News

Guvernul intervine în criza energetică din țară. Cîțu: ”Alocăm bani pentru subvenționarea prețului gigacaloriei”

Premierul interimar Florin Cîțu anunță intervenția Guvernului în criza energetică din țară. Acesta a promis o alocare de bani pentru subvenționarea prețului gigacaloriei.
01.11.2021 | 17:27
Guvernul intervine in criza energetica din tara Citu Alocam bani pentru subventionarea pretului gigacaloriei
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de luni, premierul interimar Florin Cîțu a avut o întâlnire prin videoconferință cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România pe tema crizei energetice din țară.

Șeful Executivului le-a promis edililor că se vor aloca în scurt timp bani pentru subvenționarea prețului gigacaloriei.

ADVERTISEMENT

Cîțu a ținut să puncteze faptul că la Timișoara și Iași sumele sunt cam mari și Executivul nu va da bani pentru restanțe sau amenzi. Premierul a propus să fie stabilit un cost pe gospodărie.

Florin Cîțu anunță ajutorul Guvernului în criza energetică: ”Alocăm bani pentru subvenționarea prețului gigacaloriei”

În prima zi a lunii noiembrie, Florin Cîțu a discutat împreună cu primarii soluțiile pentru gestionarea crizei energetice tot mai grave de la nivel național. Premierul interimar a promis că vor fi alocați bani pentru subvenția la căldură.

ADVERTISEMENT

”Este o situaţie specială şi indiferent de situaţia politică trebuie să venim cu soluţii în momentul acesta. Aş vrea să avem o discuţie foarte onestă şi transparentă despre nevoile clare. Aş vrea să împărţim aceste nevoi până la finalul anului şi apoi până în aprilie.

O să facem aceste alocări împreună cu unele alocări pentru Ministerul Sănătăţii. Ştiu că e o situaţia excepţională.

ADVERTISEMENT

Acum vom rezolva situația punctuală, vom subvenționa o parte din gigacalorie, dar nu e o situație pe termen lung. Să ne gândim în paralel la un plan pe termen lung. Cum putem să folosim resurse pentru investiții sau ce acte normative sunt necesare”, le-a spus Cîțu primarilor de municipii.

Când se vor aloca sumele pentru primării

Florin Cîțu a mai precizat că Executivul se va mișca destul de repede, iar ajutorul către primării va demara încă din această săptămână.

ADVERTISEMENT

”Cred că în această săptămână vom aloca o parte din sume. Sunt câteva zone unde mi se par sumele puțin mai mari. Am văzut la Timișoara, la Iași. Aș vrea să agreăm niște principii.

Pentru ce facem această susținere? Pentru subvenția la gigacalorie, nu pentru amenzi, nu pentru plăți restante și așa mai departe. O facem pentru a vă ajuta să treceți prin această perioadă”, a promis oficialul.

Premierul interimar a propus să fie stabilit un cost pentru fiecare gospodărie care să fie alocat din fondul de rezervă al Guvernului.

”Putem să discutăm cât să dăm pentru fiecare gospodărie, de exemplu, să fie echitabil. Vreau să agreăm principiile, pentru a nu avea discuții că la un UAT se duc mai mulți bani decât la altul”, a mai spus Florin Cîțu în discuția cu primarii.

ADVERTISEMENT