Life

Grupa de sânge extrem de rară de care puțini au auzit. Cei care o au sunt sunt considerați speciali, iar motivul e unul surprinzător

Care este cea mai rară grupă de sânge din lume. Doar 16% dintre români o au și puțini sunt cei care știu ce indicații trebuie să respecte.
22.03.2024 | 08:05
Grupa de sange extrem de rara de care putini au auzit Cei care o au sunt sunt considerati speciali iar motivul e unul surprinzator
Doar 16% dintre români au această grupă rară de sânge. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Care este cea mai rară grupă de sânge? Încă din 1901 de când au fost descoperite, grupele de sânge joacă un rol foarte important pentru sănătatea organismului. Ele sunt ca o carte de vizită și spun foarte multe despre cel care le deține. În cazuri urgente, grupele de sânge sunt cele care pot salva viața anumitor persoane. Însă, nu este chiar atât de simplu în cazul tuturor.

Care este cea mai rară grupă de sânge din lume

Este esențial ca fiecare persoană să își cunoască grupa de sânge. De obicei, cele mai întâlnite grupe de sânge sunt A, B și O. Însă, la polul opus, avem de-a face cu cea mai rară grupă de sânge din lume. Doar 9% din populația Globului o are.

ADVERTISEMENT

Grupa de sânge B3 este cu adevărat specială, dată fiind raritatea ei. Foarte puține persoane o au, mai exact, 9% au grupa B3 pozitiv și aproape 2% au grupa B3 negativ. Fiind o grupă atât de rară, compatibilitatea ei cu alte grupe este destul de redusă.

Persoanele care au grupa B3 sunt compatibile doar cu cei care au grupa B sau 0. Este foarte important să se țină cont de această compatibilitate. În cazul în care se neglijează, pacienții sunt expuși șocului transfuzional.

ADVERTISEMENT

De obicei, șocul transfuzional are simptome foarte evidente. Pacienții care trec prin asta vor manifesta stări de febră, vărsături, frisoane și bătăi de inimă din ce în ce mai rare. În cele mai grave cazuri, astfel de șocuri transfuzionale pot fi fatale.

Prin ce se caracterizează grupa de sânge B3 și ce trebuie să știe cei care o au

În România, 16% din populație are grupa de sânge B3. Așa cum am menționat anterior, aceste persoane pot primi sânge doar de la donatorii cu grupă B, pozitiv sau negativ și grupa 0, pozitiv sau negativ.

ADVERTISEMENT

În schimb, pacienții cu grupa de sânge B negativi pot primi sânge numai de la alți donatori B negativi sau de la donatori cu grupa 0 negativ. Aceștia din urmă sunt considerați donatori universali. În ceea ce privește donarea de sânge, persoanele cu grupa B3 pot dona doar celor cu grupa B pozitiv sau AB pozitiv.

Persoanele care au grupa de sânge B3 trebuie să acorde o atenție sporită alimentației. Cercetătorii de la Universitatea Harvard au realizat mai mute studii prin care au reușit să demonstreze că există o legătură între grupa de sânge și dieta de zi cu zi.

ADVERTISEMENT

Potrivit teoriei emise de acești cercetători, pacienții cu grupa de sânge B3 ar trebui să aibă o alimentație diversă, bazată pe fructe, lactate, fructe de mare și carne. În cazul în care vor să înceapă o dietă, aceste persoane trebuie să introducă în meniu legume verzi, ficat, ouă și ceai de lemn dulce.

La polul opus, există alimente pe care persoanele cu grupa de sânge B3 ar trebui să le evite cu orice preț. Printre ele se numără grâul și produsele pe bază de grâu, carnea de pui, dar și porumbul. Doar respectând aceste indicații, pacienții cu grupa de sânge B3 vor reuși să mențină o greutate ideală și vor putea sta departe de bolile cardiovasculare.

ADVERTISEMENT