Life

Apariția care sperie întreaga planetă. Calculatorul AI care poate prezice când mori: “Folosim tehnologia de la baza ChatGPT”

Calculatorul care știe exact cât mai ai de trăit. Cum funcționează și ce factori ia în considerare înainte de prezicerea rezultatului
22.12.2023 | 11:40
Aparitia care sperie intreaga planeta Calculatorul AI care poate prezice cand mori Folosim tehnologia de la baza ChatGPT
Inteligența artificială știe când o să mori Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că tehnologia a avansat foarte mult. În ultima vreme, au fost dezvoltate fel de fel de soft-uri și programe care se bazează pe inteligența artificială. Mai nou, s-a realizat primul calculator care prezice moartea unui om.

Inteligența artificială îți spune cât ai de trăit

Inteligența artificială a speriat multe persoane și a luat prin surprindere diverse domenii. De departe, ChatGPT este cel care a câștigat cel mai mult teren în rândul utilizatorilor de rând.

ADVERTISEMENT

Însă, acum, un nou soft sperie oamenii din întreaga lume. Este vorba despre un calculator care operează cu ajutorul inteligenței artificiale și care este capabil să prezică lucruri mărețe.

Unul dintre ele este prezicerea morții unui om. Pe cât de ciudat poate părea, pe atât de real este. Calculatorul are un algoritm unic și se bazează pe mai mulți factori înainte de a da verdictul.

ADVERTISEMENT

Algoritmul se numește life2vec și ia în considerare diverse coordonate, precum profesia, venitul, reședința sau istoricul medical. Cu o acuratețe de 78%, acest calculator prezice durata de viață a unui om.

Cum funcționează, de fapt, calculatorul care îți prezice data morții

Potrivit celor de la New York Post, calculatorul are un algoritm atât de avansat, încât poate spune exact data morții. Calculatorul se folosește de ChatGPT și găsește elementele comune dintre viață și limbaj. Creatorii susțin că așa cum în propoziție cuvintele vin unul după altul, așa se succed și evenimentele.

ADVERTISEMENT

Calculatorul a fost deja testat pe un eșantion de 6 milioane de danezi. Rezultatele au fost surprinzătoare și foarte precise, ceea ce i-a ajutat pe cercetători să ajungă la mai multe concluzii.

Scopul studiului a fost acela de a descoperi care dintre cei 6 milioane de subiecți vor trăi măcar 4 ani după 1 ianuarie 2016, data la care a fost început testul.

ADVERTISEMENT

Pentru a genera rezultate, calculatorul a luat în considerare profesia, dar și stilul de viață. Bazându-se pe aceste coordonate, a putut prezice clar cine va muri până în 2020. Și a avut completă dreptate.

În urma studiului, s-a ajuns la concluzia că bărbații trăiesc mai puțin decât femeile. De asemenea, printre factorii nocivi care scurtează viața se numără munca într-o profesie calificată și bolile mentale.

ADVERTISEMENT