News

Haos în raportările COVID-19! Autorităţile au micşorat, peste noapte, numărul pacienţilor externaţi şi al celor asimptomatici

02.07.2020 | 16:17
Haos in raportarile COVID19 Autoritatile au micsorat peste noapte numarul pacientilor externati si al celor asimptomatici
ADVERTISEMENT

Grupul de Comunicare Strategică s-a încurcat în propriile cifre. La ultimele două raportări, de pe 1, respectiv 2 iulie, unele valori sunt în contradictoriu. Adică, un număr total de persoane externate mult mai mare pe 1 iulie, decât pe 2 iulie.

Astfel, în raportarea zilnică de la ora 13:00, Grupul de Comunicare Strategică susţine că pe 1 iulie au fost în total cu 316 mai mulţi pacienţi externaţi decât o zi mai târziu. Este, cel mai probabil, o greşeală a GCS, în condiţiile în care aceste valori ar putea fi doar dacă de pe o zi pe alta ar fi chemaţi înapoi 316 pacienţi externaţi. Ori, aşa ceva este imposibil.

ADVERTISEMENT

Aceste greşeli de raportare dau apă la moară conspiraţioniştilor care consideră că numărul infecţiilor anunţat de autorităţi nu corespunde realităţii. Atât numărul total de externări, cât şi numărul total de asimptomatici externaţi nu au sens în cele două zile.

Grupul de Comunicare Strategică s-a încurcat în cifre! Mai mulţi externaţi miercuri decât joi

Datele publicate de Grupul de Comunicare Strategică: 

1 IULIE: “Până astăzi, 1 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 27.296 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.749 au fost externate, dintre care 19.314 pacienți vindecați și 1.435 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare”

ADVERTISEMENT
Raportare GCS 1 iulie

2 IULIE: “Până astăzi, 2 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 27.746 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.433 au fost externate, dintre care 19.363 pacienți vindecați și 1.070 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Comunicare GCS 2 iulie

Menționăm că numărul de pacienți asimptomatici a suferit modificări față de ziua anterioară ca urmare a actualizării datelor de către unitățile sanitare, în ultimele 24 de ore”

ADVERTISEMENT

Au încurcat şi numărul asimptomaticilor! Până miercuri au fost externaţi mai mulţi decât până joi

Adică, după actualizarea de pe 2 iulie, numărul total al asimptomaticilor din spitale a scăzut faţă de o zi în urmă. Cum s-ar putea traduce asta? Diferenţa este de 365 de cazuri. Problema este că pe 1 iulie, numărul total al asimptomaticilor externaţi a fost de 1435, iar o zi mai târziu cu 365 mai puţini. E ca şi cum cei 365 ar fi fost chemaţi înapoi în spital.

Nu este posibilă nicio variantă în care pe 1 iulie să fie cu 316 mai mulţi pacienţi externaţi în total decât o zi mai târziu, iar numărul de asimptomatici cu 365 mai mare decât în ziua precedentă. Repet, vorbim despre numărul total de externări şi numărul total de asimptomatici.

ADVERTISEMENT

Este ca şi cum ar fi externate în total 20.749 de persoane, iar ca să obţinem numărul din ziua următoare, ar trebui să chemăm înapoi în spital 316 pacienţi pentru a obţine 20.433, cât se arată în raportarea de pe 2 iulie.

 

ADVERTISEMENT