News

Guvernul Ciolacu a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Noul Cabinet, felicitat de SUA pentru creșterea numărului de femei miniștri. Update

Guvernul Ciolacu a fost votat joi în Parlament, primind cu peste 50 de voturi mai multe decât erau necesare pentru învestitură.
15.06.2023 | 17:26
Guvernul Ciolacu a depus juramantul la Palatul Cotroceni Noul Cabinet felicitat de SUA pentru cresterea numarului de femei ministri Update
Guvernul Ciolacu, votat azi în Parlament. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
15-06-2023
14:47

Guvernul Ciolacu a fost felicitat de SUA

Guvernul Ciolacu a fost felicitat de SUA pentru creșterea numărului de femei miniștri. Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a postat un mesaj pe Twitter, precizând că este un pas „important în direcția diversității și a egalității de gen, la cel mai înalt nivel al guvernului”.

„Felicitări lui Marcel Ciolacu pentru formarea noului guvern al României! Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu dumneavoastră și întreaga echipă pentru a continua parteneriatul strategic puternic dintre Statele Unite și România, care rămâne solid. Aplaudăm noul guvern al României pentru creșterea numărului de femei miniștri de la 2 la 5”, a scris Kavalec.

După depunerea jurământului Cabinetului Ciolacu, președintele Klaus Iohannis a făcut o declarație de presă. Șeful statului le-a dorit mult succes noilor miniștri și premierului.

Totodată, Iohannis a spus că rotativa guvernamentală a demonstrat că „acest fel de a face poltică” arată stabilitate și seriozitate din partea politicenilor implicați, „hotărâți să își ia mandatele foarte în serios”.

„România a avut, cu toate crizele prin care a trecut, o creștere economică. Domnule prim-ministru Ciolacu, ați condus Camera Deputaților și ați lucrat într-o adevărată echipă în conducerea coaliției. În această nouă postură și cu această echipă, care astăzi a depus jurământul, veți continua munca începută de coaliție acum un an și jumătate. Sunt multe probleme de rezolvat și nu trebuie să trăim cu impresia că toate s-au rezolvat.

Vă doresc să nu pierdeți din vedere pentru ce ați jurat. Lucrul cel mai important este să vă străduiți să rezolvați problemele României și ale românilor, doar după aceea, problemele care vă privesc legate de formațiunile politice. Vă doresc un mandat bun”, a transmis Klaus Iohannis.

 

15-06-2023
14:15

Noul Executiv depune jurământul în fața președintelui României

La ora 17:00 a început ceremonia de depunere a jurământului în fața președintelui României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Liderul Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, și membrii noului Guvern depun jurământul în aceste momente.

Amintim că Executivul condus de Ciolacu a primit, joi, votul parlamentarilor. 290 dintre aceștia au fost„pentru”, iar 95 au votat „împotrivă”.

15-06-2023
13:51

Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului Ciolacu

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru numirea Guvernului condus de către prim-ministrul Marcel Ciolacu. Ceremonia de depunere a jurământului are loc, de la ora 17.00, la Palatul Cotroceni, mai informează Administraţia Prezidenţială. De asemenea, şeful statului a semnat decretul pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a Luminiţei Odobescu, care va avea portofoliul Ministerului Afacerilor Externe în Cabinetul Ciolacu.

Astfel, şeful statului a semnat, joi, decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componenţă:

„- Ion-Marcel Ciolacu – prim-ministru

– Marian Neacşu – viceprim-ministru

– Marian-Cătălin Predoiu – viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne

– Marcel-Ioan Boloş – ministrul finanţelor

– Sorin Mihai Grindeanu – ministrul transporturilor

– Gabriela Firea – ministrul familiei, tineretului şi egalităţii de şanse

– Alina-Ştefania Gorghiu – ministrul justiţiei

– Angel Tîlvăr – ministrul apărării naţionale

– Ligia Deca – ministrul educaţiei

– Raluca Turcan – ministrul culturii

– Luminiţa-Teodora Odobescu – ministrul afacerilor externe

– Ştefan-Radu Oprea – ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului

– Adrian Câciu – ministrul investiţiilor şi proiectelor europene

– Adrian-Ioan Veştea – ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei

– Alexandru Rafila – ministrul sănătăţii

– Florin-Ionuţ Barbu – ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale

– Sebastian-Ioan Burduja – ministrul energiei

– Marius-Constantin Budăi – ministrul muncii şi solidarităţii sociale

– Bogdan-Gruia Ivan – ministrul cercetării, inovării şi digitalizării

– Mircea Fechet – ministrul mediului, apelor şi pădurilor”.

15-06-2023
12:52

Guvernul Ciolacu depune jurământul la Palatul Cotroceni

Ceremonia de depunere a jurământului a miniştrilor este programată pentru ora 17.00, la Palatul Cotroceni, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

La votul din plen, din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, respectiv 465, au fost prezenţi 411 parlamentari. 385 de voturi valabil exprimate, din care 290 de voturi pentru şi 95 de voturi împotrivă. 

”Potrivit articolului 103, alineatul 3 din Constituţia României, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, minimum 233 de voturi pentru. Ca urmare a faptului că din totalul de 465 de deputaţi şi senatori, 290 au votat pentru acordarea votului de încredere, se constată că este întrunită majoritatea de voturi necesară pentru ca parlamentul să acorde încrederea Guvernului, programul şi listei Guvernului prezentate de Marcel Ciolacu, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru”, a fost anunţul în plenul reunit. 

”Aş dori să mulţumesc colegilor mei care m-au votat, atât din PSD, cât şi din PNL, cât şi de la grupul minorităţilor şi alţi colegi din Parlament. Cred că i-am convins astăzi. Aş dori să mulţumesc şi celor care nu m-au votat. O să încerc să mă ridic la nivelul aşteptărilor atât ale dumneavoastră, cât şi ale românilor, în perioada următoare, un an şi şase luni. Nu pot realiza acest lucru fără susţinerea dumneavoastră. Vă mulţumesc încă o dată”, a spus noul premier, Marcel Ciolacu, după vot.

15-06-2023
12:14

Guvernul Ciolacu a fost validat de 290 de parlamentari

Marcel Ciolacu este noul prim-ministru al României. Conform numărătorii paralele, efectuate de liderii de grup de la PNL și PSD, Guvernul Ciolacu a obţinut 290 de voturi, cu mult peste cele 234 de voturi necesare învestirii. În cursul serii, va avea loc ceremonia de depunere a jurământului, la Palatul Cotroceni.

Cabinetul Marcel Ciolacu este compus din următorii miniştri:

Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu

Ministerul Fondurilor Europene – Adrian Câciu

Ministerul Agriculturii – Florin Barbu

Ministerul Economiei şi Turismului – Radu Oprea

Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse- Gabriela Firea

Ministerul Digitalizării – Bogdan Ivan

Ministerul Muncii – Marius Budăi

Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila

Ministerul Energiei – Sebastian Burduja

Ministerul Justiţiei – Alina Gorghiu

Ministerul Educaţiei – Ligia Deca

Ministerul de Externe – Luminiţa Odobescu

Ministerul de Finanţe – Marcel Boloş

Ministerul de Interne şi vicepremier – Cătălin Predoiu

Ministerul Mediului – Mircea Fechet

Ministerul Dezvoltării – Adrian Veştea

Ministerul Culturii – Raluca Turcan.

15-06-2023
11:43

A început votul, Guvernul Ciolacu e aproape de validare

Parlamentarii au început votul, care se face în mod secret, cu bile. Cel mai probabil Guvernul Ciolacu nu va avea nicio problemă, în ciuda circului din Parlament din ultimele zeci de minute.

Rămâne de văzut ce va indica numărătoarea oficială, însă cel mai probabil Guvernul Ciolacu va trece fără probleme și toți ”profesioniștii” conduși de Ciolacu vor putea depune jurământul în curând.

15-06-2023
10:19

Ciolacu insistă pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari

Marcel Ciolacu a declarat în prezentarea programului de guvernare că susţine eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari şi consideră că aceasta e singura soluţie care să confere legitimitatea de a tăia apoi toate pensiile speciale.

“Am vrut ca prim-ministru să am un Guvern cu mai puţine ministere. Am redus numărul de ministere şi vom reduce şi numărul secretarilor de stat. În acest Guvern vor rămâne doar oamenii care muncesc! Trebuie să reducem risipa! Şi cred că acest nou Guvern trebuie să îşi asume cu mult curaj legea interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat. Este nedrept pentru restul cetăţenilor ca aparatul de stat să fie înţesat cu speciali. La fel cum trebuie, împreună, să facem dreptate odată pentru totdeauna în ceea ce priveşte pensiile speciale!

Este poate cea mai grea reformă, care a rupt cel mai mult societatea. Dacă vrem să redăm încrederea în stat, atunci trebuie să înţelegem că nu mai putem avea două categorii de cetăţeni: unii normali şi unii speciali. Toţi suntem români!

Înainte de a-mi da votul, vă anunţ – Susţin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari! Este singura soluţie pentru a avea legitimitate, pentru a tăia apoi toate pensiile speciale. Şi vreau ca Parlamentul să fie alături de mine şi de Guvern! Să reuşim împreună să facem reformă, să aducem dreptatea şi să luăm banii din PNRR!”, a spus Marcel Ciolacu, în faţa plenului reunit.

15-06-2023
09:38

Ludovic Orban a distribuit trandafiri parlamentarilor PNL

Parlamentarii din Forța Dreptei, partidul lui Ludovic Orban, le-au oferit în plenul Parlamentului, parlamentarilor PNL, câte trei trandafiri și un formular de adeziune la PSD. Fostul premier le reproşează astfel susţinerea pentru guvernul condus de premierul social-democrat Marcel Ciolacu.

“O să vin cât mai des în Parlament și promit că nu voi lipsi de la votul final, fiindcă mi-ar lipsi o asemenea atmosferă incendiară cum este în Parlament”, a spus Ciolacu, la începutul discursului său. În schimb, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, cel care conduce şedinţa, i-a spus lui Orban: “Cât aţi fost premier cu PSD, v-a plăcut”.

 

La propunerea senatorului Diana  Şoşoacă, a fost păstrat un moment de reculegere în memoria lui Eminescu şi a victimelor din 13-15 iunie 1990. Apoi, Şoşoacă s-a aflat în centrul unei dispute privind minutele alocate pentru discursurile neafiliaţilor. ”Domnule preşedinte, începe să îmi placă de dvs, sincer”, a spus ea apoi, către Nicolae Ciucă. Soşoacă le-a replicat după aceea celor de la USR: ”Vreau să îi spun colegului că mi-am extins VPN-ul la India, Brazilia şi în curând vom intra şi în BRICS”, a spus ea. ”Este ruşinos ca USR, LGBT să vorbească de ruşine. Ruşinea vă aparţine!”, a mai adăugat Şoşoacă.

În momentul de faţă premierul desemnat Marcel Ciolacu prezintă programul şi lista Guvernului.

15-06-2023
09:06

Guvernul Ciolacu își află soarta în următoarele minute

În Parlament s-au strâns senatorii și deputații, care vor vota fără emoții, în mod secret, noul Guvern. Pentru început vor fi dezbateri și social-democrații își vor prezenta marele plan de guvernare pentru viitor.

Între timp, opoziția și chiar foști conducători ai PSD precum Liviu Dragnea, au ridiculizat actualul guvern și planul de guvernare propus de Marcel Ciolacu.

Așa cum era de așteptat, noul Guvern va intra astăzi la vot, după ce ieri audierile din comisiile de specialitate au fost o simplă formalitate, în condițiile în care reprezentanții opoziției s-au plâns că nici măcar nu au fost lăsați să pună întrebările pe care le aveau pregătite.

Guvernul Ciolacu, votat azi în Parlament

Așadar, Guvernul Ciolacu pornește la drum cu o serie de ”specialiști”, după ce Camera Deputaților și Senatul se vor reuni joi, 15 iunie, în ședința comună de la ora 12:00. UDMR a anunțat deja că va participa la ședință, dar nu vor vota. Chiar și așa, PSD și PNL au majoritatea voturilor, deși există nemulțumiți chiar în sânul acestor două partide.

ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu ar trebui, tot astăzi, să permite ”programul de guvernare”, după care vor exista ”dezbateri”. La final va urma votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului, fiind vorba de un Guvern care în situația optimistă va rezista până la viitoarele alegeri din 2024.

Lista definitivată a miniștrilor începe cu Sorin Grindeanu la Transporturi, urmat de Adrian Câciu la Fonduri Europene, și de Florin Bargu la Agricultură. Radu Oprea va fi ministru al turismului, în timp ce Angel Tîlvar rămâne ministru al apărării, în timp ce Gabriela Firea și-a păstrat Ministerul Familiei, iar Bogdan Ivan e propunerea pentru Ministerul Digitalizării.

ADVERTISEMENT

Marius Budăi rămâne ministru la Muncă, la fel ca și Alexandru Rafila la Sănătate, urmat de Sebastian Burduja la Energie și Alina Gorghiu la Justiție. Ligia Deca va continua treaba ”începută” la Educație, în timp ce Marcel Boloș a preluat Finanțele și Luminița Odobescu a preluat Externele.

Ministru de Interne și vicepremier va fi Cătălin Predoiu, iar la Mediu a ajuns Mirchea Fechet. Adrian Veștea va fi numit ministrul dezvoltării, iar Raluca Turcan încheie lista cu portofoliul ocupat la Cultură. Din partea PSD, au rămas pe poziții Sorin Grindeanu, Gabriela Firea, Angel Tîlvar, Marius Budăi și Alexandru Rafila, în timp ce PNL a schimbat liniile și a lăsat-o în noul Guvern doar pe Ligia Deca.

ADVERTISEMENT

La ora 17:00 a început ceremonia de depunere a jurământului în fața președintelui Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Liderul Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, și membrii noului Guvern depun jurământul în aceste momente.

ADVERTISEMENT

Amintim că Executivul condus de Ciolacu a primit, joi, votul parlamentarilor. 290 dintre aceștia fiind „pentru”, iar 95 votând „împotrivă”.

Au rămas, de asemenea, în Guvern și Adrian Câciu, Sebastian Burduja, Marcel Boloș și Cătălin Predoiu, însă aceștia vor prelua alte ministere. De remarcat absența lui Lucian Bode, obișnuitul PNL din Guvern. Dacă nu va exista o surpriză de proporții, Guvernul Ciolacu va primi votul pozitiv al Parlamentului, după care va urma depunerea jurământului la Palatul Cotroceni.

Rotativa guvernamentală a fost amânată de mai multe ori din cauza grevei profesorilor. Protocolul inițial nu a fost respectat, pentru că ministerele au fost renegociate și UDMR a fost scoasă din Guvern. De remarcat că Ministerul Sportului a dispărut și devine o anexă în subordinea Gabrielei Firea.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a fost deranjat de modul în care partidul său a ieșit din coaliție, astfel că partidul său va participa astăzi la ședință, dar nu va vota. ”Nu vom vota Guvernul. Cum să votăm Guvernul?”, s-a întrebat, retoric, Hunor, atunci când a fost întrebat de jurnaliști dacă va vota acest Guvern Ciolacu.

ADVERTISEMENT