News

Tăierea salariilor bugetarilor și reducerea numărului angajaților la stat, printre scenariile de criză luate în calcul de coaliție

Scăderea încasărilor la bugetul de stat în primul trimestru al acestui an împinge coaliția să ia în calcul mai multe scenarii de criză
08.04.2023 | 17:16
Taierea salariilor bugetarilor si reducerea numarului angajatilor la stat printre scenariile de criza luate in calcul de coalitie
Coaliția PNL-PSD, probleme cu echilibrarea bugetului. Sursa foto: Gov.ro
ADVERTISEMENT

După ce în această săptămână ministrul de finanțe Adrian Câciu a anunțat încasări mai mici cu 4,1 miliarde în primul trimestru al anului, ministrul investițiilor și fondurilor europene, Marcel Boloș, a vorbit de scenariile de criză ce urmează a fi analizate de către coaliție.

Tăieri de salarii și concedieri la stat

Într-o intervenție la postul Antena 3 CNN vineri seară, ministrul Marcel Boloș a declarat că această scădere a încasărilor bugetare poate duce la ajustări ale salariilor bugetarilor sau chiar o scădere a numărului acestora. Oficialul a subliniat că aceste măsuri sunt necesare și pentru respectarea sarcinilor asumate prin PNRR.

ADVERTISEMENT

„Noi avem acum în momentul de față o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar în jur de 110 miliarde lei. Condiția pe care noi o avem, impusă în Planul Național de Redresare și Reziliență este cea referitoare la sustenabilitate, având în toate experiența și să zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale și modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante am spus posibile că ne îndreptăm fie o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit”, a declarat Marcel Boloș.

Totuși, oficialul a vorbit și de opțiunea unor modificări asupra taxelor și impozitelor pentru a crește gradul de colectare la bugetul de stat. „Avem și varianta în care avem o mai bună colectare la veniturile fiscale pe care le gestionăm sau o revizuire a politicii fiscale a României”, a mai spus oficialul.

ADVERTISEMENT

Aceste declarații vin în contextul în care săptămâna aceasta ministrul finanțelor a declarat în cadrul unei ședințe cu liderii coaliției că este necesară o reducere cu 20 de miliarde de lei a cheltuielilor. Inițial acesta a vorbit de o reducere a numărului de reprezentanți în consiliile de administrație ale companiilor de stat sau reducerea funcțiilor în aparatul central, în special pe cel al secretarilor de stat.

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a declarat pentru FANATIK că acoperirea unei astfel de găuri bugetare nu se poate face doar pe partea de cheltuieli. Alți economiști au catalogat drept neserioase propunerile de a obține o economie la bugetul public doar prin reducerea numărului de funcții din CA-urile companiilor de stat. Avocatul Gabriel Biriș a pus sub semnul întrebării chiar și posibilitatea de a acoperi acest deficit printr-o mai bună colectare din partea ANAF, subliniind că o astfel de strategie se poate face în mod serios doar pe termen lung.

ADVERTISEMENT

Autoritățile recunosc numărul prea mare al bugetarilor

În declarațiile sale de săptămâna trecută ministrul de finanțe Adrian Câciu a spus public că „avem prea multe angajări în ultima perioadă”, referindu-se la aparatul de stat. Ministrul fondurilor europene a subliniat că experții Comisiei Europene sunt atenți la acest tip de declarații și la măsurile pe care Executivul le ia în această privință.

„Domnul ministru al Finanțelor a afirmat acest lucru și, desigur, aici Comisia este foarte atentă în momentul în care analizează astfel de declarații și astfel de măsuri, pentru că este un argument în plus pentru Comisie să solicite României să își implementez reformele pe care le are și ele trei reforme consecutive, cea a pensiilor speciale, cea a sistemului de pensii general și reforma salarizării din sistemul bugetar.

ADVERTISEMENT

Și din acest punct de vedere ele au, după cum știm, termenele din trimestrul patru pentru reforma privind pensiile speciale, în trimestrul întâi reforma privind pensiile generale și trimestrul doi este reforma privind sistemul de salarizare în sectorul bugetar”, a mai spus Marcel Boloș la postul Antena 3 CNN.

Săptămâna trecută premierul Nicolae Ciucă, care a susținut și el necesitatea reducerii cheltuielilor publice, a anunțat că această problemă va fi discutată luni în cadrul coaliției. De cealaltă parte, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a criticat faptul că mulți pensionari sunt în fapt reangajați la stat unde cumulează pensia (specială) cu salariul.

ADVERTISEMENT