News

Când va discuta Guvernul OUG pentru rezolvarea crizei energetice. Precizările făcute de Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu, președintele PSD, le-a transmis jurnaliștilor că o ordonanță de urgență pentru plafonarea prețurilor la energie ar putea fi discutată în ședința de guvern de miercuri.
14.03.2022 | 15:00
Cand va discuta Guvernul OUG pentru rezolvarea crizei energetice Precizarile facute de Marcel Ciolacu
ADVERTISEMENT

În ultimele luni, guvernanții au anunțat mai multe discuții și proiecte prin care criza energetică ar putea fi ținută sub control. După cum anunță președintele PSD, Marcel Ciolacu, o decizie în acest sens ar putea fi luată în cursul acestei săptămâni, în ședința de miercuri, notează Adevărul.

Plafonarea și compensarea vor fi discutate în ședința de miercuri

Marcel Ciolacul le-a explicat jurnaliștilor luni, 14 martie, că ordonanța de urgență care ar urma să reglementeze plafonarea și compensarea prețurilor pentru energia electrică și gazele naturale ar urma să fie anunțate de ministrul Virgil Popescu.

ADVERTISEMENT

“Cred că miercuri intră în şedinţa de Guvern. În forma propusă de ministerul Energiei şi domnul prim-ministru. Este şi compensare (mr. – nu doar plafonare). O să prezinte Guvernul”, a explicat Ciolacu.

Președintele PSD a mai explicat că măsurile care urmează să fie anunțate de Guvern au un caracter temporar. În plus, el a mai adăugat că, dată fiind situația, sunt pregătite și o serie de investiții în domeniul energetic.

ADVERTISEMENT

“E evident că nu s-a intervenit cu o reformă structurală. Premierul va veni cu un calup de investiţii care se vor face în perioada următoare. Toate aceste lucruri vor duce la stabilitate. Avem efecte de scumpire a carburanţilor. Avem conflictul din Ucraina”, a mai explicat președintele PSD.

Reducerea accizei la carburanți, mai este luată în calcul de guvernanți?

Înainte de începutul războiului din Ucraina, liderii din coaliție și miniștrii cabinetului Ciucă au adus în discuție posibilitatea ca acciza la carburanți să fie redusă pentru a reduce prețul la pompă.

ADVERTISEMENT

O astfel de reducere de 50% a fost propusă de ministrul finanțelor, Adrian Câciu, dar proiectul pare a fi fost abandonat, fiind necesară o discuție cu Comisia Europeană, dar și o analiză a impactului bugetar.

Marcel Ciolacu a anunțat că susține o astfel de măsură. Cu toate acestea, el a explicat că aceasta este o măsură care trebuie discutată cu partenerii de coaliție și că acest lucru ar urma să aibă loc miercuri.

ADVERTISEMENT