Life

Gogu Constantinescu, unul dintre cei mai geniali români: a inventat cutia automată, a schimbat soarta Primului Război Mondial, a fost îngropat departe de România

Gogu Constantinescu, românul care a impresionat cu creațiile sale. A jucat un rol major în Primul Război Mondial și nu își doarme somnul de veci în țara noastră.
16.01.2023 | 14:28
Gogu Constantinescu unul dintre cei mai geniali romani a inventat cutia automata a schimbat soarta Primului Razboi Mondial a fost ingropat departe de Romania
Gogu Constantinescu, românul care a impresionat cu creațiile sale. A jucat un rol major în Primul Război Mondial și nu își doarme somnul de veci în țara noastră. Sursa foto: electrokits.ro
ADVERTISEMENT

Unul dintre cei mai geniali români s-a născut pe 4 octombrie 1881 la Craiova. Cunoscutul om de știință a inventat cutia automată și a schimbat soarta Primului Război Mondial datorită brevetelor sale. A fost îngropat departe de România.

Gogu Constantinescu, românul care a impresionat cu creațiile sale. A jucat un rol major în Primul Război Mondial și nu își doarme somnul de veci în țara noastră

Gogu Constantinescu, pe numele său real George Constantinescu, a rămas în istorie ca fiind românul care a impresionat cu creațiile sale. A patentat peste 317 de brevete de invenţie în țări precum Statele Unite ale Americii, Danemarca, Elveţia, Austria, Germania, Marea Britanie, Franţa sau România.

ADVERTISEMENT

În plus, figurează și cu alte descoperiri care nu au fost publicate niciodată. Una dintre creațiile sale este cutia automată, care a primit denumirea de Convertorul Gogu Constantinescu. Aceasta a fost folosită pentru automobile și locomotive, fără ambreiaj și roți dințate.

Mai exact, invenția sa era bazată pe efectul inerțial al maselor în mișcare. De asemenea, omul de știință a jucat un rol important în timpul Primului Război Mondial când a inventat dispozitivul de tragere sincronizată.

ADVERTISEMENT

Datorită acestei descoperiri a fost comemorat cu stimă de publicul general și piloții din Serviciul Aerian. Numele său a apărut în acest context în ziarul The Times, la data de 29 martie 1920:

„Vice Mareşalul Sir John Maitland a prezidat sâmbătă o prelegere a domnului Gogu Constantinescu în Sonicitate (transmiterea puterii prin vibraţii), dată la Politehnică, sub auspiciile unei serii de prelegeri pentru profesori ai Consiliului Ţinutului Londrei.

ADVERTISEMENT

Sir John Maitland a spus că datorită d-lui Constantinescu şi dispozitivului de tragere pe care l-a inventat, noi am deţinut supremaţia peste germani în aer, aşa cum am făcut-o”, este o parte din articolul care îl aplaudă pentru creația sa, conform paginii care îi este dedicată.

Printre creațiile patente se mai numără: inventarea asfaltului, elaborarea Teoriei Sonicității (metoda de transmitere a puterii, prin unde de presiune, utilizând proprietatea de compresibilitate a lichidelor) și materializarea primului tun sonic.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Gogu Constantinescu a promovat utilizarea betonului armat. Este persoana care a construit primul pod de beton armat cu traverse drepte din România, în anul 1906. Totodată, a consolidat cupola Palatului Parlamentului care avea fisuri și deplasări.

Potrivit sursei menționate mai devreme, a realizat cupola minaretului Moscheii din Constanţa, în ciuda faptului că fostul său profesor, Anghel Saligny, s-a opus. Pe lista sa se mai află și faptul că a gândit primul Hidroglisor care a fost materializat în jurul anilor 1970 de către ruşi.

Gogu Constantinescu, înmormântat departe de România

Gogu Constantinescu a lăsat în urma sa numeroase invenții, recunoașterea sa pe plan internațional având loc destul de târziu, abia în anul 1926. Acest lucru s-a întâmplat la 125 de ani de la nașterea sa. Trei lucrări semnificative ”vorbesc” despre descoperirile sale.

În ultima parte a vieţii sale savantul român a cercetat transformarea energiei electrice în energie sonică şi a energiei mecanice în energie calorică, precum și utilizarea ultrasunetelor în practică.

Inovatorul de origine română a încetat din viață pe 11 decembrie 1965, departe de țara natală. A fost înmormântat în Coniston, Marea Britanie, acolo unde a trăit cea mai mare parte a vieții sale.

ADVERTISEMENT