News

Guvernul elimină „taxa pe soare”. Precizările ministrului Sebastian Burduja pentru prosumatori

Guvernul elimină „taxa pe soare” pentru prosumatori. Anunțul ministrului Energiei, Sebastian Burduja, după ședința Executivului
28.03.2024 | 14:45
Guvernul elimina taxa pe soare Precizarile ministrului Sebastian Burduja pentru prosumatori
Sebastian Burdua spune că „taxa pe soare” i-ar fi impozitat cei aproximativ 120.000 de prosumatori din România / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul a adoptat, în ședința de joi, eliminarea „taxei pe soare”, adică a adoptat ordonanța prin care se elimină această taxă pentru prosumatori și se actualizează schema de sprijin pentru consumatorii de energie electrică și gaze. Ceea ce va duce la scăderea prețurilor în următorul an, spune Executivul.

Victorie pentru prosumatori

După ședința de Guvern de joi, Ministerul Energiei a anunțat eliminarea „taxei pe soare” pentru prosumatori. „Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Energiei, modificări ale OUG 27 care vor duce la scăderea prețului cu care producătorii vând fără a fi supraimpozitați de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh pentru energie electrică, respectiv de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh pentru gaze naturale. Aceste valori au fost stabilite în urma unor analize minuțioase ale piețelor de energie și în urma consultărilor cu toți actorii din sector”, se arată într-un comunicat al ministerului.

ADVERTISEMENT

Ministerul precizează că „prin forma ordonanței adoptată astăzi se elimină posibilitatea introducerii taxei pe soare pentru prosumatori și se continuă schema de sprijin pentru consumatorii de energie electrică și gaze naturale”.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declat că Guvernul va menține plafonarea prețurilor la energie și gaze pentru încă 12 luni „pentru ca populația, dar și companiile, în calitate de consumatori finali, să rămână în continuare protejați față de o eventuală volatilitate de pe piața energiei și gazelor naturale, în actualele condiții de impredictibilitate pe plan global”, a spus el.

ADVERTISEMENT

ANRE, lăsată cu ochii-n soare

Ministrul a arătat că prin menținerea „taxei pe soare” ar fi oferit ANRE posibilitatea să impună o taxă asupra prosumatorilor, precizând că sunt peste 120.000 de prosumatori în România, cu o putere instalată de peste 1500 de megawați.

„Suntem printre țările din UE în care prețurile au scăzut chiar sub pragurile de plafon și cel mai des întâlnim asta la facturile de gaz și la consumatorii de energie electrică cu un consum de peste 300 kWh/lună. De asemenea, mi-am respectat promisiunea de a elimina posibilitatea introducerii așa-numitei taxei pe soare, pentru că ne dorim susținerea prosumatorilor și un sistem energetic modern, descentralizat, digitalizat și decarbonizat”, a spus Sebastian Burduja.

ADVERTISEMENT

Ministerul Energiei a precizat că „se va asigura că revenirea la mecanismele pieței libere se va face etapizat și cu asigurarea unui preț corect pentru români. Astfel, în procesul de tranziție la piața liberă, pentru perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026 furnizorii de energie electrică și gaze naturale vor publica oferte-tip doar pentru perioade pentru care au achiziționat, la data elaborării ofertei, o cantitate de energie electrică/gaze naturale cel puțin egală cu 50% din consumul clienților din portofoliu”.