Life

Greșeala pe care mulți români o fac când țin post: „Este bătaie de joc”

Greșelile majore pe care românii le fac atunci când țin post. Medicii nutriționiști avertizează în privința acestor obiceiuri.
21.11.2023 | 20:13
Greseala pe care multi romani o fac cand tin post Este bataie de joc
Greșelile pe care românii le fac în post. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Postul Crăciunului a început deja și mulți credincioși îl țin cu strictețe, dar nutriționiștii avertizează. Există greșeli frecvente pe care și românii le fac adesea și care ar trebui să fie evitate.

Greșelile pe care cei care țin post le fac

Chiar în această perioadă, credincioșii țin postul Crăciunului, care a început pe 14 noiembrie și durează 40 de zile. În această perioadă, nu se consumă mâncare de dulce, adică produse de origine animală, cu excepția zilelor în care există dezlegare la pește.

ADVERTISEMENT

Totodată, preotul Vasile Ioana a explicat că postul nu este doar despre hrană, ci despre apropierea de Dumnezeu, prin demonstarea iubirii față de aproape și despre cuvintele pe care creștinii le rostesc, mai mult decât despre ce bagă în gură.

Postul există din cele mai vechi timpuri, iar nutriționiștii îl aprobă. Însă, mulți români fac o mare greșeală atunci când postesc, după cum a explicat dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

ADVERTISEMENT

„Postul este sănătate curată. Dacă nu ar fi fost sănătos, nu ar fi rezistat atâtea mii de ani. Există forme de post în toate religiile. Toate spun același lucru: ‘rabdă de foame și roagă-te la Zeitate’.

Ceea ce facem noi nu este post. Este fățărnicie. Este bătaie de joc. Post înseamnă să nu mănânci de dulce, nu să dublezi pâinea dacă nu mănânci carne”, a explicat medicul, conform spynews.ro. 

ADVERTISEMENT

Senzația de foame este normală, spun nutriționiștii

Mai mult de atât, medicul nutriționist a dezvăluit că senzația de foame este normală și că oamenii trăiesc, de fapt, o anormalitate încă de când se nasc și sunt învățați greșit de părinți și familie.

Astfel că, în post, oamenii nu ar trebui să fie atenți la ceea ce mănâncă, dar și la porțiile pe care și pun în farfurie. „Post înseamnă rabdă de foame. Foamea e sănătate curată. Aici e toată povestea. Foamea este sănătate curată pentru toată lumea. În lumea animală din care facem parte, foamea este normală. Anormală este sațietatea.

ADVERTISEMENT

Noi, oamenii de când ne-am născut trăim în anormalitate. Habar nu avem că foamea e normală, în schimb, sațietatea care ar trebui să fie excepția, am transformat-o în ceva cotidian.

Am fost prost învățați din copilărie. Acel ‘papă tot să te faci mare’ este cea mai mare tâmpenie care poate fi spusă unui copil. În capul nostru nu o să intre niciodată că mâncarea, băutura, drogurile sau țigările sunt la fel de toxice. Mâncarea e bună, dar băutura e rea.

Nu e adevărat! Sunt la fel de rele. Acest cât (mâncăm – n.r.) este îngrozitor. Elefantul și hipopotamul țin post și sunt cam durdulii. În schimb, leul sau pantera nu țin post și sunt supli și frumoși. Întrebarea nu e ce mănânc, ci cât mănânc. Ar trebui să mâncăm din toate, dar moderat”, a declarat medicul nutriționist despre perioada postului.

ADVERTISEMENT