News

Haos total în Moscova. Cuiburi de mitralieră instalate la intrarea în oraș, mașini blindate pe străzi și alerte cu bombă

Autoritățile din capitala Rusiei și din regiunea Moscovei impun tot mai multe măsuri în încercarea de a împiedica avansul mercenarilor Wagner.
24.06.2023 | 21:06
Haos total in Moscova Cuiburi de mitraliera instalate la intrarea in oras masini blindate pe strazi si alerte cu bomba
Armata rusă a instalat cuiburi de mitralieră la intrările în Moscova Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Haos în Moscova. Regiunea Moscovei a suspendat evenimentele de masă în aer liber și în instituțiile de învățământ până la 1 iulie, au anunțat autoritățile. Decretul, emis de guvernatorul Andrei Vorobiov, nu se aplică orașului în sine, ci zonelor din jur. Măsura vine după ce primarul Moscovei a îndemnat locuitorii să se abțină de la deplasări în jurul capitalei.

Haos total în Moscova

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că locuitorii Moscovei ar trebui să se abțină pe cât posibil de la deplasări în jurul orașului, având în vedere că a fost declarată o operațiune antiteroristă și a spus că situația este “dificilă”, relatează Reuters, citată de The Guardian. Sobianin a mai precizat în declarația, publicată pe Telegram, că luni va fi o “zi nelucrătoare” pentru “a minimiza riscurile”.

ADVERTISEMENT

Măsuri antiteroriste au fost introduse în regiunile care se află între Moscova și înaintarea rebelilor wagnerieni. În regiunea Tambov – care se învecinează cu Lipețk, în care forțele lui Wagner tocmai au intrat – evenimentele de masă au fost anulate sâmbătă, relatează Associated Press.

Aceste evenimente includeau petreceri de absolvire a liceelor. Ministerul rus al Educației a declarat că astfel de petreceri au fost amânate până la 1 iulie la Moscova, în regiunea din jurul capitalei și “o serie de alte regiuni în care au fost introduse măsuri suplimentare antiteroriste”.

ADVERTISEMENT

În capitală, traficul pe râul Moscova a fost suspendat. Ofițeri de poliție în veste antiglonț și cu mitraliere au fost văzuți lângă intrarea pe principala autostradă care leagă Moscova de Voronej și Rostov pe Don.

BBC a relatat că la intrările în Moscova dinspre sud au apărut puncte de control improvizate. Imaginile arată camioane de gunoi care blochează drumul și mașini de poliție în apropiere. De asemenea, se văd și vehicule militare.

ADVERTISEMENT

BBC Rusia a raportat evacuări ale clădirilor publice din Moscova, pe măsură ce rebelii Wagner avansează. Radiodifuzorul a declarat că muzeele din apropierea Kremlinului au fost evacuate în Moscova.

În ultimele ore au fost raportate evacuări la Galeria Tretiakov, la Muzeul Pușkin și la Casa de Cultură GES-2, a adăugat BBC. Centrul comercial Mega Belaia Dacha și centrul comercial Kvartal au fost, de asemenea, evacuate la Moscova, a precizat acesta.

ADVERTISEMENT

Se pare că zborurile de la Moscova s-au epuizat pe măsură ce se apropie grupul de mercenari Wagner. Der Spiegel a relatat că biletele pentru conexiunile directe de la Moscova către Tbilisi, Astana și Istanbul nu mai sunt disponibile.

Cuiburi de mitralieră instalate la intrarea în oraș

Google Maps indică închideri de drumuri pe M4 la sud de Moscova, ruta pe care o urmează rebelii lui Wagner. Guvernatorul regiunii ruse Voronej a declarat sâmbătă că serviciile de urgență încearcă să stingă un rezervor de combustibil în flăcări la un depozit de petrol. Peste 100 de pompieri și 30 de unități de echipament lucrau la fața locului, a declarat Alexander Gusev, guvernatorul regiunii, pe Telegram.

O înregistrare video obținută de Reuters a arătat o minge de foc care a izbucnit după ce un elicopter a zburat în apropierea unei zone rezidențiale. Locația Voronej a fost verificată de Reuters după clădirile și caracteristicile drumurilor care se potriveau cu imaginile din satelit.

Soldații ruși ar fi instalat un cuib de mitraliere la marginea Moscovei, potrivit unor fotografii publicate de un ziar rusesc. Potrivit Reuters, ziarul Vedomosti a relatat că mitralierele au fost amplasată la marginea de sud-vest a orașului. De asemenea, fotografiile au arătat polițiști înarmați care se adună în punctul în care autostrada M4 – pe care se deplasează mercenarii Wagner răzvrătiți – ajunge în capitala rusă. Kyiv Post, un ziar ucrainean, a raportat că la marginea Moscovei se săpau tranșee.

Prigojin s-a lăudat că nu a vărsat nicio picătură de sânge

Serghei Narîșkin, șeful serviciului rus de informații externe SVR, a declarat sâmbătă că este clar că ceea ce el a numit o tentativă de destabilizare a societății și de declanșare a unui război civil fratricid a eșuat, a relatat agenția de știri TASS. Narîșkin s-a referit la ceea ce autoritățile spun că este o revoltă armată a șefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin.

Între timp, Prigojin a declarat că trupele sale nu au avut nevoie să tragă niciun foc de armă atunci când au preluat controlul asupra sediului central al Districtului Militar Sudic al Rusiei din Rostov.

Într-un nou mesaj audio publicat sâmbătă de serviciul său de presă, el a declarat că oamenii săi au fost atacați de artilerie și de elicoptere în drum spre Rostov. El a spus că a crezut că are sprijinul poporului rus pentru ceea ce el numește “marșul său al justiției”.

Între timp, Evgheni Prigojin pare că s-a răzgândit și nu mai invadează capitala rusă. Potrivit agenției de presă Associated Press șeful Wagner, Evgheni Prigojin, își oprește mercenarii și îi întoarce din drum, la câteva momente după ce președintele belarus Alexander Lukașenko a declarat că a negociat un acord de dezescaladare. Într-un mesaj audio, Prigojin a declarat că își oprește trupele pentru a evita “vărsarea de sânge rusesc”.

ADVERTISEMENT