News

Haos în Legiunea Străină din Ucraina: “Toată lumea vrea doar să omoare, iar soldații sunt forţaţi să fure şi să bea!”

Mercenarii americani care luptă în Ucraina acuză dezorganizarea din legiunea internațională. Mărturii tulburătoare ale soldaților, despre comportamentul comandanților
06.12.2022 | 11:03
Haos in Legiunea Straina din Ucraina Toata lumea vrea doar sa omoare iar soldatii sunt fortati sa fure si sa bea
Mercenarii americani acuză dezorganizarea din cadrul Legiunii Străine din Ucraina Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Voluntarii străini din Ucraina părăsesc armata ucraineană din cauza organizării proaste, a lipsei de echipamente și a comandanților nesăbuiți, se arată într-un material realizat de Business Insider.

Zece mercenari americani au murit în Războiul din Ucraina

Jurnaliştii au discutat cu americanca Maria Lipka, partenera de viaţă a lui Bryan Young, un veteran al armatei americane care s-a oferit voluntar pentru Legiunea Străină ucraineană la începutul războiului, dar a murit pe front în luna iulie.

ADVERTISEMENT

Femeia consideră că, în ciuda faptului că a mers voluntar pe frontul ucrainean știind pericolul situației, moartea sa ar fi putut fi prevenită, iar dezorganizarea și lipsa echipamentului armatei ucrainene, precum și a abilitățile îndoielnice ale comandanților militari de acolo sunt de vină pentru decesul său.

“A spus că trebuie să plece pentru că era de datoria lui să protejeze lumea liberă”, a declarat Lipka pentru Bussines Insider, adăugând că Young, un veteran militar de 51 de ani, din California, și fost membru al infanteriei americane, a plecat la Kiev în martie, la aproximativ o lună după ce a început invazia rusă.

ADVERTISEMENT

Când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat formarea unei legiuni internaționale, mii de oameni s-au aliniat în fața ambasadelor ucrainene din întreaga lume pentru a se oferi voluntari să meargă la război. Un total de 20.000 de legionari din 52 de țări s-au înscris în primele săptămâni ale invaziei, dintre care 3.000 erau cetățeni americani.

După sosirea lui Bryan Young în Ucraina, Lipka a început să primească mesaje tulburătoare de la acesta, în care bărbatul se plângea de dezorganizarea legiunii și lipsa echipamentului. A fost staționat în batalionul 517 al brigăzii Ivan Bohun, care era supravegheat de Legiunea GUR, condusă de serviciul de informații ucrainean. GUR face parte dintr-o legiune condusă de ofițeri ucraineni și include de obicei veterani sau oameni cu experiență pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, legiunea a acţionat în toate felurile posibile, mai puţin în cel profesionist, scrie Bussines Insider.

ADVERTISEMENT

În primele ore ale dimineții zilei de 18 iulie, Young și unitatea sa erau desfășuraţi în Hrihorivka, un sat din sudul Ucrainei, lângă Herson, care se afla sub un puternic atac rusesc.

Ei au fost însărcinați să curețe un defileu folosit de soldații ruși pentru a traversa un mic râu, dar trupele ruse i-au reperat și au început să tragă în ei cu foc de artilerie. Prima explozie, scrie Insider, l-a rănit pe Luke „Skywalker” Lusyszyn , un american și medic care a însoțit batalionul în acea zi. Young și alți doi soldați, Emile-Antoine Roy Sirous, din Canada și Edvard Selander Patrignani, din Suedia – au încercat să ajungă la el pentru a-l evacua, dar au ajuns sub focul inamic și au fost uciși.

ADVERTISEMENT

Young a suferit răni provocate de schije la cap, în partea stângă a pieptului, pe picioare și abdomen. “Știu că nu a simțit nicio durere”, i-a scris Mariei unul dintre soldați supravieţuitori. “L-am văzut când s-a întâmplat și nu am putut face nimic, dar știu că a fost nedureros”.

Şi mercenarii nemţi s-au plâns de haosul din legiune

Alte mesaje trimise acesteia de soldații din unitatea lui Young – la care Bussine Insider a avut acces – au dezvăluit alte chestiuni îngrijorătoare. Între altefele, faptul că şeful legiunii lor, Ruslan Miroșnicenko , era nesăbuit și adesea beat. “Nimeni nu-l crede pe Ruslan, este un mincinos”, i-a scris un soldat Mariei, într-un SMS.

Colegii lui Young susțin că Miroşnicenko era un beţiv, care îi încuraja adesea pe soldați să bea înainte de a merge în misiuni. Când Miroşnicenko a sunat-o pe Maria Lipka pentru a vorbi la telefon despre organizarea unei înmormântări pentru Young, comandantul părea beat, a spus ea. Miroşnicenko, scrie Insider, a fost între timp demis din funcția de comandant de batalion.

În aprilie, Insider a vorbit cu doi germani care au plecat în Ucraina pentru a se oferi voluntari pentru a lupta. Ei au descris starea de acolo ca fiind una de dezorganizare și că “domnea un sentiment general de haos”.

“Un dezastru”, a spus Tobias, unul dintre germani, pentru Insider. “Nu există nicio organizare. Toată lumea vrea doar să-i omoare pe ruși”.

Între timp, o investigație publicată de The Kiev Independent, în august, a dezvăluit că unii comandanți ucraineni trimiteau soldați în “misiuni de sinucidere” și, de asemenea, hărțuiau sexual femeile soldaţi. Un comandant polonez, pe nume Saşa Kucinski, despre care se spune că era un mare amator de alcool, a forțat soldații din trupele sale să-l ajute să jefuiască magazine, a scris publicaţia ucraineană.

Bryan Young nu a fost însă ultimul american care a murit luptând în Ucraina. În urmă cu o lună, Trent Davis, un american în vârstă de 21 de ani, din Kansas, a fost ucis în apropierea orașului Herson, fiind al zecelea american care a murit luptând pe front, contra Rusiei.

ADVERTISEMENT