News

Guvernul a adoptat rectificarea bugetară. Ce ministere vor primi mai mulți bani

15.04.2020 | 23:55
Guvernul a adoptat rectificarea bugetara Ce ministere vor primi mai multi bani
ADVERTISEMENT

Guvernul României a adoptat în ședința de miercuri seară rectificarea bugetară care ţine cont de noile date din economie cauzate de pandemia de coronavirus.

Guvernul a adoptat rectificarea bugetară

Conform news.ro, rectificarea bugetară adoptată de Guvern indică un deficit de 6,7% şi contracţie economică de 1,9%. Reducerea şi închiderea unor activităţi va impacta şi pe încasările din TVA (- 5,6 miliarde lei), accize (- 2,7 miliarde lei) sau impozit pe profit (- 2,3 miliarde lei).

ADVERTISEMENT

”Rectificarea bugetară propusă Guvernului şi aprobată se bazează pe noua estimare a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză care indică o contracţie de 1,9% a economiei Roimâniei în 2020”, a transmis Executivul.

În condiţiile unui deflator PIB de 4,1%, valoarea nominală a produsului intern brut estimat coboară de 1.082,1 miliarde lei, faţă de 1.129,2 miliarde lei cât s-a avut în vedere la bugetul iniţial.

ADVERTISEMENT

Ministerul Muncii a primit cei mai mulți bani la rectificarea bugetară

”Deficitul bugetului general consolidat creşte în sumă absolută de la 40,54 miliarde lei la 72,5 miliarde lei, respectiv cu 32 miliarde lei, pe fondul unei diminuări cu 19,5 miliarde de lei a veniturilor totale şi a unei majorări de 12,5 miliarde lei a cheltuielilor totale”, se arată în documentul Guvernului.

Cei mai mulți bani la rectificarea bugetară a primit Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: +8.103,9 milioane lei, din care, în principal: +1.889,4 milioane lei pentru indemnizaţii în urma suspendării activităţii conform OUG nr.30/2020 şi +6.042,4 milioane lei transferul de echilibrare către Bugetul asigurărilor sociale de stat.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătăţii va primi 3.796,4 milioane lei, dintre care 740,0 milioane lei, în principal pentru programe de sănătate, achiziţii în regim de urgenţă de echipamente/materiale sanitare, transferuri de capital pentru susţinerea măsurilor destinate combaterii pandemiei cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Bani în plus vor mai primi Ministerul Finanţelor Publice (+3.215,0 milioane lei), Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (+1.000 milioane lei), Ministerul Afacerilor Interne +586,2 milioane lei per sold, s-a suplimentat pentru combaterea răspândirii infecţiei cu coronavirusul SARS-COV-2 cu +680 milioane lei.

ADVERTISEMENT

Bani vor mai primi Ministerul Transporturilor Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor la domiciliu, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul Român de Informaţii, Ministerul Afacerilor Externe, Academia Română și Ministerul Apărării Naţionale.

ADVERTISEMENT