News

Grevă într-un mare municipiu din țară. Angajații prefecturii, nemulțumiți de salarii

Angajații solicită modificarea legii astfel încât funcțiile din cadrul instituției prefectului să fie incluse în categoria funcțiilor publice de stat
09.04.2023 | 16:24
Greva intrun mare municipiu din tara Angajatii prefecturii nemultumiti de salarii
Salariații din prefecturi vor salarii mai mari. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Angajații de la Prefectura Iași vor intra luni în grevă. Acestora li se vor alătura la greva de luni și membri ai Sindicatului “Egalitatea” al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică, dar şi salariaţi care nu sunt membri de sindicat.

Grevă la prefectura Iași

Totuși, în contextul anunțului privind greva de luni, sindicaliștii au transmis că activitatea de la Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte şi de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor nu va fi afectată. Mai mult, sindicatele au precizat că activitatea celor două servicii se va desfăşura conform programului normal de lucru.

ADVERTISEMENT

Principala revendicare a angajaților Prefecturii Iași ce urmează să intre în grevă vizează adoptarea de către Parlament, în procedură de urgență, a unui proiect administrativ de modificare a Codului administrativ.

Astfel, aceștia solicită modificarea Legii-cadru 153 din 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice astfel încât funcțiile publice din instituțiile prefectului să fie incluse în cadrul funcțiilor publice de stat. În acest fel, salariile angajaților din prefecturi ar urma să fie majorate.

ADVERTISEMENT

Mai mult, angajații din Instituţia Prefectului Iaşi nu mai vor să fie sub autoritatea Ministerului Afacerilor Interne. Aceștia solicită ca prefecturile să treacă în subordinea Guvernului, iar ordonatorul principal de credite să fie Secretariatul General al Guvernului.

Principalele revendicări vizează salarizarea angajaților din prefecturi

Revendicările sindicaliștilor evidențiază că principala nemulțumire vizează nivelul de salarizare. Astfel, o altă nemulțumire a greviștilor privește cuantumul salariilor, care este mai mic decât cel al angajaţilor din Consiliul Judeţean sau primării.

ADVERTISEMENT

“Salarizarea personalului din cadrul instituţiilor prefectului trebuie să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că instituţia prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale şi de conducere a serviciilor publice deconcentrate”, se arată într-un comunicat al Sindicatului “Egalitatea” al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică.

Aceștia acuză că legea salarizării adoptată în 2017 este una discriminatorie față de personalul din prefectură, care are astfel salarii mai mici decât angajații din primării și consilii județene.

ADVERTISEMENT

„În urma aplicării în mod discriminatoriu a prevederilor legii salarizării de la momentul intrării in vigoare, din 2017, faţă de personalul de execuţie din cadrul instituţiei prefectului, s-a ajuns la situaţia nefirească în care funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul instituţiei prefectului care au atribuţii de îndrumare, verificare, control, monitorizare să aibă un nivel de salarizare mult mai mic decât cel al personalului din cadrul autorităţilor publice locale sau serviciilor publice deconcentrate.

În acest caz, considerăm că nu se mai poate vorbi despre autoritatea Instituţiei Prefectului faţă de entităţile publice, iar autoritatea de control cu care funcţionarii publici din cadrul instituţiei prefectului sunt investiţi este formală, afectând în acest fel prestigiul şi demnitatea funcţionarilor publici din cadrul instituţiei prefectului şi implicit autoritatea instituţiei prefectului”, se mai arată în comunicatul sindicaliștilor.

ADVERTISEMENT
Sute de oameni au urcat pe ger şi zăpadă la Sfinx, în Bucegi,...
Sute de oameni au urcat pe ger şi zăpadă la Sfinx, în Bucegi, să vadă "miracolul piramidei soarelui". Pe drum, unii au fost la un pas de moarte
TOP 10 cele mai bogate soții de fotbaliști! Georgina Rodriguez, abia pe locul...
TOP 10 cele mai bogate soții de fotbaliști! Georgina Rodriguez, abia pe locul 8
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de...
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de căsătorie cu fiul regretatului Nae Manea! Avea doar 17 ani când s-au cunoscut
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul...
Cât de frumoasă este soţia milionarului care nu s-a lăsat intimidat de clanul Caran. Femeia este fiica unui magnat român
Lacul din România care crește continuu, interzis. De ce nimeni nu mai are...
Lacul din România care crește continuu, interzis. De ce nimeni nu mai are voie să se apropie de ape VIDEO
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit...
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit cu amărăciune: Biserica era plină de…
KOVESI face ravagii! Vladimir PUTIN e furios. Nimeni nu se aştepta
KOVESI face ravagii! Vladimir PUTIN e furios. Nimeni nu se aştepta
Rona Hartner a fost adusă în România. Imagini sfâșietoare
Rona Hartner a fost adusă în România. Imagini sfâșietoare
CUTREMURĂTOR! Trupul Ronei Hartner a ajuns în țară. Ce s-a întâmplat la aeroport!...
CUTREMURĂTOR! Trupul Ronei Hartner a ajuns în țară. Ce s-a întâmplat la aeroport! Ți se face pielea de găină!
Horoscopul lunii decembrie. Luna Nouă în Săgetător aduce mai mult optimism și progres...
Horoscopul lunii decembrie. Luna Nouă în Săgetător aduce mai mult optimism și progres la începutul lui 2024
Reacția Andreei Esca atunci când fiica ei și-a cumpărat BMW în valoare de...
Reacția Andreei Esca atunci când fiica ei și-a cumpărat BMW în valoare de 60.000 de euro
Iubita lui Tudor Chirilă a ajuns de nerecunoscut! Ce schimbare majoră a făcut...
Iubita lui Tudor Chirilă a ajuns de nerecunoscut! Ce schimbare majoră a făcut anul acesta
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!