News

Guvernul Ciolacu nu mai face compromisuri. Austriecii se plâng că România le blochează participarea la reuniunile NATO

Guvernul Ciolacu pare că s-a săturat de abordarea Austriei în relația bilaterală cu România, astfel că politicienii români ”au schimbat placa”.
23.09.2023 | 17:14
Guvernul Ciolacu nu mai face compromisuri Austriecii se plang ca Romania le blocheaza participarea la reuniunile NATO
Guvernul Ciolacu nu mai face compromisuri. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Concret, după ce Austria a anunțat foarte clar că nu are nici cea mai mică intenție să primească România în Schengen în viitor, fie el apropiat sau îndepărtat, Guvernul Ciolacu a schimbat radical modul de abordare al problemei. Așadar, pe principiul ”cu samuraii lupți ca samuraii, cu tâlharii lupți ca tâlharii”, sau mai nou ”cu austriecii lupți ca austriecii”, Marcel Ciolacu și-a dat jos mănușile și a lansat un atac fără precedent la adresa Vienei.

Guvernul Ciolacu nu mai face compromisuri cu austriecii care se opun aderării României în Schengen

Liderul PSD și premierul României a punctat, pertinent, că nu va mai permite ca Austria să mai blocheze aderarea la Schengen a României. Mai mult, Marcel Ciolacu a anunțat că Austria va fi acționată în judecată și a venit cu o sugestie în forță pentru o țară cu o suprafață de patru ori mai mică și cu o populație de două ori mai mică decât cea a României: să iasă din Schengen și să-și construiască fortificații în jurul țării pentru a se feri de migranți.

ADVERTISEMENT

Dacă, în decembrie, Austria va vota împotriva aderării României la spațiul Schengen, voi ataca, la CJUE. Mai mult, eu doresc în acest demers, și e un atac al statului român, trebuie să facem o diferență majoră, una e să atace statul român, una e să atace o persoană fizică, unde sunt altfel procedurile la CJUE.

Eu vreau să fac partener în acest atac pe care îl fac la CJUE Consiliul European, care mă susține și a declarat, Parlamentul European, care susține România și a declarat, și Comisia Europeană care ne susține și a declarat. Lucrurile nu sunt chiar așa comode pentru domnul prim-ministru Nehammer. Cu certitudine că vom folosi tot ce avem la îndemână, tot ce este legat de acest subiect și tot ce este legal de făcut, fiindcă locul României este spațiul Schengen.

ADVERTISEMENT

Eu n-am să fiu niciodată în conflict, nu pot să spun că n-am nimic cu România și că spațiul Schengen este depășit și că… Atunci de ce am votat anul trecut cu Croația? Este o întrebare legitimă, nu a mea ca prim-ministru. O întrebare legitimă a românilor pentru primul ministru Nehammer.

Deci nu pot să am această abordare. Dacă e așa de distrus Schengen-ul, eu n-am nicio problemă că Austria să iasă din Schengen, să-și facă ziduri kilometrice cu sârmă ghimpată și electrice.N-am nicio problemă. Dacă Austria dorește această abordare cu garduri, să și le plătească, să iasă din Schengen și noi o să ne descurcăm în interiorul Schengen fără probleme”, declara Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

România blochează participarea Austriei la reuniunile NATO

Mai mult, România prin Guvernul Ciolacu demonstrează că știe să joace tare și pe plan extern și nu doar la nivel declarativ. Astfel, presa din Austria s-a plâns că accesul unor ofițeri austrieci la reuniunile NATO a fost blocat de către România, ”cel mai probabil drept răspuns” la faptul că Viena nu vrea țara noastră în Schengen.

Potrivit G4Media, țara noastră are dreptul să blocheze accesul ofițerilor austrieci la aceste reuniuni NATO în contextul în care Austria nu e membru NATO, însă colaborează cu alianța. Cu toate acestea, participarea austriecilor la orice eveniment NATO depinde de acordul tuturor membrilor NATO, iar acum România are motive întemeiate să demonstreze Austriei că viața merge mai departe și fără șnițel vienez.

ADVERTISEMENT

Mai multe detalii au fost oferite de publicația Kurier. ”Se pare că România blochează participarea Austriei la reuniunile NATO. Doi ofițeri austrieci de armată de la Bruxelles așteaptă de săptămâni întregi acreditarea lor la alianță. Accesul este amânat de România, care a cerut timp să se gândească la asta. Este cert că aceasta este o răzbunare față de vetoul guvernului federal austriac referitor tema Schengen”, a notat Kurier.

Situație tot mai tensionată între România și Austria

Cu toate acestea, delegația României la NATO nu a dorit să comenteze această problemă, deși s-a avansat termenul de 15 octombrie 2023 drept ziua în care austriecii vor afla oficial dacă țara noastră se opune, sau nu, ca soldații Vienei să participe la aceste reuniuni NATO. La rândul lor, oficialii NATO au subliniat că aceste probleme ”bilaterale” ar trebui rezolvate între Austria și România.

Austria nu este membră NATO, însă e ancorată în NATO prin ”Parteneriatul pentru Pace” și operațiunile conduse de NATO, având un mandat al Consiliului de Securitate al ONU. Participarea Austriei la aceste reuniuni NATO a mai fost blocată în perioada 2016-2022, de către Turcia. Ankara era atunci nemulțumită că Austria punea bețe în roate aderării la UE a Turciei.

În încheiere, purtătorul de cuvânt al Armatei Austriece, Michael Bauer, a anunțat că România a cerut timp de gândire referitor la această problemă, cu toate că ”nu există niciun motiv oficial pentru asta”. ”Cu alte cuvinte, România stat membru NATO a cerut timp să se gândească dacă dorește să permită accesul armatei austriece.

Nu există niciun motiv oficial pentru asta. Cu toate acestea, este cert că aceasta este o răzbunare față de vetoul privind aderarea la Schengen. Ministerul Apărării din Austria a stabilit contact cu birourile relevante ale NATO prin reprezentanța militară de la Bruxelles, însă este așteptat și acceptul României”, a declarat Michael Bauer.

ADVERTISEMENT