News

Vila Lac 1, refăcută cu 55 de milioane de euro. Locul preferat de întâlnire a demnitarilor ar avea nevoie de reparații urgente

Vila Lac 1. loc frecvent utilizat pentru negocieri politice la nivel înalt, va intra în reparații capitale finanțate cu nu mai puțin de 280.000.000 lei.
19.01.2024 | 15:17
Vila Lac 1 refacuta cu 55 de milioane de euro Locul preferat de intalnire a demnitarilor ar avea nevoie de reparatii urgente
Ludovic Orban și Vladimir Putin, printre locatarii de la Vila Lac 1/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vila Lac 1 face parte din complexul de vile de protocol pe care RA-APPS îl are în patrimoniu pe malul lacului Floreasca, complex din care face parte și Vila Lac 3, care este actuala reședință oficială a președintelui României, Klaus Iohannis. Vila Lac 1 a fost construită în 1965, iar Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va demara lucrări de refacere a acesteia, care vor costa peste 50 de milioane de euro.

Vila Lac 1, un edificiu deteriorat

Complexul de vile a fost construit în perioada comunistă la ordinul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, iar după revoluția din 1989 a rămas la dispoziția demnitarilor statului român. Din anii 2000 încoace, Vila Lac 1 a fost utilizată pentru discuții politice departe de ochii presei, lista membrilor mai multor guverne fiind stabilită în această clădire, care este dotată cu spații de cazare, săli de conferințe și evenimente. De asemenea, a fost utilizată și pentru găzduirea unor șefi de stat și guvern, printre cei mai recenți musafiri fiind chiar președintele rus, Vladimir Putin, care a fost cazat la Vila Lac 1, în timpul participării sale la Summit-ul NATO de la București din 2008. Tot aici a stat în autoizolare premierul Ludovic Orban, la începuturile pandemiei de Covid-19, după ce intrase în contact cu un parlamentar PNL care se infectase.

ADVERTISEMENT

Imobilul are cinci corpuri de clădire: corpul principal, centrala termică, o clădire administrativă (fost patinoar) și două cabine de pază, iar până acum lucrările la complex au fost limitate la ameliorarea utilizării spațiului deja existent.

Datorită vechimii elementelor constructive (structură, instalații) și a elementelor de finisaj, s-au constatat deficiențe majore de ordin estetic si funcțional la nivelul construcțiilor, al instalațiilor și al spațiilor exterioare, acestea conducând la un consum ridicat de resurse financiare și logistice pentru întreținerea și chiar neutilizarea pe termen lung a unora dintre zonele imobilului afectat. În prezent, imobilul funcționează în regim de avarie necesitând eforturi mari din partea instituțiilor statului pentru a se asigura pe de-o parte desfășurarea efectivă a activităților de reprezentare și protocol, dar și pentru asigurarea pazei și integrității fizice a demnitarilor care participă la aceste activități”, se spune în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern prin care urmează să fie aprobații indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea și modernizarea vilei.

ADVERTISEMENT

Nota de Fundamentare by Fanatik.ro on Scribd

În corpul C4, principala clădire din complexul de la Vila Lac 1, se preconizează curățarea și refacerea elementelor de finisaj de decor întrucât, de-a lungul anilor, au apărut mai multe probleme: degradări și fisuri ale elementelor de panotări, infiltrații și exfolieri ale finisajelor pereților și plafoanelor, degradare majoră a tâmplariei din aluminiu eloxat existentă, pierderi principale de căldură prin zonele vitrate de tâmplărie, degradări/infiltrații la nivelul plafoanelor radiante etc. De asemenea, zona de cazare este nefuncțională, iar apartamentele principale au degradări majore la nivelul finisajelor, cu grupuri sanitare degradate.

Lucrările de refacere vor dura doi ani

Probleme similare se regăsesc și celelalte corpuri de clădire, iar corpul C3 (fostul patinoar) și C4 (corpul principal) au fost încadrate în clasa de risc seismic RsII, în care intră edificiile care, în cazul unii  pot suferi degradări structurale majore, însă riscul de prăbușire este unul scăzut.

ADVERTISEMENT

Modernizarea și dotarea obiectivului Vila Lac 1 este necesară pentru continuarea asigurării unor servicii de reprezentare și protocol precum și pentru protejarea și păstrarea integrității proprietății publice a statului și a caracterului specific și unicității acesteia. Totodată se constată necesitatea modernizării structurilor/componentelor existente și dotarea construcțiilor, astfel încât să se asigure performanța acestora îmbinate cu tehnicile existente, acțiuni menite să sporească condițiile și standardele construcțiilor potrivit destinației acestora”, se spune în documentul citat.

Pentru realizarea acestui proiect, va fi alocată o sumă foarte mare, de 280.075.000 lei, aproape în întregime din bugetul Ministerului Dezvoltării. Se preconizează ca lucrările să dureze timp de doi ani. Într-o primă etapă se vor face lucrări de eliminare a umidității și a mucegaiului și ciupercilor apărute între timp, după care vor începe lucrările de consolidare propriu-zisă, concomitent cu refacerea hidroizolațiilor și instalarea termoizolațiilor. De asemenea, va fi refăcut și exteriorul clădirilor de la Vila Lac 1, iar aleile și spațiile verzi vor trece printr-o reamenajare peisagistică. În fine, se vor aduce și îmbunătățire ale dotărilor din interiorul vilei.

ADVERTISEMENT

Se va repune integral în funcțiune un imobil de reprezentare și protocol de grad înalt – la nivelul șefilor de stat și de guvern – care va putea acomoda o serie de activități de acest nivel, asigurându-se în același timp un context generalizat de desfășurare a unor activități complexe în cadrul cărora se va putea asigura paza și integritatea fizică a utilizatorului pe toata perioada de desfășurare a activității la interiorul și exteriorul imobilului, fără implicarea unor terți și se va asigura cazarea demnitarilor și desfășurarea activității, sub pază, fără a se utiliza resurse logistice importante din partea Statului Roman. Actualizarea rețelelor de instalații și eficientizarea acestora va conduce la consumuri reduse de energie și implicit de resurse naturale, ceea ce în timp va determina o reducere a resurselor bugetar – financiare alocate pentru întreținerea imobilului”, mai justifică Ministerul Dezvoltării celor 280 de milioane de lei, adică a peste 55 milioane de euro.

ADVERTISEMENT