News

Hackerii au paralizat examenele de sfârșit de an din Grecia: ”Cel mai mare atac informatic din istoria țării”

Hackerii au paralizat examenele din Grecia, astfel că zeci de mii de elevi s-au pregătit degeaba pentru că Ministerul Educației din Grecia nu se aștepta la un astfel de atac.
30.05.2023 | 16:31
Hackerii au paralizat examenele de sfarsit de an din Grecia Cel mai mare atac informatic din istoria tarii
Hackerii au paralizat examenele de sfârșit de an. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Practic, în aceste zile se susțin în Grecia principalele examene pentru ultimele trei clase de liceu, însă acestea nu s-au putut ține pentru că transferul subiectelor din baza de date nu s-a putut face. Asta, după ce hackerii au intrat în sistemul centralizat și au paralizat examenele, deși rămâne neclar de ce au făcut acest lucru.

Hackerii au paralizat examenele din Grecia

Conform datelor prezentate de presa elenă, atacul cibernetic a blocat total rețeaua de cercetare și tehnologie a Greciei (GRNET), rețea care găzduiește platforma de unde profesorii aleg subiectele. Totodată a fost blocată și rețeaua școlară panelenă, furnizorul de internat al ministerului, cel responsabil de conectarea sălilor de clasă cu serviciile administrative.

ADVERTISEMENT

“Este cel mai mare atac informatic pe care l-a cunoscut Grecia”, a declarat kai Giannis Antoniou, preşedintele organismului responsabil de examenele din licee. De asemenea, secretarul general în Ministerul Educației Alexandros Koptsis a vorbit despre ”un atac asupra educației”. Procuratura din Atena va încerca acum să afle cine e în spatele acestui atac, precedat în urmă cu 24 de ore de un atac similar, însă mai mic.

În luna noiembrie, un hacker care s-a dovedit a fi un tânăr cu patru clase, a spart mai multe site-uri ale instituțiilor din România. Printre altele, adolescentul a spart site-ul Poliției Locale Ploiești și site-ul Consiliului Județean Cluj. Acesta a înlocuit informațiile oficiale prezentate pe site-uri cu mai multe anunțuri obscene sau cu clipuri cu manele sau filme pentru adulți.

ADVERTISEMENT

Totodată, tânărul a transmis un mesaj împotriva autorităților. ”Ne-am saturat de zdrențele din Parlament, ne-am saturat de toți penalii, ne-am săturat de rahaturile voastre, merităm mai mult de atât”, a transmis hackerul. În cazul Consiliului Județean Cluj, adolescentul a furat mai multe informații confidențiale și a cerut o recompensă pentru a nu le face publice pe internet.

“Hacked by Meowless. Toate fişierele au fost criptate şi un backup al siteului a fost salvat. Dacă vreţi ca baza de date şi fişierele siteului să nu ajungă public pe internet, aveţi de plătit o sumă. Trimiteţi 100 $ USD în bitcoin la adresa următoare”, transmitea hackerul. S-a dovedit că bărbatul e din Sibiu, însă locuiește în Franța.

ADVERTISEMENT

Cel care l-a dat de gol a fost un prieten, astfel că la ușa sa au ajuns polițiști inclusiv din cadru BCCO Ploiești, după care a fost capturat și trimis în judecată de către procurorii DIICOT, sub acuzația de alterare a integrității datelor informatice. Dosarul său a ajuns pe rol la Tribunalul Prahova în septembrie 2022, iar acum tânărul își așteptă sentința.

”Constată competenţa funcţională, materială şi teritorială a instanţei, legalitatea şi regularitatea actului de sesizare – rechizitoriul cu nr. 3/D/P/2021 din data de 27.09.2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti.

ADVERTISEMENT

Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul L. Lucian, cetăţenie română, studii 4 clase, stagiul militar nesatisfăcut, necăsătorit, fără ocupaţie, fără antecedente penale, pentru săvârşirea a două infracţiuni de alterarea integrității datelor informatice”, este precizat pe portalul instanțelor de judecată. Adolescentul a adoptat pseudonimul Meowless și este administrator pe grupuri de Facebook precum Romania Hackers.

ADVERTISEMENT
Tags:
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în...
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în București
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus...
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus "stop" și acum e sportivă profesionistă
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat...
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat şi în chiloţi la volan, iar iubita de 40 de ani l-a părăsit
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost...
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
CUTREMUR ÎN DOSARUL Caracal! Vestea primită de Gheorghe Dincă în închisoare
CUTREMUR ÎN DOSARUL Caracal! Vestea primită de Gheorghe Dincă în închisoare
Teroare în Europa. Se așteaptă atentate de sărbători
Teroare în Europa. Se așteaptă atentate de sărbători
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul...
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de...
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de carieră: „Mi-am redus la minimă necesitate cheltuielile. Dacă știam ce vremuri vin...”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i...
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i se va schimba complet
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!