News

Anunţ important de la STB. Bucureştenii vor putea plăti direct cu cardul în mijloacele de transport în comun

Societatea de Transport București (STB) a început procedura de achiziție publică pentru serviciul de plată cu cardul bancar de tip contactless direct la aparatele de validare din mijloacele de transport în comun.
14.12.2021 | 17:28
Anunt important de la STB Bucurestenii vor putea plati direct cu cardul in mijloacele de transport in comun
În curând vom putea plăti direct cu cardul la aparatele de validare din mijloacele de transport în comun. Foto: Inquam
ADVERTISEMENT

Noul sistem va permite plata călătoriei cu orice card bancar contactless, chiar dacă pasagerii nu dețin un card de transport sau călătorii valabile, se arată într-un comunicat al STB publicat pe Facebook.

Plata se va putea face direct cu telefonul sau ceasul

Plata tarifului de călătorie se poate face direct cu telefonul mobil tip smartphone sau cu ceasul tip smartwatch, atât timp cât acestea au înrolat un card bancar.

ADVERTISEMENT

„Totodată, această modalitate de plată va reduce costurile societăţii printr-o gestionare eficientă a centrelor de vânzare din reţeaua STB SA“, a declarat Adrian Criţ, directorul general al STB SA.

Potrivit societății de transport din Capitală, această facilitate este deja implementată pe autobuzele Mercedes Hibrid si Otokar și a înregistrat un răspuns pozitiv din partea călătorilor.

ADVERTISEMENT

„Comparând luna noiembrie 2020 cu noiembrie 2021, STB SA a înregistrat o creştere a valorii tranzacţionate de cca şase ori mai mare“, au mai anunţat reprezentanţii STB.

STB are un parc de 2.000 de vehicule

STB deține o bază logistică de aproximativ 2.000 de vehicule.

Cel mai ieftin bilet pentru o călătorie cu STB costă trei lei, iar plata călătoriei metropolitane permite utilizarea tuturor mijloacelor de transport public de suprafață din Regiunea București-Ilfov, în limita a 90 de minute.

ADVERTISEMENT

Dacă valabilitatea biletului de călătorie expiră înainte de a efectua integral călătoria cu mijloacele de transport public de suprafață, este necesară achitarea unei noi călătorii, prin validarea cardului, pentru a putea continua călătoria.

Transportul public din Capitală a intrat oficial pe Google Maps

Din noiembrie, transportul public din București și Ilfov este prezentat pe Google Maps. Până acum, o călătorie cu transportul în comun putea fi planificată pe Google Maps, dar numai cu orarul stabilit al curselor, nu în timp real.

ADVERTISEMENT

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că se lucrează și pentru afișarea în timp real a funcționării mijloacelor de transport.

„De azi transportul public din București este oficial și pe hărțile Google. Oricine intră pe Google Maps și vrea să vadă cum ajunge dintr-un loc în altul folosind transportul public va primi informațiile dorite integrate în această aplicație. Pot fi găsite variantele de transport public pentru toată regiunea București – Ilfov, incluzând aici transportul STB, STV, cel spre Chitila și Buftea, dar și programul metroului și al trenurilor de la Gara de Nord la Aeroportul Otopeni“, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

„Datele pentru transportul public la suprafață sunt preluate automat de pe serverele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI), iar acum, într-o primă etapă, se afișează planificarea curselor. Ulterior, vom afișa în timp real funcționarea mijloacelor de transport public, pentru ca bucureștenii să-și poată planifica exact timpii de deplasare folosind harta direct de pe telefonul mobil“, a mai scris primarul general al Capitalei.

ADVERTISEMENT
Tags: