News

Guvernul se va muta de la Palatul Victoria. Marcel Ciolacu a făcut anunțul, care sunt motivele invocate de premier

Premierul Marcel Ciolacu anunță un proces extins de renovare a Palatului Victoria. Guvernul României se va muta temporar
16.02.2024 | 15:32
Guvernul se va muta de la Palatul Victoria Marcel Ciolacu a facut anuntul care sunt motivele invocate de premier
Guvernul lui Ciolacu se mută la Casa Poporului. Palatul Victoria intră în reparații. Sursa foto: Facebook / Guvernul României
ADVERTISEMENT

Palatul Victoria se va închide pentru reparații. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri, 16 februarie, că Palatul Victoria, actuala locație a Guvernului României, va fi supus unui amplu proces de reabilitare începând din anul viitor.

Palatul Victoria intră în reparații

Potrivit premierului Marcel Ciolacu, activitatea guvernamentală va fi temporar mutată într-un corp de clădire din Palatul Parlamentului pentru perioada lucrărilor de renovare.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu a subliniat că reabilitarea clădirii Palatului Victoria va fi finanțată cu ajutorul fondurilor europene, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Cu toate acestea, premierul a evidențiat că reabilitarea Vilei Lac 1, evaluată la 56 de milioane de euro, nu se situează în topul priorităților și că nu va aproba inițierea acestui demers, având în vedere cuantumul mare al sumei implicate.

ADVERTISEMENT

Palatul Victoria, o clădire emblematică a Bucureștiului

Palatul Victoria, construit în stil arhitectural specific al lui Duiliu Marcu (1885-1966), a fost inițial conceput ca sediu al Ministerului de Externe și a fost utilizat ca atare în perioada comunistă, fiind de asemenea locul unde Consiliul de Miniștri își avea reședința, arată Digi24.ro.

Edificiul, al cărui proces de construcție a debutat în 1937 și s-a finalizat în 1944, a suferit daune semnificative în urma bombardamentelor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar lucrările de restaurare au fost reluate și finalizate în 1952, mai precizează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Inițial, fațada principală și cele laterale au fost decorate cu plăci de marmură de Carrara, iar panourile decorative sculptate din același material, însă acestea au fost eliminate ulterior din cauza avariilor produse de bombardamentele din 1944. Fațada principală a fost apoi refăcută cu plăci de travertin.

Palatul Victoria a devenit sediul primului guvern al României post-comuniste în 1990 și, în 2004, a fost inclus în Lista Monumentelor Istorice, reprezentând o parte semnificativă a patrimoniului cultural și arhitectural al țării.

ADVERTISEMENT