News

Hamas stârnește război și în mass-media. De ce BBC refuză să-l numească „grup terorist”

BBC refuză să denumească organizația palestiniană Hamas drept grupare teroristă. Radiodifuzorul public britanic, criticat dur de către guvern și de conservatori
16.10.2023 | 13:00
Hamas starneste razboi si in massmedia De ce BBC refuza sal numeasca grup terorist
BBC invocă neutralitatea și imparțialitatea politicii sale editoriale în conflictul Hamas-Israel / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

BBC refuză să descrie Hamas ca fiind un grup terorist în conținutul său jurnalistic. Radiodifuzorul public britanic invocă neutralitatea și imparțialitatea sa pentru a-și justifica decizia. Însă ea a atras critici dure din partea guvernului și a taberei conservatoare. Aceeași situație și în Franța, unde punerea pe picior de egalitate de către stânga a Hamas și Israel a generat critici vii.

„Hamas a islamizat cauza palestiniană”

Luni, Israelul continua să maseze trupe la periferia teritoriului palestinian, în vederea pregătirii unei iminente ofensive terestre împotriva Hamas. Armata israeliană a confirmat că se pregătește pentru o „etapă următoare” în operațiunea de represalii împotriva Hamas, responsabilă de cel mai sângeros atac de la crearea statului Israel, precizând că așteaptă o „decizie politică”.

ADVERTISEMENT

Atrocitățile Hamas au șocat opinia publică internațională. Iar duminică, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat că acțiunile și politicile grupării islamiste Hamas nu reprezintă poporul palestinian. Organizația pentru Eliberarea Palestinei este „singurul reprezentant legitim al poporului palestinian”, a spus Abbas.

Cancelariile lumii, mai puțin Rusia și China, au condamnat unanim crimele organizației paramilitare palestiniene. Nici o cauză nu justifică căsăpirea copiilor, femeilor și bătrânilor, au denunțat țările occidentale. Pentru mulți obsevatori, Hamas a „islamizat cauza palestiniană, a talibanizat-o, acțiunile sale sunt o pată de sânge pe steagul Palestinei”.

ADVERTISEMENT

Stânga radicală din Franța provoacă scadal

Dar nu toată lumea denumește explicit Hamas drept grupare teroristă. În Franța, liderul stângii Jean-Luc Melenchon (France Insoumise) a refuzat să o facă, după atacurile sângeroase comise sâmbătă, 7 octombrie, în Israel, Jean-Luc Melenchon și France Insoumise au fost criticați pe scară largă de o mare parte a spectrului politic, inclusiv de aliații săi de stânga, Nupes.

Premierul Franței, Elisbeth Borne, a deplâns „ambiguitățile revoltătoare” ale reprezentanților France Insoumise cu privire la conflictul actual dintre Israel și Hamas. Considerând că partidul Franța Nesupusă face o greșeală prin denunțarea simultană a mișcării islamiste și a colonizării israeliene, ea a descris comentariile ca fiind „total șocante și total deplasate”.

ADVERTISEMENT

„În contextul actual, nu putem să punem pe picio de egalitate Hamas – care vă reamintesc că este o organizație recunoscută ca fiind teroristă de Uniunea Europeană – și un stat democratic care este victima unor atacuri teroriste”, a declarat Elisabeth Borne. Ea a acuzat chiar partidul France Insoumise (de stânga) că „maschează uneori o formă de antisemitism” prin „antisionismul” său, un atac recurent la adresa reprezentanților France insoumise.

BBC: „Nu noi trebuie să spunem cine sunt băieții răi”

Dar controversa nu se limitează la Franța. În Marea Britanie, BBC, principalul radiodifuzor public britanic, se află în centrul unei controverse similare. BBC refuză să descrie Hamas ca fiind un grup terorist în conținutul său jurnalistic, preferând să folosească în schimb termenii „grup militant” sau “mișcare islamistă”, notează l’Express. Această alegere editorială a fost aspru criticată, dar este pe deplin acceptată și justificată de „principiile fondatoare” ale neutralității BBC, a declarat John Simpson, editor al serviciului internațional și jurnalist cu experiență în zonele de conflict.

ADVERTISEMENT

Într-un articol de clarificare a alegerii făcute de gigantul britanic al audiovizualului, acesta a adăugat că terorismul este „un cuvânt conotativ, pe care oamenii îl folosesc pentru a desemna o organizație pe care o dezaprobă din punct de vedere moral”.

„BBC pur și simplu nu are misiunea de a le spune oamenilor pe cine să susțină și pe cine să condamne, cine sunt băieții buni și cine sunt băieții răi”.  O decizie confirmată de Deborah Turness, directorul general al BBC News. Într-o notă adresată personalului său, ea a confirmat că „nu noi suntem cei care trebuie să declarăm o grupare ca teroristă”, ci doar să atribuim această expresie „atunci când alții o fac”.

„La limita rușinii”, fără „busolă morală”

Cu toate acestea, decizia luată de principalul grup media din Marea Britanie a fost rapid – și aspru – criticată de o parte a opiniei publice de peste Canalul Mânecii. Secretarul de stat pentru apărare, Grant Shapps, a calificat decizia radiodifuzorului la postul de radio LBC drept „la limita rușinii” și a cerut acestuia să-și recapete „busola morală”, în timp ce Hamas este clasificată de autoritățile britanice oficial ca fiind o mișcare teroristă.

„Ei nu sunt luptători pentru libertate, nu sunt combatanți, sunt teroriști pur și simplu, și este incredibil să vezi că site-ul BBC continuă să vorbească despre ei fără să-i descrie ca fiind teroriști”, a mai adăugat secretarul de stat. Joi, un cetățean londonez a cărui mamă este ținută ostatică de Hamas a fost cel care, în cadrul unei conferințe de presă la Londra, a cerut BBC să „îi numească ceea ce sunt”: un grup terorist.

Cu toate acestea, această alegere nu ar trebui să afecteze în nici un fel acoperirea foarte detaliată de către BBC a războiului sângeros dintre Israel și Hamas, de la oroarea atacului terorist al grupării islamiste asupra civililor israelieni de sâmbătă, 7 octombrie. În special, BBC este una dintre singurele organizații media din lume care are un corespondent în Fâșia Gaza, Rushdi Abu Alouf, care în prezent se află încă acolo, în ciuda intensificării extreme a bombardamentelor israeliene în regiune.

ISIS și Al-Qaida sunt „teroriști”, Hamas, nu

„Nimeni nu poate pretinde în mod serios că corespondenții BBC nu au expus lumii barbaria nemiloasă și terifiantă a Hamas”, spune John Ware, jurnalist de peste 25 de ani la postul public britanic de televiziune. Deși confirmă că „cea mai mare parte a reportajelor BBC au fost exemplare” în ceea ce privește violența extremă a recrudescenței conflictului israeliano-palestinian, el susține totuși că această alegere rămâne „inconsecventă” și „neconvingătoare” în comparație cu tratamentul aplicat altor grupări islamiste, precum ISIS sau Al-Qaida.

Acestea din urmă sunt numiți teroriști, fără ca acest lucru să fie pus în discuție. Potrivit jurnalistului englez, în spatele acestei alegeri se ascunde „o anumită îngrijorare care s-a strecurat în mintea editorială a BBC, deoarece nici un alt conflict nu provoacă emoții atât de intense de ambele părți”.

De partea BBC John Simpson explică faptul că este „perfect rezonabil să descriem incidentele care au avut loc ca fiind ‘atrocități’ , pentru că exact asta sunt. Nimeni nu poate apăra uciderea civililor, în special a copiilor și chiar a bebelușilor. Și nici atacurile asupra unor oameni nevinovați și pașnici care participau la un festival de muzică.

Tensiuni cu tabăra conservatoare

Nu este pentru prima dată când BBC este pus în discuție de către guvernul britanic. În 2004, în timpul invaziei din Irak, guvernul condus la acea vreme de Tony Blair, din partea Partidului Laburist, a denunțat acoperirea prea critică a BBC a operațiunii militare conduse de SUA și a pus la îndoială integritatea profesională a jurnaliștilor postului public de televiziune. Iar în ultimii ani tabăra conservatoare în special a făcut din radioul public una dintre țintele sale preferate, considerându-l prea de stânga și prea imparțial.

În 2022, guvernul lui Boris Johnson a înghețat chiar și redevența publică a BBC, invocând reduceri de taxe pentru gospodării într-o perioadă de inflație. Această decizie a fost rapid considerată o formă de pedeapsă, deoarece premierul de la acea vreme era implicat într-o serie de scandaluri care au fost acoperite pe scară largă de presa britanică, inclusiv de BBC.

Dar acest principiu de imparțialitate invocat de BBC  a fost pus sub semnul întrebării în special în timpul dezbaterilor privind Brexit, care au polarizat opinia publică britanică. Pe de o parte, conservatorii au considerat că BBC a fost părtinitor față de ei. Pe de altă parte, au existat cei care erau îngrijorați de faptul că taberele pro-Brexit și pro-europene au primit timp de antenă egal, fără o verificare suficientă a faptelor.

ADVERTISEMENT