News

Guvernul ar putea plăti facturile la curent pentru biserici și anumite companii. Propunerea PSD

Statul român ar putea plăti o parte din facturile bisericilor în această iarnă grea, conform unui proiect al PSD care va fi dezbătut în coaliție.
14.09.2022 | 22:40
Guvernul ar putea plati facturile la curent pentru biserici si anumite companii Propunerea PSD
Măsuri propuse de PSD pentru consumul de curent. Foto: Gds.ro.
ADVERTISEMENT

Partidul Social Democrat sugerează că statul român ar trebui să suporte o parte semnificativă din costurile de curent pentru biserici, companii de utilități sau farmacii, precum și pentru bolnavii care au acasă echipamente medicale.

PSD vrea să ajute bisericile și școlile

Rămâne de văzut, însă, dacă premierul Nicolae Ciucă va agrea o asemenea abordare populistă. Conform Stirile Pro TV, cei care beneficiază de ordonanța privind plafonarea prețurilor din energie sunt prea puțini. În consecință, PSD vrea ca lista beneficiarilor să fie extinsă la companiile de transport, farmacii și depozite care stochează seruri în condiții de frig.

ADVERTISEMENT

Bisericile, fabricile de medicamente, școlile și spitalele de stat sau private ar trebuie trecute, la rândul lor, pe această listă.

Virgil Popescu, ministrul energiei pare dispus la noi negocieri în acest sens. ”Trebuie să discutăm și cu Ministrul Economiei și cu Ministrul de Finanțe, pentru că nu noi suntem cei care spunem ce industrii trebuie să intre. Ordonanţa a fost făcută exact pe ceea ce s-a discutat în coaliţie, a anunțat Popescu.

ADVERTISEMENT

De exemplu, bolnavii care au acasă echipamente medicale ar putea fi sprijiniți considerabil la plata facturilor de curent, pentru că sunt consumatori fără voia lor.

”Ei pot fi ajutaţi prin aceasta ordonanţă sau punctual prin vouchere direct ţintite pentru persoanele respective”, a completat Popescu.

ADVERTISEMENT

”Anul trecut, până în martie-aprilie, ne rugăm de toți furnizorii din piață să ne cumpere energia electrică la prețuri de 160 de lei, 300 de lei.

Nu a vrut niciun furnizor. Și iată că acești furnizori sunt descoperiți cu 50% şi cumpăra de pe PZU știind că statul o poate compensa”, a transmis și Constantin Ștefan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

ADVERTISEMENT

Aceste discuții anunțate de PSD vor fi dezbătute între liderii liberali și social-democrați, într-o discuție programată joi dimineață, 15 septembrie.

ADVERTISEMENT