News

Ce efecte ar putea avea reforma justiției dorită de coaliția premierului Netaniahu. Israelienii protestează ”pentru sufletul națiunii”

Parlamentul israelian a adoptat în primă lectură proiectul de lege care oferă coaliției de guvernare controlul asupra alegerii judecătorilor
21.02.2023 | 19:06
Ce efecte ar putea avea reforma justitiei dorita de coalitia premierului Netaniahu Israelienii protesteaza pentru sufletul natiunii
În ciuda protestelor, Knessetul a adoptat prima dintre legile care vor reforma justiția Foto: Reuters, Flash90 / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După o zi de proteste înflăcărate și discursuri războinice, votul marchează un pas important în direcția exercitării autorității guvernului asupra selecției judecătorilor și, de asemenea, limitează capacitatea Înaltei Curți de a revizui legile.

Israelienii protestează contra reformei legilor justiției

Knesset-ul a adoptat marți dimineața devreme, în prima dintre cele trei lecturi, un prim și important proiect de lege în efortul coaliției de dreapta dură a premierului Beniamin Netaniahu de a revizui sistemul judiciar israelian.

ADVERTISEMENT

A făcut acest lucru în ciuda criticilor acerbe ale opoziției și după ce zeci de mii de protestatari antireformă s-au adunat în fața porților parlamentului din Ierusalim.

Liderul opoziției, Yair Lapid, a scris pe Twitter că demonstrațiile se vor intensifica “în lupta pentru sufletul națiunii”.

ADVERTISEMENT

Votul a fost de 63 de voturi pentru și 47 împotrivă, fără abțineri, deși unii parlamentari au boicotat votul. Legislația se întoarce acum la Comisia pentru Constituție, Lege și Justiție a Knessetului pentru a fi pregătită pentru a doua și a treia lectură, care sunt așteptate până la sfârșitul lunii martie.

Asociată într-un vot alăturat cu un proiect de lege tehnic conex, legislația vizează modificarea Legii fundamentale în ceea ce privește sistemul judiciar pentru a consolida controlul guvernului asupra numirilor judiciare și pentru a revoca capacitatea Înaltei Curți de a revizui legile de bază, scrie The Times of Israel.

ADVERTISEMENT

Sponsorizat de Comisia pentru Constituție, Lege și Justiție, proiectul de lege propune transformarea procesului de selecție a judecătorilor, plasând efectiv numirile judiciare sub control guvernamental deplin.

De asemenea, ar împiedica Înalta Curte să exercite controlul asupra legilor fundamentale cvasi-constituționale ale Israelului. Acest blocaj vizează, de asemenea, împiedicarea controlului Înaltei Curți asupra aceluiași proiect de lege de modificare a Legii fundamentale care creează mecanismul.

ADVERTISEMENT

Votul a fost precedat de mai mult de șase ore de dezbateri aprinse, în care deputații coaliției au insistat că legislația ar consolida democrația israeliană, în timp ce opoziția a avertizat că guvernul îi distruge bazele. Votul a avut loc în cele din urmă la scurt timp după miezul nopții.

Votul a avut loc, de asemenea, după ce zeci de mii de demonstranți s-au adunat în fața Knessetului fluturând steaguri israeliene și scandând “de-mo-cra-cy”, cerând guvernului să își oprească eforturile de a transforma radical sistemul judiciar.

Beniamin Netaniahu: ”O zi mare”

Ministrul justiției, Yariv Levin, unul dintre principalii artizani ai revizuirii, a salutat votul ca fiind un pas spre “readucerea democrației”, permițând o reprezentare mai largă în sistemul judiciar. Beniamin Netanihu a sărbătorit votul ca fiind “o zi mare”.

Liderul opoziției, Yair Lapid, a atacat coaliția, avertizând că legislația va avea repercusiuni grave. “Membri ai coaliției, istoria vă va judeca pentru această seară. Pentru daunele aduse democrației, pentru daunele aduse economiei, pentru daunele aduse securității, pentru că ați sfâșiat națiunea Israelului și pentru că pur și simplu nu vă pasă”, a declarat Lapid, liderul partidului Yesh Atid.

Liderul Partidului Unității Naționale din opoziție, Benny Gantz, a numit-o “o zi neagră pentru democrație”. “Mâine dimineață vom continua lupta”, a spus Gantz.

Înaintea votului, mai mulți deputați ai opoziției Yesh Atid au organizat un protest în plen, înfășurându-se în steaguri israeliene în momentul în care a început dezbaterea. Ei au fost escortați în afara sălii.

În plus față de legislatori, mai mulți observatori aflați în tribuna spectatorilor s-au apropiat de separatoarele de sticlă ale acesteia și au bătut cu putere până când au fost îndepărtați cu forța.

Deși a fost doar primul din mai multe proiecte de lege planificate care alcătuiesc reforma judiciară amplă a guvernului, votul a reprezentat un potențial punct de cotitură în discursul politic privind planul de reorganizare al guvernului.

Susținătorii coaliției, în primul rând Levin și președintele Comisiei pentru Constituție, Lege și Justiție, Simcha Rothman, declaraseră că se vor angaja într-un “dialog” cu opoziția odată ce proiectele de lege vor trece de prima lectură. Liderii opoziției avertizaseră că efectuarea primei lecturi ar putea fi un semnal de moarte pentru orice potențiale negocieri.

Rothman a declarat în plen că, după vot, ar fi fericit să se angajeze într-un dialog mediat de președintele Isaac Herzog. Săptămâna trecută, Herzog a cerut coaliției să oprească progresul legislației pentru a permite discuții, iar liderii opoziției continuă să spună că nu se vor angaja în discuții cu coaliția decât dacă aceasta blochează frânele legislative. Coaliția încă nu și-a întrerupt eforturile.

Coaliția de guvernare nu a precizat ce alte schimbări mai pregătește

În cazul în care părțile se vor așeza la masa discuțiilor, calendarul declarat de coaliție ar putea pune o presiune severă asupra timpului pentru orice efort de negociere.

Levin a confirmat în timpul dezbaterii de luni că speră să încheie “prima fază până la sfârșitul sesiunii [Knessetului]”, în mai puțin de șase săptămâni, “și apoi a doua fază” după aceea.

Dincolo de actualele proiecte de lege și de planul în mai multe puncte pe care Levin l-a descris luna trecută ca fiind prima fază – care include limitarea radicală a capacității Înaltei Curți de a anula legi și permiterea unei majorități simple a Knessetului de a le legifera din nou – coaliția încă nu a făcut aluzie la ce schimbări judiciare suplimentare sunt planificate.

În comentariile făcute chiar înainte de vot, Levin a declarat că modificarea panelului de selecție a judecătorilor va “permite pluralismul”, va atrage “judecători din toate părțile poporului” și va menține independența judiciară. El a denunțat ceea ce a numit “campanii de intimidare” împotriva schimbării.

“Eforturile de a împiedica legislația au eșuat și vor eșua”, a spus Levin. Și l-a acuzat pe fostul președinte al Curții Supreme, Aharon Barak, că a efectuat o “schimbare de regim” prin afirmarea unor drepturi pe care instanța nu ar fi trebuit să le aibă în ceea ce privește controlul judiciar – un proces pe care a spus că îl corectează acum.

Cu toate acestea, el i-a îndemnat pe liderii opoziției Lapid și Gantz să “stea de vorbă” cu privire la întregul său program de reforme radicale, spunând: “Cred că putem ajunge la înțelegeri”.

“Vom trece în prima lectură în această seară”, a spus Levin. “Avem puterea politică de a trece a doua și a treia lectură… Dar nu mă voi opri niciodată din a face toate eforturile pentru a obține înțelegeri.”

În același timp, a spus el, “le promit tuturor cetățenilor Israelului că nimic nu mă va împiedica să fac ceea ce trebuie – [instituind] o reformă profundă și necesară a sistemului judiciar israelian – fără întârzieri”.

Ce înseamnă reforma justiției dorită de coaliția premierului Netaniahu

Proiectul de lege adoptat luni noapte redistribuie puterea în cadrul Comitetului de selecție judiciară, punând capăt echilibrului actual care necesită un acord între reprezentanții politici și cei profesioniști și creând în schimb o majoritate pentru politicienii din coaliție și guvernamentali pentru a impune toate numirile.

Eliminând doi reprezentanți din partea Baroului din Israel, legislația împarte în mod egal cele nouă locuri ale comisiei între ramurile judiciară, legislativă și executivă, dar oferă coaliției controlul a cinci voturi din cele nouă și necesită doar cinci voturi pentru o numire.

Ministrul justiției va continua să prezideze panelul și va fi însoțit de doi miniștri aleși de Knesset. Coaliția va avea, de asemenea, doi legislatori în cadrul comisiei: șeful Comisiei pentru Constituție și un al doilea parlamentar al coaliției. Din partea opoziției va exista un parlamentar.

Deși este de mult timp obișnuită includerea unui membru al opoziției în rândurile comisiei de selecție, aceasta va fi prima dată când acest lucru este impus prin lege. Cel de-al doilea deputat al coaliției va fi ales de către președintele Knessetului, în timp ce singurul deputat al opoziției va fi ales de către partidele din opoziție.

Președintele Curții Supreme va reprezenta sistemul judiciar, alături de doi judecători pensionari, în locul celor doi actuali judecători ai Curții Supreme. Ministrul justiției va alege judecătorii din acest grup, dar va obține aprobarea președintelui Curții Supreme pentru alegerile sale.

În cursul zilei de luni, comisia lui Rothman a continuat să avanseze cu următorul proiect de lege al coaliției privind reforma judiciară, care ar crea o imunitate preventivă pentru anumite legi, împiedicând Înalta Curte să le revizuiască.

Numit “clauză de derogare”, proiectul de lege al unui deputat privat prezentat de Rothman ar crea un mecanism prin care legislatorii să introducă imunitatea la revizuire în anumite proiecte de lege.

Deși uneori este confundată cu o clauză de anulare, care ar permite Knessetului să repună în vigoare legile anulate de instanță, o clauză de derogare blochează instanța să le anuleze în primul rând.

Care sunt următorii pași pentru proiectele de lege?

După ce au trecut de prima lectură, proiectele de lege avansate de plen sunt programate să se întoarcă la aceeași comisie a Knessetului, care le va pregăti pentru a doua și a treia lectură, care se desfășoară adesea una după alta. Aceste lecturi ar putea, teoretic, să aibă loc în câteva zile, dar se crede că este mai probabil ca procesul să dureze săptămâni.

Un cor larg și vocal de critici, care se întinde de la sistemul judiciar la societatea civilă și la comunitatea de afaceri, a avertizat că măsurile de revizuire vor anula în esență sistemul democratic de control și echilibru al Israelului.

Între timp, aliații străini și-au exprimat îngrijorarea că aceste măsuri ar putea lăsa neprotejate drepturile minorităților, iar comunitatea de afaceri a avertizat că această agitație ar putea afecta mediul de investiții din Israel, sporind presiunea asupra guvernului pentru a intra în discuții și a atenua planurile.

Netaniahu a declarat mai devreme luni că voturile vor continua așa cum a fost planificat în plen, dar că va încuraja dialogul “mâine”.

Într-un alt proiect de lege adoptat marți dimineață, Knesset-ul a dat aprobarea finală pentru reînființarea Ministerului Afacerilor Strategice. Biroul a fost închis de guvernul anterior, dar a fost reînființat de coaliția lui Netaniahu.

Ministerul va fi condus de un om de încredere al lui Netaniahu, Ron Dermer, fost ambasador al Israelului în SUA. Se pare că Dermer va folosi rolul vag definit pentru a lucra la extinderea acordurilor Abraham, pentru a se ocupa de problemele legate de campania de înarmare nucleară a Iranului și pentru a gestiona aceste și alte probleme în coordonare cu Casa Albă.

ADVERTISEMENT