News

Horațiu Moldovan, după evoluția pandemiei din ultimele zile: ”Numărul pacienților de la ATI ne îngrijorează, dar creșterea cazurilor nu e exponențială”

06.08.2020 | 12:02
Horatiu Moldovan dupa evolutia pandemiei din ultimele zile Numarul pacientilor de la ATI ne ingrijoreaza dar cresterea cazurilor nu e exponentiala
ADVERTISEMENT

Horațiu Moldovan a comentat evoluția pandemiei de Covid-19 din ultimele zile din România și a spus că numărul tot mai mare al celor internați la ATI ne îngrijorează oficialitățile din Sănătate.

În viziunea secretarului de stat, cele peste 1.200-1.300 de cazuri zilnice de infectare nu reprezintă deloc o creștere exponențială, fiind un ritm ascendent care poate fi gestionat de autorități.

ADVERTISEMENT

Revenind la situația pacienților aflați în stare gravă, Dr. Moldovan apreciază că sistemul sanitar intern încă face față și, dacă va fi nevoie, numărul de paturi va fi crescut în următoarea perioadă.

Horațiu Moldovan comentează evoluția pandemiei din România și spune că numărul pacienților ATI îngrijorează autoritățile

De la startul pandemiei de Covid-19, România a raportat aproape 57.000 de îmbolnăviri. În ultimele zile, ritmul de creștere este unul accelerat, cu peste 1,300 de cazuri numai la raportarea recetntă.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, nu creșterea cazurilor de infectare îngrijorează, ci totalul tot mai mare al cetățenilor care ajung pe paturile de anestezie și terapie intensivă. Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a explicat cum privesc autoritățile situația curentă.

”Numărul pacienților de la ATI ne îngrijorează cel mai mult. Avem aproximativ 900 și ceva de locuri de ATI destinate Covid. Repartiția pe țară nu e uniformă, fapt pentru care am putea fi nevoiți să transferăm pacienții în alte locuri. Există posibilitatea să creștem în continuare sau să convertim paturi non-covid.

ADVERTISEMENT

Capacitatea de testare a ajuns de la 1 la 185 de laboratoare. Se fac în jur de 26.000 de testări pe zi. Suntem într-o perioadă de creștere, dar nu avem de a face cu o explozie. Sunt zile cu cifre 1.200, 1.300 constante. Avem 430 la ATI, dar ritmul nu este exploziv, nu este exponențial.”, a spus Horațiu Moldovan.

Când putem avea o nouă perioadă cu măsuri de relaxare

Mulți agenți economic se întreabă când va avea loc o nouă serie de măsuri de relaxare în România. Dr. Moldovan a spus că acest lucru ar putea intra în discuție dacă am intra într-o fază de platou a cazurilor.

ADVERTISEMENT

”Dacă se stabilizează situația în următoarele zile, ne îndreptăm spre o fază de platou. Dacă se va produce asta putem merge spre o nouă serie de măsuri de relaxare.

Avem capacitate de 26.000 de teste pe zi, dar totul e variabil. Nu este cazul să facem testare în masă. Nu vom face așa ceva. Vom testa doar pacienții care trebuie testați. Incidența ar fi de 1 la 1.000, ar fi o risipă de resurse. Trebuie să gestionăm resursele de așa natură astfel încă să obținem rezultate.”, a adăugat medicul.

 

ADVERTISEMENT