pe care a folosit-o Gigi până acum în sezonul acesta e una neobişnuită. Echipele campioane din anii recenţi s-au bazat pe vârfuri clare, atacanţi care au tras echipele după ei. Gică Hagi a câştigat de două ori titlul, o dată cu George Ţucudean număr 9 şi apoi cu Denis Alibec în ofensivă. CFR Cluj, în anii de glorie maximă, a beneficiat de randamentul excelent pe care l-au avut George Ţucudean şi Gabriel Debeljuh.
FCSB nu are în lot un astfel de vârf clasic, şi totuşi se descurcă aşa, ignorând teoria din fotbal. Liderul are 50 de goluri marcate în stagiunea curentă, doar CFR Cluj a mai înscris atât de multe. A treia la capitolul acesta e Rapid, cu 46 de goluri. Trupa lui Becali ascunde defectul acesta al lipsei unui vârf, ea marchează cu mijlocaşii, cu extremele. Cel mai bun marcator din campionat e mijlocaşul central Darius Olaru, cu 14 goluri, iar al doilea în top este Florinel Coman, o extremă, cu 12 goluri. Datorită lor nu se vede că Gigi a rămas fără un atacant real.