News

Guvernul oferă 750 de lei pentru achiziția repartitoarelor de căldură și amână data limită pentru montarea dispozitivelor

Fiecare român racordat la rețeaua publică de termoficare va trebui să aibă montate repartitoare până la sfârșitul acestui an. În caz contrar, se vor acorda amenzi.
06.04.2024 | 17:25
Guvernul ofera 750 de lei pentru achizitia repartitoarelor de caldura si amana data limita pentru montarea dispozitivelor
După montarea repartitoarelor, românii nu vor mai plăti în plus, în cazul în care caloriferele rămân reci, pe timp de iarnă / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul a amânat data limită până la care se pot obține compensări ale costului de achiziție și montare a repartitoarelor de căldură.

Care este data limită până la care guvernul decontează montarea repartitoarelor de căldură

Potrivit unui proiect de ordonanță emis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, noul termen este de 31 august 2024. Inițial, compensările se acordau doar până la data de 15 aprilie 2024.

ADVERTISEMENT

Nu toți românii pot beneficia de bani de la guvern. Compensarea se acordă sub forma unui ajutor de la stat pentru cumpărarea și montarea repartitoarelor, pentru fiecare locuință sau gospodărie vulnerabilă. Suma oferită de guvern este de cel mult 750 de lei per locuință, condiția fiind ca repartitoarele de căldură să fie montate de o firmă autorizată în acest sens.

Banii vor fi decontați abia după montarea dispozitivelor (repartitoare și robineți de reglare a consumului de energie termică). În acest sens, beneficiarii vor primi un certificat de validare a achiziției și montajului, document emis de asociațiile de proprietari. Acesta este necesar pentru decontarea lucrărilor.

ADVERTISEMENT

Există un termen limită până la care toți românii trebuie să aibă aceste dispozitive montate pe calorifere, iar această dată este de 27 decembrie 2024.

Românii care nu vor avea repartitoare începând cu data de 31 decembrie 2024 riscă să se trezească cu amenzi care pot ajunge la 1.000 de lei.

ADVERTISEMENT

În București, un sfert de milion de locuințe trebuie să monteze repartitoare

În prezent, prețul unui repartitor de căldură variază între 70 și 100 de lei, dar poate fi mai scump dacă este dotat și cu termostat. Astfel, pentru o familie, prețul total de achiziție a acestor dispozitive se încadrează, în general, între 400 și 600 de lei.

În România, persoanele și familiile incluse în categoria celor vulnerabile sunt acelea care au un venit de sub 2.000 de lei per membru și care îndeplinesc anumite criterii legate de vârstă și capacitate de muncă.

ADVERTISEMENT

Potrivit Adevărul, circa un milion de gospodării sunt conectate, în prezent, la sistemul centralizat de furnizare a energiei electrice. Jumătate dintre ele se află în București. În Capitală, 275.000 de nu dețin repartitoare de căldură.

ADVERTISEMENT