News

Planeta se confruntă cu cel mai puternic focar de gripă aviară. Care este riscul de infectare în rândul oamenilor

În prezent, conform datelor specialiștilor, planeta se confruntă cu cel mai devastator focar de gripă aviară. Ce spun specialiștii despre o posibilă viitoare pandemie.
10.01.2023 | 09:50
Planeta se confrunta cu cel mai puternic focar de gripa aviara Care este riscul de infectare in randul oamenilor
Cel mai puternic focar de gripă aviară din istorie a lovit planeta. Care este riscul de infectare în rândul oamenilor. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ultimele luni din 2022 și începutul lui 2023 reprezintă perioade extrem de complicate pentru crescătorii de păsări. Lumea traversează cel mai devastator sezon de gripă aviară.

Cel mai puternic focar de gripă aviară din istorie a lovit planeta. Care este riscul de infectare în rândul oamenilor

Milioane de păsări au fost sacrificate în lume numai în ultimele luni. Focarul de gripă aviară afectează direct fiecare cetățean.

ADVERTISEMENT

Această criză a condus deja către o explozie a prețului cărnii de pasăre, dar și a ouălor. Aceste majorări au venit pe fondul scumpirilor deja cauzate de pandemie și războiul din Ucraina.

În acest moment, una dintre marile îngrijorări pentru oameni este dacă acest focar ar putea să fie punctul de plecare al unei viitoare pandemii, scrie Euronews.

ADVERTISEMENT

Britanicii au concluzionat că situația din prezent este fără precedent. De exemplu, în Regat vorbim de cel mai grav focar de gripă aviară din istorie.

Oamenii de știință spun că virusul și-a schimbat comportamentul în moduri nemaiîntâlnite până acum. Din această cauză, focarele de gripă aviară au devenit mai frecvente în multe regiuni ale globului.

ADVERTISEMENT

În Europa și în lume, mutația care este acum în circulație este cunoscută sub denumirea de H5N1.

Partea pozitivă în tot acest ocean sumbru este aceea că riscul de infectare în rândul oamenilor, deși există, este unul scăzut.

ADVERTISEMENT

”Există un risc pentru sănătatea umană, dar în momentul de față este scăzut”, a spus Paul Digard, virusolog la Universitatea din Edinburgh.

Cercetătorul a amintit opiniei publice de focarul din 1997, în timpul căruia 18 persoane s-au infectat cu gripa aviară și șase au murit.

”A fost o infecție rară la oameni, dar când s-a întâmplat, a avut o mortalitate de aproximativ 50%”, a spus britanicul.

Paul Digard mai spune că, din 2010 încoace, ”virusul s-a schimbat, iar din perspectiva umană, s-a schimbat în bine”. Boala provoacă mult mai puține infecții la oameni și, atunci când îi îmbolnăvește ”aduce forme mult mai ușoare”, adaugă virusologul.

Europa se confruntă cu cel mai devastator sezon de gripă aviară

Dacă ne referim strict la Europa, trebuie spus că bătrânul continent se confruntă cu cel mai devastator sezon de gripă aviară din istoria sa.

În ultimele luni, aproximativ 50 de milioane de păsări au fost sacrificate în ferme infectate, potrivit autorităților sanitare europene.

Din octombrie 2022 până în prezent, 37 de țări europene au fost afectate de boală, raportând focare, scrie BrusselsTime.

Aproape 2.500 de focare au fost identificate în fermele de păsări de pe tot continentul, potrivit unui raport al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și Laboratorul de Referință al Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT