News

Guvernul României, reacție după moartea lui Aleksei Navalnîi. MAE condamnă încălcările dreptului internațional în Rusia

Guvernul României, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, a reacționat după moartea lui Aleksei Navalnîi, survenită în cursul zilei de vineri, 16 februarie.
17.02.2024 | 10:27
Guvernul Romaniei reactie dupa moartea lui Aleksei Navalnii MAE condamna incalcarile dreptului international in Rusia
Reacție de la Guvernul României după moartea lui Aleksei Navalnîi. MAE condamnă încălcările dreptului internațional în Rusia. Sursa foto: Hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Guvernul României, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), îşi exprimă regretul profund ca urmare a anunțului despre decesul în închisoare al politicianului rus de opoziție Aleksei Navalnîi.

Reacție de la Guvernul României după moartea lui Aleksei Navalnîi. MAE condamnă încălcările dreptului internațional în Rusia

Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut adversar politic al dictatorului rus Vladimir Putin, a murit în închisoare. UE, SUA, NATO și alte figuri politice internaționale au acuzat deja regimul de la Moscova pentru moartea disidentului rus.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă, Guvernul României a avut, de asemenea, o reacție fermă în acest caz. Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat în care condamnă încălcările repetate ale normelor de drept internaţional de către regimul din Federaţia Rusă. MAE a subliniat importanţa respectării, fără întârziere, a drepturilor şi libertăților fundamentale ale omului de către autoritățile ruse.

”Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul profund ca urmare a anunţului despre decesul în închisoare al politicianului rus de opoziţie Aleksei Navalnîi. Acesta va rămâne pentru totdeauna o figură proeminentă în lupta pentru transparenţă, justiţie şi respectarea drepturilor fundamentale.

ADVERTISEMENT

Decesul său reprezintă o pierdere uriaşă în eforturile pentru consolidarea valorilor democratice. Exprimăm sincere condoleanţe familiei lui Aleksei Navalnîi în aceste momente dificile.

Împărtăşim durerea lor şi suntem solidari cu cei care au admirat şi sprijinit vocile curajoase în favoarea schimbărilor democratice”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituției.

ADVERTISEMENT

MAE: Condamnarea lui Navalnîi a reprezentat un act arbitrar şi abuziv din punct de vedere juridic şi politic

MAE mai subliniază că Aleksei Navalnîi a reprezentat una dintre figurile emblematice ale opoziţiei din Federaţia Rusă, organizând mai multe proteste anti-guvernamentale din această ţară. Ulterior, a devenit o ţintă constantă a regimului preşedintelui Vladimir Putin datorită activismului său şi spiritului său civic, în slujba unui stat rus democrat şi liber.

Condamnarea sa a reprezentat un act arbitrar şi abuziv din punct de vedere juridic şi politic, o încălcare gravă a tuturor normelor de drept. În 2021, Aleksei Navalnîi a fost laureatul premiului Saharov, decernat de Parlamentul European”, mai afirmă MAE.

ADVERTISEMENT

Vineri, tot de la București, Klaus Iohannis a transmis o reacție la cald cu privire la decesul lui Aleksei Navalnîi. Președintele țării a cerut Rusia să deruleze o anchetă ”transparentă și cuprinzătoare”.

Sunt profund întristat de vestea că Aleksei Navalnîi a murit. Gândurile noastre de compasiune se îndreaptă către familia și prietenii săi. Astăzi, comunitatea internațională a pierdut un luptător curajos pentru libertate și drepturi. Îndemnăm Rusia să desfășoare o anchetă transparentă și cuprinzătoare”, a scris președintele României pe rețeaua X.

ADVERTISEMENT