News

Haos în Israel. Sindicatele au ocupat aeroportul din Tel Aviv, toate decolările au fost anulate

Proteste generalizate în Israel împotriva reformei sistemului juridic, iniţiate de premierul Netanyahu, sindicatele cheamă la grevă generală.
27.03.2023 | 12:57
Haos in Israel Sindicatele au ocupat aeroportul din Tel Aviv toate decolarile au fost anulate
Proteste violente în Israel, faţă de reforma sistemului judiciar Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul statului Israel dezbate înghețarea controversatei reforme judiciare pe care o are în vedere, după ce proteste în masă au izbucnit duminică seara şi au continuat şi luni. Zeci de mii de oameni s-au adunat spontan la Tel Aviv pentru a protesta faţă de decizia premierului israelian Benjamin Netanyahu de a-l demite pe ministrul Apărării Yoav Galant, care a cerut guvernului să oprească reforma sistemului juridic.

Medicii din Israel anunţă că vor intra şi ei în grevă

În Ierusalim, protestatarii furioși au spart un blocaj rutier din apropierea reședinței lui Netanyahu, deși nu era clar dacă premierul în vârstă de 73 de ani se afla la reşedinţa sa din Strada Balfour, situată într-un cartier de lux din centrul oraşului.

ADVERTISEMENT

Având în vedere situația, Netanyahu a convocat o întâlnire de urgență. Potrivit Jerusalem Post, discuțiile care au început duminică seara au continuat până la primele ore ale dimineții de luni, iar astăzi este programată să aibă loc o întâlnire a liderilor guvernului de coaliție de extremă dreapta. O sursă Likud a declarat pentru Reuters că Netanyahu este probabil să oprească reforma.

După anunţul demiterii ministrului Apărării, care ceruse “o pauză de o lună în procesul controversat de reformă judiciară dorită de guvern”, mii de manifestanţi au ieşit pe străzi, îndreptându-se către strada Kaplan din centrul Tel Avivului. Demonstranţii au blocat principala autostradă care traversează oraşul, Ayalon, şi au dat foc la cauciucuri.

ADVERTISEMENT

Preşedintele ţării, Isaac Herzog, a cerut luni guvernului să oprească “imediat” activitatea legislativului asupra proiectului de reformă judiciară care divizează ţara, după ce întreaga noapte a fost marcată de ciocniri între manifestanţi şi forţele de poliţie.

De altfel, luni, sindicatele au ocupat aeroportul Ben Gurion, iar din acest motiv, toate zborurile de plecare din Tel Aviv au fost amânate până la o nouă notificare. Arnon Bar-David, şeful sindicatului israelian Histadrut a chemat la o grevă generală în toată țara, începând de luni.

ADVERTISEMENT

Sindicatul lucrătorilor din aeroport a fost primul care s-a raliat acestei chemări. Astfel, liderul sindical al lucrătorilor din Aeroportul Ben Gurion, Pinchas Idan, a declarat: „Am ordonat oprirea imediată a decolărilor de pe aeroport”, potrivit Times of Israel. Asociația Medicală din Israel și Federația Autorităților Locale au declarat, de asemenea, că se alătură grevei.

Revizuirea sistemului judiciar, care ar da executivului controlul asupra numirii judecătorilor de la Curtea Supremă şi ar permite guvernului să anuleze hotărârile judecătoreşti pe baza unei majorităţi parlamentare simple, a atras timp de mai multe săptămâni proteste în masă în principalele oraşe ale Israelului.

ADVERTISEMENT

În timp ce guvernul condus de Banjamin Netanyahu susţine că revizuirea este necesară pentru a-i controla pe judecătorii activişti şi a stabili un echilibru just între guvernul ales şi puterea judiciară, oponenţii o vad ca pe o subminare a controalelor şi a echilibrelor legale şi ca pe o ameninţare la adresa democraţiei în Israel.

ADVERTISEMENT