News

Grădinițele de la ţară, condiții ca în anii 70: toalete în fundul curții, frig în clase și multă sărăcie

26.08.2020 | 11:14
Gradinitele de la tara conditii ca in anii 70 toalete in fundul curtii frig in clase si multa saracie
ADVERTISEMENT

Anul 2020 găsește majoritatea grădinițelor din zonele rurale ale României în niște condiții care amintesc mai degrabă de anii 70-80.

Într-un secol în care ar trebui în mod normal să vorbim despre digitalizare, internet și modernism, în țara noastră mai avem multe unități de învățământ în care comunismul pare încă prezent.

ADVERTISEMENT

La țară, România a rămas mult în urmă față de civilizația vestică, iar grija în ceea ce privește pandemia de Covid-19 pare învinsă de grija legată de venirea iernii, a frigului și a condițiilor în care copii pot rezista în clase.

Condiții ca în anii 70 pentru grădinițele din România din zonele rurale

România este membră UE, a scăpat de comunism de decenii bune, însă nu a scăpat aproape deloc de incapacitatea celor aflați în fruntea autorităților locale în ceea ce privește realizare unei infrastructuri educaționale optime în zonele rurale.

ADVERTISEMENT

În 2020, celebra ”toaletă din fundul curții” rămâne un punct de reper negativ în cele mai multe dintre grădinițele rurale. Deși teoretic am făcut pasul spre civilizație după căderea comunismului, grădinițele au condiții la fel de proaste sau chiar mai rele ca-n anii ’70-80.

În grădinițele de la țară, copiii și educatoarele tremură în aceleași clase vechi, insalubre și fără prea multe condiții de igienă corespunzătoare. Există multe clase în care nu există nici măcar gaz, ci doar un miros puternic venit de la lemnele folosite pentru încălzire.

ADVERTISEMENT

”Când e crivăț își vine să nu te duci”

Un reportaj realizat de Digi24 în două județe din sudul țării scoate în prim-plan sărăcia și condițiile mizere rezultate din lipsa de interes a autorităților în ceea ce privește sistemul educațional.

În satul Horia din comuna Axintele, județul Ialomița, grădinița sătească împarte același acoperiș cu școala primară. Copii de grădiniță, elevii și dascălii împart aceeași latrină din curte.

ADVERTISEMENT

”Când e crivăț, îți vine să nu te duci. Pentru că acolo nu are nici tavan. Sus este aerisire, plasă. Și te bate vântul din toate părțile. Nu are tavan! Este plasa asta sus și pe acolo intră… Inclusiv niște porumbei. Avem mizerie înăuntru.”, spune o profesoară.

Condiții inumane sunt și în zonele rurale din județul Călărași. Până la venirea iernii, dascălii de aici spun că se tem să nu fie udați de ploaia care pătrunde prin acoperișul degradat.

În satul Luptători, comuna Frăsinet, Călărași, dascălii, copiii de grădiniță și elevii de clase primare sunt așteptați într-o clădire cu o mică stalactită la intrare. Prin ea picură apa de ploaie de la etajul cu ferestre sparte, nefolosit de ani buni.

În funcție de cum bate vântul, curtea grădiniței cu școală se umple de mirosul latrinei de lângă gard. Iarna e iarnă și-n clase. Iar aspectul acesta enervează părinți și dascăli, deopotrivă, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT