News

Guvernul Cîțu, împrumut uriaș de pe piețele externe: 3,5 miliarde de euro, cel mai mare de până acum

07.04.2021 | 21:05
Guvernul Citu imprumut urias de pe pietele externe 35 miliarde de euro cel mai mare de pana acum
ADVERTISEMENT

Guvernul României condus de Florin Cîțu a realizat un împrumut uriaș de pe piețele externe în prima ieșire de eurobonduri din 2021: 3,5 miliarde de euro, cel mai mare de până acum.

Suma a fost împrumutată de ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare. Banii vin ca o finanţare structurată în două tranşe, de 12 ani respectiv 20 de ani, la care investitorii au subscris circa 10 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

De asemenea, același oficial al Executivului s-a împrumutat cu 2 miliarde de euro, investitorii alocând 6 miliarde de euro. Dobânda pentru această tranşă este formată din nivelul midswap (MS) plus 195 de puncte de bază, scrie Ziarul Financiar.

Guvernul condus de Florin Cîțu, împrumut de 3,5 miliarde de euro de pe piețele externe

După ce în anul 2020 a împrumutat peste 25 de miliarde de euro, Guvernul României, condus de această dată de fostul șef al Finanțelor, Florin Cîțu, debutează în forță și în 2021 din acest punct de vedere.

ADVERTISEMENT

În această săptămână, Ministerul Finanţelor, condus de Alexandru Nazare, a împrumutat nu mai puțin de 3,5 miliarde de euro de pe pieţele externe în prima ieşire de eurobonduri din acest an, într-o finanţare structurată pe două tranşe, de 12 ani respectiv 20 de ani.

Sursa citată notează că vorbim despre cel mai mare împrumut de până acum de pe pieţele externe. Astfel, pentru tranşa pe 12 ani, Ministerul s-a finanţat cu 2 miliarde de euro, investitorii alocând 6 miliarde de euro. Dobânda pentru această tranşă este formată din nivelul midswap (MS) plus 195 de puncte de bază.

ADVERTISEMENT

Din datele celor de la Bloomberg, această finanţare prin eurobonduri are ca bookrunners BNPP, Citi, HSBC, Raiffeisen, Societe Generale, UniCredit.

În acest an, necesarul brut de finanţare la nivel guvernamental este de aproximativ 130,8 miliarde lei, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanţelor de pe pieţele interne şi externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 7,16% din PIB (aproximativ 80 mld. lei) precum şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2021, în sumă de aproximativ 51 miliarde lei.

ADVERTISEMENT

Guvernul României, împrumuturi uriașe în 2020

Publicația de profil citată informa în februarie 2021 că datoria publică a României crescut în 2020 cu 33% față de cea înregistrată în 2019, de la 373 mld. lei, la 498 mld. lei.

Guvernanții s-au îndatorat în 2020 cu 124 mld. lei (25,3 mld. euro), o sumă uriaşă, mai mare cu 5 miliarde de euro decât suma pe care o primea România, în urmă cu 12 ani, de la FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană şi care a fost considerată, la acea vreme, o valoare ce nu va putea fi vreodată suportată în viitor.

ADVERTISEMENT