News

Cabinetul Ciucă, prima ședință de Guvern. Iohannis, la jurământ: Sunt foarte mulți bani care trebuie investiți. Ciolacu, atac dur la PNL. Cîțu, absent de la ședință

Guvernul coaliției PNL-PSD-UDMR a primit votul de învestitură în Parlament, fiind validat cu 318 de voturi ”pentru”. Tot joi, Nicolae Ciucă și echipa sa au depus jurământul la Palatul Cotroceni și au ținut prima ședință
25.11.2021 | 18:45
Cabinetul Ciuca prima sedinta de Guvern Iohannis la juramant Sunt foarte multi bani care trebuie investiti Ciolacu atac dur la PNL Citu absent de la sedinta
ADVERTISEMENT
25-11-2021
16:47

Cabinetul Ciucă, prima ședință de Guvern. Iohannis, la jurământ: Sunt foarte mulți bani care trebuie investiți. Ciolacu, atac dur la PNL. Cîțu, absent de la ședință

Cabinetul de miniștri condus de Nicolae Ciucă a ținut, joi seara, prima sa ședință de guvern.

Premierul proaspăt numit a mulțumit parlamentarilor pentru votul de încredere și partidelor care au făcut posibilă realizarea coaliției PNL-PSD-UDMR.

El a punctat, apoi, și faptul că astăzi a fost ziua mondială de luptă contra violenței împotriva femeilor.

Ședința de guvern de joi seara va avea un singur punct pe ordinea de zi, anume aprobarea unui act administrativ privitor la funcționarea administrației publice. În fapt, potrivit surselor politice, este vorba de aprobarea noii structuri a executivului.

Cabinetul Ciucă va avea, se pare, și vineri o ședință de guvern. 

25-11-2021
13:30

Klaus Iohannis: ”Lumea s-a săturat de crize și promisiuni. Oamenii vor să vadă fapte

Președintele Klaus Iohannis a făcut o serie de declarații la finalul ceremoniei de depunere a jurământului a Guvernului de coaliție PNL-PSD-UDMR.

Șeful statului le-a transmis noului premier și echipei sale de miniștri că cetățenii s-au săturat de crize și promisiuni.

Iohannis a subliniat faptul că România urmează să primească mulți bani de la PNRR ”care trebuie investiți pentru binele românilor”.

”Vă felicit! Criza politică s-a terminat, dar celelalte crize, nu, și nici problemele nu au dispărut. Pandemia nu s-a terminat, criza energetică nu s-a terminat și celelalte probleme nu au dispărut. Bugetul pe acest an va trebui să fie rectificat, bugetul pe anul viitorul trebuie pregătit și votat.

Oamenii așteaptă plata salariului la timp, precum și multe alte lucruri. Pentru toate acestea, este nevoie de un guvern solid cu o majoritate consistentă. Acum există acest Guvern.

Nu doar probleme ne așteaptă. Sunt multe oportunități. PNRR se cere implementat. Sunt foarte mulți bani care trebuie investiți pentru binele românilor. 

Toată lumea se așteaptă le investiții: autostrăzi, drumuri, spitale, școli și multe altele. Pentru a fructifica oportunitățile, este nevoie de un guvern puternic, care se sprijină pe o largă majoritate.

Nu a fost simplu. Nimeni nu și-a imaginat ca în această coaliție să vină partide care până mai ieri se luptau unul contra celuilalt, a fost nevoie să se treacă peste multe orgolii pentru a găsi punctele comune și a se ajunge la votul de azi.

 Domnule prim-ministru, onorați membrii ai Guvernului: așteptările sunt mari. Românii se așteaptă să rezolvați problemele pe care le ați anunțat în programul de guvernare.

Lumea s-a săturat de crize, de promisiuni, lumea se așteaptă să le onorați. Oamenii vor să vadă fapte, rezultate. Vă invit să le livrați. Vă urez tuturor mult succes și sănătate”, a spus președintele.

25-11-2021
13:06

Nicolae Ciucă și echipa sa de miniștri depun jurământul la Palatul Cotroceni.

Nicolae Ciucă și echipa sa de miniștri PNL-PSD-UDMR depun jurământul de învestitură la Palatul Cotroceni, în fața președintelui Klaus Iohannis.

Premierul a fost primul care a depus jurământul. I-au urmat vicepremierii Sorin Grindeanu și Kelemen Hunor, de la PSD, respectiv UDMR.

25-11-2021
12:45

Nicolae Ciucă și echipa de miniștri depun jurământul la Palatul Cotroceni, la ora 15.00

La scurt timp după votul din Parlament, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a Guvernului PSD-PNL-UDMR.

Ceremonia depunerii jurământului de învestitură a Cabinetului Ciucă va avea loc la ora 15.00, la Palatul Cotroceni, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale

25-11-2021
11:16

Nicolae Ciucă, prima reacție după învestirea Guvernului: ”Ne-am asumat o răspundere foarte mare”

Guvernul PNL-PSD-UDMR, cu Nicolae Ciucă premier, a fost învestit de Parlament, cu 318 voturi, așa cum era de așteptat, având în vedere noua majoritate. Prim-ministrul coaliției a făcut primele declarații.

”Mulțumesc tuturor celor care ne-au acordat votul de încredere, dar și celor care nu ni l-au acordat. Este foarte important să știți că am înțeles că ne-am asumat o răspundere foarte mare, am înțeles și recomandările făcute din partea opoziției.

Suntem un Guvern al României și vom face tot ceea ce ne-am asumat. Avem în centrul programului de guvernare cetățeanul român. Ne-am propus să facem tot ce ne stă în putință.

Mulțumindu-vă încă o dată, vă rog să ne dați voie să mergem să ne apucăm de treabă”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Acesta a făcut apoi o serie de declarații și în fața presei, pe holul Parlamentului.

S-a încheiat procedura de vot pentru Guvernul României. A fost un moment în care am înțeles că se face apel la responsabilitate care va fi centrată pe cetățeanul român și să ne angajăm pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea României.

În acest moment, elementele privind rectificarea bugetară urmează să fie dezbătute. Vă pot spune că nimeni nu trebuie sa aibă probleme în ceea ce privește pensiile și salariile

Nu pot sa vorbesc de încălcarea angajamentelor fără a avea cifrele finale. Au fost cuprinse o serie întreagă de asumări, care au fost discutate cu miniștrii de resort și felul în care vom strânge mai multi bani, una dintre metode este e-facturare și alte impozite pe mărfurile care ies și intra în târă.

Nu au fost dezbătute linii specifice de modificarea a Constituției. Implementarea PNRR a fost o discuție si o asumare vis-a-vis de calendarul de aplicare al PNRR”, a mai spus premierul.

Iată componența Guvernului Ciucă:

Vicepremieri: Sorin Grindeanu (PSD) și Kelemen Hunor (UDMR)

Miniștrii din partea PNL

  • Interne – Lucian Bode
  • Justiţie – Cătălin Predoiu
  • Fondurile Europene – Dan Vîlceanu
  • Digitalizare – Florin Roman
  • IMM și Turism – Daniel Cadariu
  • Educație – Sorin Cîmpeanu
  • Energie – Virgil Popescu
  • Externe – Bogdan Aurescu

Miniștrii din partea PSD:

  • Finanțe -Adrian Câciu
  • Transporturi – Sorin Grindeanu
  • Munca – Marius Budăi
  • Sănătatea – Alexandru Rafila
  • Agricultura – Adrian Chesnoiu
  • Economie – Florin Spătaru
  • Apărare – Vasile Dîncu
  • Cultură – Lucian Romașcanu
  • Tineret și Familie – Gabriela Firea

Miniștrii din partea UDMR:

  • Dezvoltare – Cseke Attila
  • Mediu – Tanczos Barna
  • Sport – Eduard Novak
25-11-2021
11:08

Guvernul condus de Nicolae Ciucă, învestit fără emoții în Parlament: 318 voturi ”pentru”

Guvernul de coaliție al PNL-PSD-UDMR, condus de Nicolae Ciucă, a primit votul de învestitură în Parlamentul României.

Executivul nu a avut absolut nicio emoție. Au fost 318 voturi ”pentru” și 126 ”împotrivă”. 444 de parlamentari au fost prezenți la ședința de joi.

Fostul premier Florin Cîțu a lipsit de la ședință, fiind prezent doar în momentul votului.

25-11-2021
08:43

Marcel Ciolacu, critici dure la adresa fostelor guvernări PNL: ”Au fost doi ani irosiți”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a lansat atacuri dure la adresa fostelor guvernări PNL și a promis că PSD va fi alături de români prin mai multe reforme și un ”pachet social” solid.

Președintele social-democraților nu l-a uitat nici pe Klaus Iohannis, pe care l-a ironizat când a vorbit de situația medicală: ”nu vom minți niciodată că am învins pandemia”, a spus Ciolacu.

”România se află într-un punct critic. Au fost doi ani irosiți, doi ani de criză economică și instabilitate, doi ani în care românii au fost abandonați de stat. Suntem într-un punct critic.

PSD este cel mai responsabil și stabil din România, de aceea PSD trebuie să facă o alegere în acest moment: ne vom continua să criticăm o guvernare ineficientă sau ne vom oferi priceperea pentru a fi alături de români și a guverna țara.

Am demonstrat că PSD nu fuge de reponsabilitate și am decis să intrăm la guvernare cu prima linie. Am venit cu profesioniști care au avut succese în toate domeniile. Am venit cu medici renumiți.

PSD intră la guvernare pentru a le fi alături celor care au luptat singuri până acum. Este momentul să le demonstrăm românilor că pot avea o guvernare care să lupte pentru ei

Trebuie să aplicăm măsurile PSD din prima zi. PSD știe să guverneze, a demonstrat-o întotdeauna, mai ales când am venit după dezastrul altor guvernări.

România are nevoie de un nou drum: în care statul are grijă de cetățeni, în care familiile cu copii sunt ajutate, care să aducă beneficii tuturor.

În pandemie, cei bogați s-au îmbogățit și mai mult, iar statul și-a pierdut simțul responsabilității față de cei care muncesc în fiecare zi, față de pensionari, firme românești. Nu voi minți niciodată că am învins pandemia. Nu putem face singuri asta, ci prin parteneriat.

Trei măsuri vor fi esențiale: accesul la medicamente antivirale, testare extinsă și campania de vaccinare.

Spitalele nu trebuie să fie doar pentru pacienții COVID, fiecare român trebuie să aibă acces la servicii de sănătate.

Trebuie ca firmele să rămână deschise. ”Cumpără românește” va fi conceptul pe care se va axa programul economic. 80% din programul economic conține măsuri pentru firmele românești. Toate firmele care produc aici vor primi sprijin indiferent de naționalitatea lor

Vreau ca această guvernare să fie un partener sincer și serios pentru mediul de afaceri, indiferent că vorbim de afacerile mici sau de marile corporații. La fel cum Agricultura va fi unul dintre motoarele de creștere economică.

Acest guvern va aduce pe masa românilor mai multe produse românești. Vom crește subvențiile și vom relua toate programele de succes ale PSD. Avem nevoie de siguranță alimentară, pentru că știm cu toții că următoarea criză mondială va fi una alimentară. De aceea, trebuie să fim pregătiți.

PSD are un plan de bun-simț care să țină sub control pandemia și să ajute românii și firmele românești să treacă peste această perioadă critică.

Avem măsuri. Avem profesioniști. Și avem un dialog foarte bun cu partenerii sociali și mediul de afaceri. Avem puterea să redăm încrederea în această țară. Și avem puterea să o facem mai bine decât înainte! Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a spus Marcel Ciolacu de la tribuna Parlamentului.

 

25-11-2021
08:35

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a prezentat programul de guvernare al Guvernului PNL-PSD-UDMR

Premierul desemnat Nicolae Ciucă va primi, joi, votul de învestitură Parlament. Viitorul șef al coaliției de guvernare PNL-PSD-UDMR a prezentat programul de guvernare. Principalele declarații:

”Ne aflăm astăzi într-un moment mult așteptat de toți românii: în care putem să oferim stabilitate și predictibilitate. Ne angajăm să facem tot ce ține de noi pentru ca situația economică, soacială și medicală să se îmbunătățească.

Mulți au fost surprinși de alăturarea partidelor din Guvern. Noi, cei care ne aflăm în fața dumneavoastră, am înțeles că mai presus de orice adversitate politică se află interesul românilor.

Suntem hotărâți să punem capăt situației tensionate din țară. Am înțeles să venim cu un program de guvernare sustenabil, care să ofere garanția că lucrurile vor intra în normal.

Scopul nostru comun constă în modernizarea României și de aceea vom aloca 7% din PIB investițiilor. Un program esențial pentru dezvoltarea țării este programul Anghel Saligny. Alt obiectiv: continuarea investițiilor în autostrăzi, infrastructură.

Digitalizarea este un instrument important în fundamentarea deciziilor pe baza. Consumatorul se află azi în mediul virtual, digitalizarea transformând sectoarele economice. Această perioadă de criză a dovedit cât este de importantă tehnologia.

PNRR reprezintă axul principal în îndeplinirea obiectivelor noastre. PNRR este strâns legat de reformele asumate.

Vom asigura reziliența sistemului de sănătate și vom accelera vaccinarea anti-COVID. Se vor face investiții în 46 de spitale și secții prin PNRR.

Cetățeanul este și va fi în mijlocul actului de guvernare. Siguranța cetățeanului este prioritară.

Un stat puternic este un stat care sprijină mediul de afaceri. Vom păstra cota unică de impozitare și suntem împotriva creșterii taxelor și impozitelor. Scopul e incurajarea antreprenoriatului.

Un mediu de afaceri prosper este unul care asigură locuri de muncă. Vom încuraja capitalul autohton și vom lucra la crearea unei identități de brand pentru România.

Alte obiective: reformarea administrației publice, debirocratizare.

Ne propunem o guvernare participativă și alături de Președinție și parlament ne vom angaja într-un parteneriat onest și de lungă durată cu sovietatea civilă, biserica, patronatele.

Un domeniu-cheie este cel al educației. Vom lua toate măsurile care se impun pentru ca elevii să nu mai aibă de suferit din cauza pandemiei.

Justiția e puterea statului care trebuie să asigure un serviciu eficient, accesibil, independent și transparent. Ne propunem ca politica externă să fie coerentă, predictibilă.

Pentru că nu peste mult timp urmează să sărbătorim Ziua de 1 Decembrie, dați-mi voie să urez La mulți tuturor românilor”, a spus Nicolae Ciucă.

25-11-2021
08:17

Liderii coaliției au semnat acordul politic

Liderii coaliției PSD-PNL-UDMR au semnat în urmă cu puțin timp acordul politic de constituire a “Coaliției Naționale pentru România”, înainte de începerea ședinței pentru acordarea votului de învestitură.

Ședința va începe la ora zece. Are loc la o zi după ce toți miniștrii propuși pentru alcătuirea Executivului Nicolae Ciucă au primit avize pozitive în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Înainte de marele eveniment, toți liderii coaliţiei (PNL-PSD-UDMR) vor semna un acord politic pentru formarea Coaliţiei Naţionale pentru România, pentru perioada 2021-2024.

ADVERTISEMENT

Ce șanse sunt ca Guvernul Ciucă să fie învestit

Ulterior, în prima parte a ședinței plenului reunit, premierul desemnat Nicolae Ciucă va prezenta programul de guvernare şi lista Executivului propus. După acest pas, vor fi dezbateri și după acestea se va acorda votul de încredere.

Votul este unul secret, cu bile și conform Constituției României, este nevoie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu dintre senatori și deputați. Pentru ca Guvernul Nicolae Ciucă să treacă mai departe are nevoie de un total de 234 de voturi.

ADVERTISEMENT

Însă, dacă data trecută Nicolae Ciucă și-a depus mandatul din premier nominalizat tocmai din conștientizarea faptului că nu va primi necesarul de voturi, de această dată sunt șanse sigure ca Executivul propus de el să fie învestit. Asta pentru că are o susținerea majoritară din partea PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale, care au un total 321 de senatori şi deputaţi.

Lista de miniștri ai Guvernului Ciucă. Sunt și două ministere noi

Guvernul Ciucă are 20 de ministere, dintre care două sunt noi, anume: IMM și Turism și Tineret și Familie. Cabinetul noului Executiv arată astfel:

ADVERTISEMENT

Premier: Nicolae Ciucă
Vicepremieri: Sorin Grindeanu (PSD) și Kelemen Hunor (UDMR)

Miniștrii PSD:
Finanțe -Adrian Câciu
Transporturi – Sorin Grindeanu
Munca – Marius Budăi
Sănătatea – Alexandru Rafila
Agricultura – Adrian Chesnoiu
Economie – Florin Spătaru
Apărare – Vasile Dîncu
Cultură – Lucian Romașcanu
Tineret și Familie – Gabriela Firea

Miniștrii PNL:
Justiţie – Cătălin Predoiu
Fondurile Europene – Dan Vîlceanu
Digitalizare – Florin Roman
IMM și Turism – Daniel Cadariu
Interne – Lucian Bode
Educație – Sorin Cîmpeanu
Energie – Virgil Popescu
Externe – Bogdan Aurescu

ADVERTISEMENT

Miniștrii UDMR:
Dezvoltare, Lucrări Publice și Administrație – Cseke Attila
Mediu – Tanczos Barna
Sport – Eduard Novak

PNL-PSD-UDMR au stabilit un Guvern cu sistem rotativ. Ce înseamnă acest lucru

Nicolae Ciucă este pentru a doua oară nominalizat premier de Klaus Iohannis, după ce data trecută reamintim că și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat, din partea PNL.

Ulterior, PNL și-a căutat parteneri pentru formarea Guvernului și s-a hotărât o coaliție compusă din PNL-PSD-UDMR. A urmat apoi o bătălie aprigă pentru propunerea unui nume de premier și preluarea ministerelor importante din noul Guvern.

Toate acestea, până a se lua o hotărâre pentru un Guvern cu sistem de rotativă, adică PNL și PSD să aibă premieri prin rotație. PSD l-a nominalizat pe Marcel Ciolacu, iar PNL pe Nicolae Ciucă. În cele din urmă, formațiunile politice ale coaliției de guvernare au decis să meargă la consultările cu șeful statului cu o propunere comună, adică Nicolae Ciucă și acesta să fie primul din rotație.

Klaus Iohannis a acceptat propunerea PNL-PSD-UDMR. Astfel, pentru următorul an și jumătate Nicolae Ciucă ar putea conduce Guvernul României, iar din vara anului 2023, premierul va fi de la PSD. Tot atunci, vor fi și schimbări la ministere. Concret, PNL va prelua ministerul Finanțelor și ministerul Transporturilor, iar PSD Ministerul Justiției.

ADVERTISEMENT