News

Hamas, atac cu o rachetă balistică „Ayyash 250” asupra Israelului. Cum a fost doborâtă

Gruparea teroristă Hamas a lansat o rachetă balistică Ayyash 250 asupra Israelului, fiind doar a treia oară când o astfel de armă e folosită în actualul conflict
04.11.2023 | 21:37
Hamas atac cu o racheta balistica Ayyash 250 asupra Israelului Cum a fost doborata
Hamas, atac cu rachetă balistică asupra Israelului. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Rachetele balistice Ayyash 250 sunt rachetele cu raza de acțiune cea mai lungă din arsenalul Hamas. Raza ei de acțiune este de circa 250 de kilometri, și a fost doar a treia oară când această armă a fost folosită împotriva Israelului. Racheta a fost identificată și interceptată de sistemul de apărare aeriană Hetz, (Arrow, în Statele Unite).

Rachetă balistică lansată de Hamas

Hamas a lansat sâmbătă seara devreme racheta sa cu rază lungă de acțiune “Ayyash 250” spre orașul Eilat din sudul Israelului, declanșând alerte cu sirene și marcând a treia utilizare a rachetei de la începutul războiului, potrivit armatei israeliene.

ADVERTISEMENT

Eilat, un oraș situat la Marea Roșie, în extremitatea sudică a Israelului, a fost vizat anterior de forțele Houthi susținute de Iran în Yemen. În acest oraș sunt găzduite numeroase persoane ce au fost evacuate din sate după masacrul declanşat de Hamas în zona de frontieră cu Fâşia Gaza pe 7 octombrie.

Imagini filmate dintr-o zonă situată la nord de Eilat arată o dâră de fum, aparent ca urmare a unei interceptări a proiectilului. Hamas a lansat mai multe rachete Ayyash 250 în timpul războiului în curs, fără a provoca răniți sau pagube.

ADVERTISEMENT

Forțele aeriene israeliene au declarat că racheta a fost identificată și interceptată de sistemul său de apărare aeriană “Hetz” – sau săgeată – la a doua utilizare de când sistemul a fost angajat pentru a intercepta o rachetă lansată din Yemen săptămâna trecută. Sistemul Hetz este un element al sistemului israelian de apărare antirachetă Iron Dome și este conceput în mare parte pentru a intercepta rachete balistice.

Rachetele balistice ale Hamas interceptate de sistemul Arrow

Ayyash-250 este o rachetă sol-sol cu rază lungă de acțiune, produsă de Hamas, care susține că are o rază de acțiune de 250 km. Numele rachetei reprezintă raza sa de acțiune combinată cu numele de familie al lui Yahya Ayyash “inginerul”, unul dintre fondatorii Brigăzii Ezz a-Din al-Qassam a Hamas, care a fost eliminat de către IDF în 1996.

ADVERTISEMENT

Hamas a prezentat această rachetă în timpul Operațiunii “Guardian of the Walls” din mai 2021. Aceasta a lansat o singură rachetă spre aeroportul Ramon, în sudul Israelului – la o distanță de aproximativ 220 km de Fâșia Gaza. Racheta a explodat într-o zonă deschisă din Eilot și nu a provocat pagube.

În timpul războiului actual, Hamas nu numai că a încercat să atace Eilat, dar a lansat săptămâna trecută și o rachetă spre nordul Israelului. Sistemul de apărare aeriană David’s Sling a interceptat racheta, dar fragmentele acesteia s-au împrăștiat și au provocat un incendiu la o instalație de incinerare a deșeurilor situată în zona golfului Haifa.

ADVERTISEMENT

Arrow, cunoscută și sub numele de Hetz, reprezintă o familie de rachete special concepute pentru interceptarea țintelor balistice. Acest sistem reprezintă un efort de colaborare între industriile israeliană și americană, Israel Aerospace Industries și Boeing fiind responsabile pentru dezvoltarea și modernizarea acestei familii de rachete.

Acest sistem cuprinde rachetele hipersonice antibalistice Arrow 2 și Arrow 3, la care se adaugă radarele de avertizare timpurie Elta EL/M-2080 Green Pine și Golden Citron.

Cu toate acestea, sistemul Arrow vine cu un cost considerabil atât pentru Statele Unite, cât și pentru Israel. Când a început dezvoltarea, cheltuielile prevăzute pentru dezvoltare și producție se ridicau la aproximativ 1,6 miliarde de dolari.

Prețul estimat al unei singure rachete Arrow era de aproximativ 3 milioane de dolari. Datele disponibile indică faptul că, din 1989 până în 2007, aproximativ 2,4 miliarde de dolari SUA au fost investite în programul Arrow, iar Statele Unite au contribuit cu 50-80% din această finanțare.

Israelul, la rândul său, contribuie cu aproximativ 65 de milioane de dolari SUA anual pentru susținerea programului. Sistemul Arrow a obținut prima interceptare reușită la 17 martie 2017, când a neutralizat o rachetă S-200 care se apropia.

ADVERTISEMENT
Tags: