News

Grecia, sub alertă de incendii în acest weekend. Va fi cea mai ridicată temperatură din ultimii 50 de ani. Avertismentul MAE

Grecia se pregătește de un weekend de coșmar din punct de vedere meteorologic: o alertă de incendii este în vigoare, înaintea unor zile cu temperaturi record.
21.07.2023 | 20:25
Grecia sub alerta de incendii in acest weekend Va fi cea mai ridicata temperatura din ultimii 50 de ani Avertismentul MAE
Grecia, sub alertă de incendii în acest weekend. Va fi cea mai ridicată temperatură din ultimul secol. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pentru Grecia, o țară lovită din nou de incendii devastatoare, urmează un nou weekend dificil. În următoarele două zile, în statul elen s-ar putea înregistra cea mai ridicată temperatură din ultimul secol.

Grecia, sub alertă de incendii în acest weekend. Va fi cea mai ridicată temperatură din ultimul secol

În săptămâna care se apropie de final, aproape întreaga Grecie a fost în stare de alertă. Peste 100 de incendii izbucnite din cauza căldurilor au făcut ravagii în ultimele zile. Mii de pompieri locali, la care li s-au adăugat sute veniți din alte state, inclusiv din România, au încercat să oprească extinderea focului.

ADVERTISEMENT

Greul pentru eleni abia acum pare a urma. Meteorologii avertizează că weekendul acesta ”riscă să fie cel mai călduros din ultimii 50 de ani” pentru o lună iulie. În plus, valul de caniculă se va prelungi şi săptămâna viitoare.

Acest weekend riscă să fie cel mai cald din iulie, din ultimii 50 de ani”, a fost afirmația făcută de meteorologul postului public de televiziune ERT, Panagiotis Giannopoulos, citat de France 24.

ADVERTISEMENT

Cea mai grea zi va fi duminică, 23 iulie. Atunci se anunţă temperaturi de aproape 44 de grade Celsius la Atena şi 45 de grade Celsius la Tesalia. ”Atena se va confrunta cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius timp de 6 sau 7 zile până la finalul lunii iulie, o perioadă excepţional de lungă chiar şi pentru o capitală europeană obişnuită cu căldura estivală”, a mai precizat Giannopoulos.

În Atena, un record absolut de temperatură de 44,8 grade Celsius a fost înregistrat în iunie 2007. Anterior, recordul absolut de temperatură în Grecia datează din iulie 1977. Atunci s-au înregistrat 48 de grade Celsius la Elefsina, în apropiere de Atena.

ADVERTISEMENT

Date fiind aceste valori record care se prognozează, pentru duminică și luni există riscuri ridicate de noi incendii. ”Vânturi din nord care suflă cu până la 60 de kilometri pe oră riscă de asemenea să favorizeze declanşarea incendiilor”, a avertizat un expert elen.

Avertismentul MAE pentru românii care ajung sau sunt în Grecia

Valul de căldură excesivă din Grecia a făcut și prima victimă. Pe insula Evia, un bărbat în vârstă de 46 de ani a murit vineri după ce a fost spitalizat cu o ”temperatură corporală de 40 de grade”.

ADVERTISEMENT

Dată fiind această situație gravă din statul elen, Ministerul Afacerilor Externe a emis o alertă de călătorie. MAE îi informează pe cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Grecia că Serviciul local de Meteorologie (EMY) a prognozat un cod roșu de caniculă. Alerta e valabilă pentru intervalul 20 – 27 iulie 2023. Se anunță temperaturi extreme, de până la 44 grade Celsius, iar pe alocuri mai ridicate.

Acest val de căldură extremă care va afecta întreg teritoriul elen, însoțit de vântul puternic, va menține gradul de risc în ceea ce privește producerea incendiilor de vegetație.

Ministerul Afacerilor Externe le reamintește cetățenilor români că ”legislația elenă interzice și sancționează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc și poate genera astfel apariția unui focar de incendiu”.

ADVERTISEMENT