News

Premierul Ludovic Orban a fost demis prin moțiune de cenzură. Guvernul rămâne în funcție cu atribuții reduse până la instalarea viitorului cabinet

05.02.2020 | 11:46
Premierul Ludovic Orban a fost demis prin motiune de cenzura Guvernul ramane in functie cu atributii reduse pana la instalarea viitorului cabinet
ADVERTISEMENT

Parlamentul a adoptat moțiunea de cenzură inițiată de către PSD și UDMR cu 261 de voturi favorabile și 139 voturi împotrivă. Anunțul a fost făcut de către Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților. Conform Constituției, președintele Iohannis trebuie să înceapă consultări cu partidele politice în vederea desemnării unui candidat la postul de prim-ministru.

UPDATE 15.40:O să am o discuție și cu domnul Victor Ponta ca să avem o propunere comună la Cotroceni în ce privește premierul. Nu noi avem problema de a crea o majoritate, nu noi am creat această criză. Nu voi vota niciodată un guvern Orban”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, după anunțarea rezultatului moțiunii.

ADVERTISEMENT

UPDATE 15.31 Votul pentru moțiunea de cenzură s-a încheiat.

UPDATE 14.46: A început votul pentru moțiunea de cenzură.

UPDATE 14.29: Ludovic Orban, intervenția de final. ”Nu voi răspunde la nicio bădărănie nenorocită rostită de la acest microfon”, referindu-se la insinuarea lui Victor Ponta legată de clinica de dezalcoolizare.

Când aud de povestea cu împrumuturi în gura PSD îmi dau seama că nu mai există limită a nerușinării la PSD. Păi luăm împrumutiri pentru cheltuielile voastre și împrumuturile lăsate în cârca noastră. În 3 ani, ați împrumutat fără să dați drumul la un proiect de autostradă, blocând dezvoltarea economică a României, 225 de miliarde. Pe nimic, ca să acoperiți găurile bugetare pe care le-ați creat. Dv. vorbiți de OUG care ați dat ordonanță ca să nu fie obligat premierul și ministrul finanțelor ca să nu dea declarații pe proprie răspundere pentru veridicitatea datelor pe care se fundamentează bugetul?

ADVERTISEMENT

”Vă miroase urât un ministru care provine din mediul privat? Nu vă e rușine? Un chirurg eminent care profesează la o clinică care a avut nevoie de el! Să fim mândri ca români că avem un astfel de ministru, nu să-l bălăcărim în acest mod”.

Premierul Ludovic Orban a comentat și fotografiile pe care le-a prezentat în plen liderul deputaților PSD, Alfred Simonis în care apărea actualul premier în geacă roșie, culoarea PSD, și fostul președinte al social-democraților, Liviu Dragnea. Simonis a susținut că imaginile sunt din vremea în care PNL și USL au convenit asupra listelor USL pentru alegerile din 2012.

ADVERTISEMENT

Ludovic Orban are o altă versiune, susținând că fotografiile sunt din 2009 după ce Mircea Geoană a pierdut alegerile prezidențiale, în pofida ajutorului oferit de liberali.

Acele poze sunt făcute în 2009 după turul II al alegerilor prezidențiale când conducerea PSD a venit să mulțumească conducerii PNL, dlui Crin Antonescu – cu el ați pus bazele USL, nu cu mine – și schimbul de geci a fost făcut cu următorul scop: dl Antonescu mi-a cerut să ies la conferință în geaca roșie, iar dl Geoană i-a cerut lui Dragnea să iasă în geacă galbenă. El a ieșit în geacă galbenă, dar eu nu am ieșit în fața românilor cu geaca roșie că aș fi murit de rușine”.

ADVERTISEMENT

Sunteți majoritari aici, dar pe stradă sunteți într-o cruntă minoritate

UPDATE 14.20: Marcel Ciolacu, președintele PSD: ”Dacă până ieri, înainte de ședința de Guvern, eram îngrijorat de ceea ce se întâmplă, după ședința de ieri și după discursul dv. Dle Orban, sunt chiar revoltat. Mă mir că un om cu asemenea structură antidemocratică, care nu poate digera democrația a putut să ajungă primul-ministru al României. În lco să guvernați țara, de 3 luni visați cum să vă păstrați scaunul, iar România zace neguvernată și aruncată la marginea democrației. O țară nu poate fi guvernată prin angajări de răspundere și zeci de ordonanțe de urgență”.

Miniștrii dv. fac numai prostii și nu puteți să vă controlați propriul guvern. Înțeleg că vă spun colegi ”pompierul atomic”, bănuiesc că ați luat extinctorul de la președintele Iohannis ca să stingeți prostiile făcute de miniștri (…) Ați chemat din nou FMI-ul în țară care nu a mai fost de pe vremea crizei. Ce semnal este pentru această țară, dle Orban? Avem motivele să ne temem, vorba unui ministru, că ne culcăm sănătoși și ne trezim, Doamne ferește, morți!”.

”Dle ministru Cîțu sunteți conștient de declarațiile dv, că românii vor avea rate și facturi mai mari din cauza facturilor dv.? Vicepremierul Turcan a spus că pensiile nu vor crește de la 1 septembrie și că românii vor munci până la 70 de ani? Asta ați propus românilor?”.

E bine să pui miniștri oameni care sunt datori celor din privat? Asta e transparența și corectitudinea dv? Îmi pare rău că nu este și dl Victor Costache, ministrul Sănătății. Ieșiți din acest conflict de interese, dle Costache! Colega dv. Violeta Alexandru, a avut o problemă foarte importantă, să concedieze liftiera? Un ministru se ocupă de decorațiuni interioare, de scoaterea geamurilor de la ghișee? Dacă ar avea de ales, românii și-ar lăsa pensiile pe mâna dv? Dna Anisie, decât să țipați isteric la profesori și să-i fugăriți prin clasă, mai bine v-ați bate să le majorați salariile!”

”Este un guvern al răului absolut”.

UPDATE 14.13: Florin Roman, liderul deputaților PNL: ”Moțiunea este neserioasă, scrisă pe genunchi de portarul Vasile de la PSD (…) Se zvârcolește Dragnea în celulă, i se face rău și cheamă SMURD-ul când vă aude că vorbiți de Comisia de la Veneția. E ca și cum ar vorbi dracul de apă sfințită.”

UPDATE 13.41: Marius Pașcan, deputat PMP: ”Este curios cum de scurtă vreme colegi de la Pro România (…) au votat pentru două tururi şi nu ştiu când au fost ipocriţi: acum când votează moţiunea în defavoarea propriului vot anterior, atunci când s-au dus la premier să negocieze, să primească subvenţie deşi nu li se cuvenea de la bugetul de stat ca partid politic, sau acum când votează alături de PSD şi contribuie la eliminarea acestei posibilităţi de debaronizare a României.”

UPDATE 13.33: Călin Popescu-Tăriceanu, președintele ALDE: ”Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor. Sau a celor inconștienți cum ar fi cei din partea stângă a sălii care nu știu ce înseamnă că alegerile anticipate (…) Vă recomand să vă gândiți foarte serios la haosul care va trebui decontat politic.”

Tăriceanu s-a declarat nemulțumit de numărul mare de ordonanțe de urgență adoptate de către Guvern în ședinaț de marți. ”Cer președinților Camerelor să sesizeze CCR, aveți datoria să apărați Parlamentul. După cum și eu am sesizat CCR când DNA ancheta miniștri pe bandă rulantă în 2017, așa și dv aveți obligația de a sesiza Curtea în legătură cu un conflict juridic de natură instituțională”, a spus liderul ALDE.

UPDATE 13.19: Kelemen Hunor, președintele UDMR: ”Va trebui să începem să respectăm cuvântul dat și înțelegerile politice făcute și dacă nu reușim să nu ne mirăm dacă vin și consecințele. Va trebui să construim o cultură politică bazată pe credibilitate. Domnule barna, ar trebui să lăsăm ipocrizia în fața Parlamentului. Nu se poate spune dimineața că o recomandare de la Comisia de la Veneția trebuie luată în serios și seara să spunem că e doar o recomandare. Dacă mergem pe ideea că scopul scuză mijloacele, dle Dan Barna, acest domn imaculat al politicii românești, atunci democrația eșuează. Stimați colegi, domnul Dan Barna, va trebui să renunțăm la ideea că putem evita Parlamentul. Puterea absolută nu face bine nimănui. Guvernul în cunoștință de cauză și-a angajat răspunderea încălcând Constituția. CCR a spus că nu poți angaja răspunderea pe un proiect de lege în procedură parlamentară. UDMR nu este de acord cu forma și conținutul angajării răspunderii și avem un singur mod de a opri această aventură, anume moțiunea de cenzură”.

Kelemen Hunor s-a adresat de mai multe ori lui Dan Barna, care anterior avusese un discurs foarte critic la adresa UDMR, menționând numele lui Barna de fiecare dată cînd a vorbit de ”bun simț”, ”credibilitate”, ”ipocrizie”.

UPDATE 13.16: Victor Ponta, președintele Pro România: ”N-am votat acest guvern, știam că dl Orban nu e în stare de mai mult decât să facă o înțelegere cu dl Iordache să facă o autostradă prin munți de 300 milioane de euro. Voi vota moțiunea. Un singur lucru, dragă Ludovic: eu m-am operat de picior, nu am fost la o clinică de dezalcoolizare. De astăzi, clinicile de dezalcoolizare sunt gratuite”

UPDATE 13.08: Președintele USR, Dan Barna: ”Moțiunea este grotescă și fără conținut. Dle Ciolacu, ne vorbiți de Europa și reguli? Nu vă înădușă oare ironia după ce 3 ani ați spus că cei care vorbesc cu partenerii internaționali sunt trădători? Dle Kelemen cât o să mai jucați partida virginității dezinteresate? De când un primar loial  vă este mai de folos decât un primar competent? UDMR s-a ocupat exclusiv de consevarea unor privilegii al unui număr redus de oameni? De ce nu puneți niște trandafiri pe sigla UDMR? Toaăt lumea se întreabă dacă nu asistăm la un nou blat PSD-PNL, la un USL2? Mă aștept ca Guvernul să facă ce a promis în acordul cu USR. Nu vom tolera înțelegeri pe sub masă, vremea lor a trecut”.

”Alegerile într-un singur tur ne-au adus o Capitală umilită și jefuită în care companiile municipale jefuiesc banul public”.

”USR va vota împotriva moțiunii, la vedere. Dacă dăm posibilitatea oamenilor să aleagă primari legitimi și competenți, înseamnă că iubim România. Nu vă fie frică de votul oamenilor”.

”În spitalele noastre se moare pe culoare. Nu avem o autostradă finalizată. În ritmul acesta o să pierdem timpul și oamenii care pot construi viitorul și noi vom rămâne să stingem lumina în Parlament. România vrea onestitate și reformă”.

UPDATE 13.02: Senatorul PSD Florian Bodog a ironizat tonul virulent al discursului premierului. ”Mi-a fost frică că rămâne moțiunea fără obiect pentru că mi s-a părut că premierului i se face rău în timp ce vorbește”, a spus Bodog.

UPDATE 12.46: După citirea textului moțiunii, a luat cuvântul primul-ministru Ludovic Orban. ”Ne acuzați pe noi că dăm OUG? Păi vă spun eu ce ordonanțe am dat: 500 de milioane de lei pentru rețelele de gaz, am dat ajutor de salvare a Complexului energetic și Tarom, din cauza voastră, nu a noastră! Vă este frică de democrație, că alegerea primarilor în două tururi este un lucru democratic. Nu dau doi bani pe toate afirmațiile voastre despre democrație, după ce trei ani ați încălcat drepturile fundamentale și mințind cu nerușinare. În 2016 erați travestiți în albine care or să dea miere, după alegeri ați devenit viespi care au adus doar ac și venin! Cine a dat ordonanța cu coplata? Noi sau voi? Am abrogat termenul de intrare în vigoare a ordonanței voastre nerușinate. Dăm dreptul cetățeanului să aleagă ce spital să folosească, nu să hotărască baronii și baroneții cine să folosească banii din programele de sănătate”, a spus Orban adresându-se parlamentarilor PSD.

Cel mai tare m-a mirat nu demagogia voastră, ci că l-am auzit pe un alt lider, proaspăt colaborator al vostru, după ce v-a înjurat vreo doi ani. Are o atitudine critică față de spitalele private, dar într-un spital privat s-a operat. În Turcia, nu în România”, a spus Orban referindu-se la liderul Pro România, Victor Ponta.

UPDATE 12.36: Parlamentarii PMP sunt prezenți la dezbaterea moțiunii de cenzură, dar nu vor vota. ”Colegii mei vor participa în sală, dar nu se duc să gireze un demers al PSD-ului, îndreptat împotriva democraţiei”, a spus președintele partidului, Eugen Tomac.

UPDATE 12.18: A început ședința plenului reunit în care se dezbate moțiunea de cenzură, fiind prezenți 373 de parlamentari, potrivit anunțului președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Aproape toți parlamentarii Pro România vor vota în favoarea moțiunii de cenzură, au declarat surse din partid pentru Fanatik.ro.

UPDATE 12.12: Ludovic Orban s-a întâlnit cu parlamentarii PNL înainte de începerea dezbaterii moțiunii de cenzură. Orban a afirmat că este neîntemeiat motivul invocat de către Ponta pentru votarea moțiunii, anume OUG care permite accesul spitalelor private al programele de sănătate, deoarece liderul Pro România a făcut anunțul înainte să cunoască prevederile ordonanței. ”Asta arată că era vorba de o acțiune premeditată”, a spus primul-ministru.

PNL va vota la vedere împotriva moțiunii de cenzură inițiate de PSD (…) Suntem pregătiți pentru orice situație. Și dacă va cădea, Guvernul va cădea în picioare”, a mai spus premierul Orban.


Calcule favorabile pentru inițiatorii moțiunii

Pentru a fi adoptată moțiunea de cenzură are nevoie să fie votată de cel puțin 233 de senatori și deputați. Majoritatea voturilor vor veni de la partidele inițiatoare ale moțiunii, PSD și UDMR care au 232 de voturi, cu tot cu cele patru voturi de la Forța Națională, partidul disidenților din ALDE condus de către Teodor Meleșcanu.

Majoritatea ar fi obținută cu voturi de la Pro România, după ce Victor Ponta a anunțat, în această dimineață, că el va vota moțiunea și există posibilitatea ca majoritatea colegilor săi de partid să facă la fel. În momentul de față, Pro România are 24 de parlamentari.

Anunțul lui Ponta a fost făcut după o întâlnire cu președintele PSD, Marcel Ciolacu. Liderul Pro România susține că demiterea guvernului Orban era inevitabilă fiind dorită chiar de către liberali. ”Nu sunt în stare să gestioneze țara, chiar și ei vor să pice guvernul (…) Fiecare parlamentar va vota cum crede că este cel mai bine. Cei mai mulți vor vota probabil pentru moțiune, eu votez pentru moțiune”, a spus Ponta.

El a acuzat existența unei înțelegeri între liberali și social-democrați, prin care PNL va putea convoca anticipatele, iar PSD obține menținerea actualei legislații electorale. ”Și-au dat mâna împotriva partidelor mici și a electoratului”, a spus Ponta.

PSD mai poate obține și o parte dintre cele 17 voturi de care dispune grupul minorităților naționale.

Vezi desfăşurarea în timp real a evenimentelor AICI!

Liberalii câștigă în ambele variante

În cealaltă tabără, guvernul poate conta pe voturile PNL, 105 la număr, la care se adaugă cele 40 de voturi ale USR. Uniunea Salvați România a anunțat chiar că parlamentarii săi vor vota la vedere. Împotriva moțiunii vor vota și ALDE și PMP, două partide care își doresc alegeri în două tururi și să evite alegerile anticipate care le-ar dezavantaja, potrivit sondajelor actuale.

În cazul în care moțiunea este respinsă, proiectul de lege privind alegerile locale în două tururi, pe care Guvernul și-a angajat răspunderea, este considerat adoptat. În eventualitatea unui succes, cabinetul Orban este demis și rămâne în funcție până la învestirea unui nou guvern, dar fără dreptul de inițiativă legislativă și de a emite ordonanțe de urgență.

Pe de altă parte, liberalii au astfel deschisă calea către convocarea alegerilor anticipate în cazul în care Parlamentul va respinge și următoarele două propuneri de premier. Chiar dacă parlamentarii vor evita alegerile anticipate prin votarea unei noi propuneri  de premier, Ludovic Orban are garanția că va rămâne la putere în fruntea unui guvern liberal din partea președintelui Iohannis.

Dacă se va ajunge totuși la dizolvarea Parlamentului, alegerile parlamentare anticipate și alegerile locale vor putea fi organizate la intervale de timp apropiate.

 

ADVERTISEMENT