Vin vești nu foarte bune pentru românii care vând sau cumpără locuințe. Guvernul ar putea introduce taxe și impozite mai mari din 2023.
Conform celor mai noi informații venite din zona coaliției de guvernare, din 2023 se schimbă regulile pe piaţa imobiliară.
Cel mai mult vor avea de suferit cetățenii care cumpără sau vând locuinţe. Ei vor plăti taxe şi impozite mai mari de anul viitor.
Aceasta este soluția la care se gândește coaliţia de guvernare pentru a strânge mai mulţi bani la bugetul de stat. Despre aceste modificări, analiștii spun că îi vor face pe români să fie mai reținuți atunci când vine vorba de achiziţia de locuinţe.
În urmă cu șase luni, în ianuarie 2022, s-a decis aplicarea unui TVA de 5% pentru locuinţele care valorează până în 700.000 de lei.
Potrivit datelor Observator News, autorităţile vor acum să schimbe din nou regulile şi să micşoreze acest plafon până la 450.000 de lei. Asta înseamnă că, din 2023, este foarte posibil ca pentru locuinţele care valorează mai mult de 450.000 de lei să plătim un TVA de 19%.
Legea fiscală din prezent spune că, pentru o locuință de 100.000 de euro, un proprietar plătește 5.000 de euro TVA.
În cazul în care se reduce acest plafon, la 450.000 de lei, acest client va trebui să plătească 119.000 de euro, adică 14.000 de euro suplimentar, spune, pentru sursa citată, Daniel Tudor, un antreprenor în imobiliare.
În noul Cod Fiscal, scutirea de impozit acordată persoanelor fizice la vânzarea de proprietăți imobiliare ar urma să fie şi ea eliminată și se va reveni la sistemul utilizat până în anul 2017.
Specialiștii din domeniul imobiliar critică măsurile aflate pe masa Executivului. ”Din nou asistăm la o schimbare a regulilor în timpu jocului, ceea ce denotă instabilitate, lipsă de predictibilitate, lucruri care fac foarte rău economiei. Este o lovitură pentru piaţă o asemenea măsură”, spune Daniel Crainic, specialist imobiliare.
Eduard Uzunov, proprietar al unei agenţii imobiliare, spune că ”toate aceste măsuri care vin să dea în cap pieţei imobiliare cred că nu sunt foarte benefice. Sunt nişte măsuri care vor să atragă bani la bugetul de stat, dar faţă de populaţie nu sunt binevenite”.