News

Haos la Agenția Spațială Română. Corpul de control acuză plăți ilegale și o datorie de 100 de milioane de euro

Un raport Corpului de Control al Prim-Ministrului la Agenția Spațială Română a scos la iveală nereguli grave în activitatea organizației.
09.07.2023 | 01:32
Haos la Agentia Spatiala Romana Corpul de control acuza plati ilegale si o datorie de 100 de milioane de euro
Agenția Spațială Română, în degringoladă după plecarea fostului director / Foto: Ferrari Press Agency / European Space Agency / Hepta (simbol)
ADVERTISEMENT

Situație explozivă la Agenția Spațială Română (ROSA), acolo unde inspectorii Corpului de Control al Prim-Ministrului au desfășurat, recent, o acțiune.

Fostul președinte al ROSA: ”Am fost demis înainte de încheierea controalelor”

În toamna anului 2022, fizicianul Marius Matei-Piso a fost demis din funcția președinte și director al ROSA, funcții pe care le deținea de multă vreme. Destituirea lui Piso a fost o surpriză uriașă pentru comunitatea științifică, mai ales că acesta era unul dintre oamenii care au pus umărul la înființarea Agenției Spațiale Române, în 1990. ”Nu a avut motive și nu a vrut să-și dea demisia de bunăvoie. No comments”, a scris Dumitru Prunariu pe Facebook, după ce acesta a fost îndepărtat iar în locul lui a fost numit, interimar, Flaviu Răducanu.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Piso a acordat un interviu, în care a acuzat ”o acțiune sistematică împotriva dezvoltării domeniului spațial”.

„Agenția Spațiala Română a fost periodic supusă controalelor Corpului de Control al Ministerului Cercetării și ale Curții de Conturi, ca procedură standard, care să confirme legalitatea activităților desfășurate, de fiecare dată aceste controale fiind încheiate cu rezultate pozitive, unele neconcordanțe constatate fiind corectate oportun de agenție conform recomandărilor organelor de control.

ADVERTISEMENT

Ilegalități nu au fost găsite, iar eu am fost demis înainte de a se încheia controalele. Nu cred că trebuie să explic eu ceea ce dumneavoastră, presa independentă, ați relatat deja, apropo de interese comerciale și grupările din jurul lor.

Până una, alta, ca urmare a unor interese tenebroase sunt distruși oameni, cariere și instituții. Din păcate aceasta este situația în România și există multe exemple de astfel de cazuri.”, a afirmat cercetătorul în EvZ.

ADVERTISEMENT

Printre altele, Piso a reproșat faptul că nu s-a mai plătit contribuția la programele Agenției Spațiale Europene (ESA) și că Programul de Cercetare, Dezvoltare și Inovare pentru Tehnologie Spațială a fost anulat.

Raport dur al Corpului de Control al Prim-Ministrului

Recent, Corpul de Control al Prim-Ministrului a făcut publică o sinteză a acțiunii de control efectuată la Agenția Spațială Română, în care sunt sesizate o serie de nereguli grave din activitatea ROSA, în perioada 2012-2023.

ADVERTISEMENT

Printre neregulile sesizate la nivel de conducere a instituției se numără faptul că ” în perioada 26.10.2021 – 17.10.2022, agenția a funcționat fără consiliu de administrație legal numit prin ordin al ministrului MCID și că ședințele CA nu au fost formalizate prin emiterea de hotărâri ci au fost întocmite doar procese-verbale”.

CCPM: ”Directorul, menținut în funcție deși avea contractul de muncă încetat”

În plus, susține Corpul de Control, membrii consiliului de administrație ROSA au fost remunerați cu încălcarea dispozițiilor legale, pentru că acest drept nu a fost prevăzut în niciun act normativ adoptat la nivel de lege sau hotărâre de guvern.

O altă problemă semnalată este că membrii și secretarul CA au fost remunerați timp de 23 de luni fără existența unui document care să ateste activitatea desfășurată în cadrul consiliului de administrație.

”Directorul general al ROSA s-a autodesemnat în funcția de președinte al Consiliului științific, iar, în condițiile în care funcția de director executiv a fost vacantă, s-au creat condițiile ca biroul permanent al Consiliului științific ROSA (format din președintele CS, directorul general ROSA și directorul executiv ROSA), în fapt, să funcționeze cu o singură persoană”, se mai arată în documentul citat de FANATIK.

Corpul de Control susține că, în fapt, ministrul cercetării a emis un act de menținere în funcție a directorului general, ”precum și a celor ulterioare menținerii în activitate a aceleiași persoane până la data de 15 ianuarie 2023, deși acestuia i-a încetat de drept contractul individual de muncă la data de 7 ianuarie 2019”.

România, datorie de 102 milioane euro la Agenția Spațială Europeană

Inspectorii au sesizat nereguli și la nivelul ministerului cercetării și inovării, pe de-o parte și cel al educației și cercetării (în subordinea căreia s-a aflat ROSA începând cu noiembrie 2019). Cele două instituții nu au inițiat un proiect de act normativ privind ratificarea Acordului și continuarea Programului de Cercetare și Inovare pentru Tehnologie și Cercetare Avansată – STAR, drept urmare ”suma de 12.283.802,93 euro nu s-a mai întors în România, prin încheierea unor contracte doar cu parteneri români, aceasta fiind redistribuită tuturor statelor membre ESA”.

În plus, la data de 22 septembrie 2022, România acumulase o datorie de 102.2 milioane euro la Agenția Spațială Europeană, reprezentând contribuția pe programe în perioada 2019-2022. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și-a asumat un plan de achitare a obligațiilor de plată, care a vizat achitarea sumei de 63 de milioane de euro până la data de 19 octombrie 2022 și pe cea de 39,3 milioane euro până la 31 decembrie 2022.

Corpul de Control al Prim-Ministrului a formulat ”propuneri și recomandări” Agenției Spațiale Române, urmând să monitorieze implementarea acestora.

FANATIK a solicitat un punct de vedere Agenției Spațiale Române – ROSA, urmând ca acesta să fie publicat în momentul în care vom primi un răspuns.

ADVERTISEMENT
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
Sf. Andrei 2023. Urări, mesaje şi felicitări pentru sărbătoriţii de pe 30 noiembrie
Artista din România care ”l-a pus pe jar” pe fiul lui David Beckham:...
Artista din România care ”l-a pus pe jar” pe fiul lui David Beckham: ”Trebuie să mă respecte”
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de...
Vedeta care face furori la Antena 1 a fost la un pas de căsătorie cu fiul regretatului Nae Manea! Avea doar 17 ani când s-au cunoscut
Ion Țiriac a refuzat 12 milioane de euro fără să stea pe gânduri!...
Ion Țiriac a refuzat 12 milioane de euro fără să stea pe gânduri! La ce nu vrea să renunțe miliardarul român
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la...
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la khmerii roșii și Vietnam la războiul din Ucraina
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se...
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se odihnește și tatăl artistei GALERIE FOTO
MARELE VERDICT pentru Simona Halep! Informația venită direct de la TAS
MARELE VERDICT pentru Simona Halep! Informația venită direct de la TAS
Andreea Marin, din nou pe patul de spital
Andreea Marin, din nou pe patul de spital
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de...
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a...
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a și înjurat lumea pe Facebook”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!