News

O insulă din Grecia preferată de români, mistuită de incendii. Laude pentru pompierii din țara noastră: ”Veniți de pe altă planetă”

Devastatoarele incendii din Grecia au afectat și o insulă preferată de turiștii români. Zecile de pompieri din țara noastră care luptă cu flăcările sunt lăudați de eleni.
19.07.2023 | 20:51
O insula din Grecia preferata de romani mistuita de incendii Laude pentru pompierii din tara noastra Veniti de pe alta planeta
Rhodos, o insulă din Grecia preferată de turiștii români, afectată de incendii. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O insulă din Grecia în care ajung anual mulți de turiști din România se confruntă cu incendii de proporții. Până în prezent, în jumătate din statul elen s-au raportat distrugeri provocate de incendiile de vegetație.

Rodos, o insulă din Grecia preferată de turiștii români, afectată de incendii

Aproape întreaga Grecie este în stare de alertă. Circa 80 de incendii izbucnite din cauza căldurilor au făcut ravagii în ultimele zile. Sute de pompieri, inclusiv din țara noastră, încearcă să oprească extinderea focului.

ADVERTISEMENT

Dată fiind situația extrem de gravă, Grecia a activat mecanismul european de protecție civilă şi așteaptă ajutor de la Uniunea Europeană. Mai multe state și-au anunțat deja disponibilitatea de a ajuta.

Alarmant este faptul că meteorologii prognozează temperaturi de peste 43 – 44 de grade Celsius. Din cauza incendiilor, au fost închise autostrăzi în statul elen. În plus, autoritățile au emis ordine de evacuare pentru cel puțin șase comunități de la malul mării.

ADVERTISEMENT

În urmă cu 24 de ore, incendiile au ajuns şi la Rodos, una dintre insulele preferate de români. Aici, sate întregi şi hoteluri au fost evacuate. Focul a izbucnit marți seară în zona Apollonei. Satul este situat la 50 km de capitala insulei și foarte aproape de cel mai înalt munte al insulei, Attavyros.

Vorbim de o zonă verde înconjurată de pini sălbatici, chiparoși și plantațiile de măslini locale care produc în fiecare an ulei de măsline de calitate excelentă. Autoritățile au decis evacuarea satelor Eleousa, Salakos, Dimilia și a muntelui Profitis Ilias, unde se află Hotelul Elaphos.

ADVERTISEMENT

Pompierii forestieri voluntari cu experiență vorbesc despre unul dintre cele mai mari, mai periculoase și mai greu de controlat incendii din ultimii ani în Rodos. Motivul: arde în pădurea virgină, notează Greek Reporter.

Laude pentru pompierii din România care luptă cu incendiile în Grecia: ”Veniți de pe altă planetă”

La fel ca în anii precedenți, România și-a arătat din nou solidaritatea cu poporul elen. În ultimele zile, în Grecia au ajuns mai mulți pompieri din țara noastră. Dată fiind amploarea situației, numărul lor va fi suplimentat.

ADVERTISEMENT

Miercuri, 19 iulie, România a trimis încă 40 de pompieri în Grecia şi mai multe autospeciale de stins incendii de pădure, după ce autorităţile elene au solicitat asistenţă internaţională prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.

Decizia de suplimentare a contingentului românesc de intervenţie a fost luată aseară târziu de guvern, a precizat şeful DSU, Raed Arafat: ”Ieri seara (marți) a fost convocat de către dl prim-ministru CNSU. Hotărârea a fost votată în cursul nopţii. Astăzi dimineaţă (miercuri) la 08:30 a plecat componenta terestră a celor care trebuie să ajungă în Grecia.

A decolat un avion al MApN cu cei 30 de pompieri care vor ajunge la aeroportul militar din Atena, unde vor fi preluaţi de colegii noştri şi vor intra în dispozitiv. Activitatea se va desfăşura pe o durată, să zicem, de 10-12 zile. Dacă se cere prelungirea, asta va fi analizat de noi”, a explicat Arafat.

În 2021, presa din Grecia a lăudat intervenția pompierilor români, care au ajutat la stingerea incendiilor care au cuprins țara. Situația s-a repetat și în prezent. Jurnaliștii eleni i-au numit pe români ”nişte profesionişti veniţi parcă de pe alta planetă”.

ADVERTISEMENT