Practic, în aceste zile se susțin în Grecia principalele examene pentru ultimele trei clase de liceu, însă acestea nu s-au putut ține pentru că transferul subiectelor din baza de date nu s-a putut face. Asta, după ce hackerii au intrat în sistemul centralizat și au paralizat examenele, deși rămâne neclar de ce au făcut acest lucru.
Conform datelor prezentate de presa elenă, atacul cibernetic a blocat total rețeaua de cercetare și tehnologie a Greciei (GRNET), rețea care găzduiește platforma de unde profesorii aleg subiectele. Totodată a fost blocată și rețeaua școlară panelenă, furnizorul de internat al ministerului, cel responsabil de conectarea sălilor de clasă cu serviciile administrative.
“Este cel mai mare atac informatic pe care l-a cunoscut Grecia”, a declarat kai Giannis Antoniou, preşedintele organismului responsabil de examenele din licee. De asemenea, secretarul general în Ministerul Educației Alexandros Koptsis a vorbit despre ”un atac asupra educației”. Procuratura din Atena va încerca acum să afle cine e în spatele acestui atac, precedat în urmă cu 24 de ore de un atac similar, însă mai mic.
În luna noiembrie, un hacker care s-a dovedit a fi un tânăr cu patru clase, a spart mai multe site-uri ale instituțiilor din România. Printre altele, adolescentul a spart site-ul Poliției Locale Ploiești și site-ul Consiliului Județean Cluj. Acesta a înlocuit informațiile oficiale prezentate pe site-uri cu mai multe anunțuri obscene sau cu clipuri cu manele sau filme pentru adulți.
Totodată, tânărul a transmis un mesaj împotriva autorităților. ”Ne-am saturat de zdrențele din Parlament, ne-am saturat de toți penalii, ne-am săturat de rahaturile voastre, merităm mai mult de atât”, a transmis hackerul. În cazul Consiliului Județean Cluj, adolescentul a furat mai multe informații confidențiale și a cerut o recompensă pentru a nu le face publice pe internet.
“Hacked by Meowless. Toate fişierele au fost criptate şi un backup al siteului a fost salvat. Dacă vreţi ca baza de date şi fişierele siteului să nu ajungă public pe internet, aveţi de plătit o sumă. Trimiteţi 100 $ USD în bitcoin la adresa următoare”, transmitea hackerul. S-a dovedit că bărbatul e din Sibiu, însă locuiește în Franța.
Cel care l-a dat de gol a fost un prieten, astfel că la ușa sa au ajuns polițiști inclusiv din cadru BCCO Ploiești, după care a fost capturat și trimis în judecată de către procurorii DIICOT, sub acuzația de alterare a integrității datelor informatice. Dosarul său a ajuns pe rol la Tribunalul Prahova în septembrie 2022, iar acum tânărul își așteptă sentința.
”Constată competenţa funcţională, materială şi teritorială a instanţei, legalitatea şi regularitatea actului de sesizare – rechizitoriul cu nr. 3/D/P/2021 din data de 27.09.2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti.
Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul L. Lucian, cetăţenie română, studii 4 clase, stagiul militar nesatisfăcut, necăsătorit, fără ocupaţie, fără antecedente penale, pentru săvârşirea a două infracţiuni de alterarea integrității datelor informatice”, este precizat pe portalul instanțelor de judecată. Adolescentul a adoptat pseudonimul Meowless și este administrator pe grupuri de Facebook precum Romania Hackers.