News

Google, mutare care va revoluționa internetul. Platforma ar putea să nu mai fie gratis. Se vor lansa abonamente pentru serviciile premium care includ AI

Google, în premieră o mutare care va zgudui internetul. Gigantul ar putea taxa serviciile premium care includ inteligența artificială, AI
06.04.2024 | 16:52
Google mutare care va revolutiona internetul Platforma ar putea sa nu mai fie gratis Se vor lansa abonamente pentru serviciile premium care includ AI
Google ia în calcul abonamente pentru serviciile premium care includ AI / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Gogle ia în considerare să perceapă taxe pentru noile funcții de căutare premium bazate pe inteligență artificială, potrivit unor informații ale Financial Times care citează trei persoane familiarizate cu această chestiune.

Premieră la Google

Gigantul tehnologic analizează o varietate de opțiuni, inclusiv încorporarea funcțiilor de căutare cu inteligență artificială în serviciile sale de abonament premium, care oferă deja acces la noul său asistent Gemini AI în Gmail și Docs, se arată în raport.

ADVERTISEMENT

Această mutare ar marca prima dată când Google pune în spatele unui paywall oricare dintre produsele sale de bază, în timp ce încearcă să câștige teren în spațiul în continuă mișcare al inteligenței artificiale. Motorul său de căutare tradițional ar rămâne gratuit, iar reclamele ar continua să apară alături de rezultatele căutărilor chiar și pentru abonați

Aceasta include examinarea unor opțiuni precum adăugarea anumitor funcții de căutare cu inteligență artificială la serviciile sale de abonament premium, care oferă asistentul Gemini AI al companiei în Gmail și Google Docs, a relatat ziarul.

ADVERTISEMENT

„Nu luăm în considerare o experiență de căutare fără reclame”

Ca răspuns la o cerere de informații, un purtător de cuvânt al Google a declarat pentru Time într-un e-mail: „Nu lucrăm și nici nu luăm în considerare o experiență de căutare fără reclame. Așa cum am făcut-o de multe ori înainte, vom continua să construim noi capabilități și servicii premium pentru a îmbunătăți ofertele noastre de abonament în cadrul Google. Nu avem nimic de anunțat în acest moment”. 

„De ani de zile, am reinventat căutarea pentru a-i ajuta pe oameni să acceseze informațiile în modul cel mai natural pentru ei”, se mai arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

„Cu experimentele noastre de inteligență artificială generativă în căutare, am răspuns deja la miliarde de cereri și observăm o creștere pozitivă a interogărilor de căutare pe toate piețele noastre importante. Continuăm să îmbunătățim rapid produsul pentru a răspunde noilor nevoi ale utilizatorilor”.

Revoluția chatbot-urilor

Principalul motor de căutare din lume a fost lansat inițial în 1996, cu doi ani înainte ca Google să fie înființată ca societate. Cu toate acestea, introducerea recentă a chatbot-urilor gratuite cu inteligență artificială – cel mai important dintre ele fiind ChatGPT de la OpenAI, lansat în 2022 – a transformat lumea tehnologiei.

ADVERTISEMENT

Google și-a introdus propriul chatbot numit Bard în martie 2023, pe care l-a redenumit Gemini, în timp ce a extins capacitățile serviciului și a introdus un abonament în februarie. Tot anul trecut, compania a permis utilizatorilor motorului de căutare să se înscrie pentru a testa rezultate bazate pe inteligență artificială care ar putea prezenta răspunsuri detaliate la întrebări alături de link-uri de pagini web.

Pentru a face acest lucru este nevoie de o capacitate tehnologică mai costisitoare, în plus compania generează bani din publicitate prin modelul său actual, care direcționează utilizatorii către linkurile agenților de publicitate, potrivit Financial Times.

BBC a relatat joi că Google a implementat această funcție de căutare generată de inteligența artificială – cu răspunsuri mai lungi alături de linkuri și reclame – în cadrul unui test pentru un număr mic de utilizatori ai motorului de căutare din Marea Britanie.

Într-un comunicat trimis prin e-mail către Time, un purtător de cuvânt al Google a declarat: „Începem să desfășurăm un mic test pentru prezentările AI în căutare. Începem cu un procent foarte limitat din traficul de căutare din SUA și Marea Britanie pentru un subset de interogări. De când am experimentat anul trecut cu inteligența artificială generativă în Search Labs cu Search Generative Experience (SGE), oamenii consideră că este incredibil de utilă, în special pentru interogări mai complexe, și au emis deja miliarde de interogări cu SGE”.

ADVERTISEMENT