News

Guvernul nu exclude o prelungire a stării de urgență: ”Există toate scenariile pe masă pentru 15 mai”

03.05.2020 | 16:43
Guvernul nu exclude o prelungire a starii de urgenta Exista toate scenariile pe masa pentru 15 mai
ADVERTISEMENT

Guvernul României nu exclude o prelungire a stării de urgență și precizează că în acest moment pe masa de lucru sunt mai multe scenarii.

Guvernul nu exclude o prelungire a stării de urgență

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, afirmă că ”situaţia rămâne în continuare riscantă”, iar în acest context Guvernul ia în calcul mai multe scenarii, între care inclusiv cel privind prelungirea stării de urgenţă şi după data de 15 mai.

ADVERTISEMENT

”Există toate scenariile pe masă. Există inclusiv posibilitatea prelungirii stării de urgenţă, există scenariul modificării acestei situaţii şi declarării stării de alertă care să permită autorităţilor adoptarea unor măsuri restrictive în continuare”, a declarat Dancă la Digi24, conform news.ro.

El a explicat că există și posibilitatea renunţării la situaţia de urgenţă şi de a derula o campanie de informare amplă la nivelul populaţiei astfel încât gradul de conformare la recomandările autorităţilor să fie în continuare unul foarte ridicat.

ADVERTISEMENT

”Restaurantele şi mall-urile nu vor fi în prima linie a măsurilor de relaxare”

”Răbdarea românilor, care s-a dovedit una generoasă în raport cu recomandările autorităţilor, are şi ea limitele ei. Am încercat în ultima perioadă să enunţăm diverse scenarii pentru a da o speranţă românilor”, a spus șeful Cancelariei.

Ionel Dancă a precizat că acest lucru depinde nu neapărat de autorităţi, cât de evoluţia infecţiilor. El a arătat că pe fondul unei relaxări grăbite a populaţiei au apărut noi cazuri şi noi focare.

ADVERTISEMENT

Dancă a subliniat că există ”câteva priorităţi” şi sunt scenarii conform cărora sunt zone care prezintă un risc ridicat cu privire la răspândirea infecţiilor, cum ar fi restaurantele şi mall-urile ”care nu vor fi în prima linie a măsurilor de relaxare”.

”Am plecat în această bătălie cu mâinile goale şi într-un timp foarte scurt am reuşit, pe lângă aprovizionarea din import cu materialele sanitare, am reuşit performanţa, în ciuda tuturor criticilor, să dăm drumul inclusiv producţiei locale”, a încheiat el.

ADVERTISEMENT

Începând cu vineri, 15 mai, dată la care expiră decretul de prelungire a stării de urgență, ar putea intra în vigoare anumite măsuri care să relaxeze o bună parte din restricțiile de distanțare socială. Totul se va face gradual, avertizează ministrul de Interne, Marcel Vela, întrucât pericolul de infectare nu a trecut.

ADVERTISEMENT