Sport

I-am bătut de la imn! România, mai tare ca Franţa lui Mbappe, învinge Elveţia într-o atmosferă electrizantă

România a încheiat în stil de mare echipă campania pentru Euro 2024. "Tricolorii" au câştigat cu 1-0 meciul cu Elveţia, într-o atmosferă electrizantă, cu peste 50.000 de fani în tribune.
22.11.2023 | 00:04
Iam batut de la imn Romania mai tare ca Franta lui Mbappe invinge Elvetia intro atmosfera electrizanta
"Tricolorii" au sărbătorit calificarea la Euro 2024.
ADVERTISEMENT

România, pe primul loc! “Tricolorii” au câştigat cu 1-0 şi ultimul meci din preliminariile Euro 2024, împotriva Elveţiei. Unicul gol al meciului a venit în minutul 50, fiind marcat de Denis Alibec.

Elveţia, amintiri frumoase de pe Arena Naţională! Aici au eliminat Franţa lui Mbappe la Euro 2020

Au fost peste 50.000 de oameni pe Arena Naţională, care au venit la sărbătoarea calificării naţionalei României la Euro 2024. “Tricolorii” au obţinut sâmbătă biletele pentru Germania, iar meciul cu Elveţia a fost pentru stabilirea echipei care încheie pe primul loc şi care va intra, implicit, în urna a doua la tragerea la sorţi.

ADVERTISEMENT

Oaspeţii aveau amintiri frumoase de pe Arena Naţională. Ultimul lor meci aici a fost în optimile de finală de la Euro 2020, atunci când au reuşit să elimine Franţa, după un electrizant 3-3 în 120 de minute şi 5-4 după loviturile de departajare, Mbappe irosind penalty-ul decisiv.

Dar, ce bine este să vii fără emoţii la stadion. Fanii au fost cu zâmbetul pe buze încă de la început, iar euforia victoriei de sâmbătă cu Israelul le-a rămas încă în vene, astfel că nimic nu le putea strica buna dispoziţie. Marţi seara nu au venit la meci, ci la sărbătoarea calificării.

ADVERTISEMENT
Fanii au umplut tribunele Arenei Naţionale. Sursa: sportpictures.eu
Fanii au umplut tribunele Arenei Naţionale. Sursa: sportpictures.eu

I-am bătut de la imn!

Momentul imnului a fost impresionant. Interpretat de Andra, alături de cei 50.224 de spectatori, “Deşteaptă-te române!” a creat emoţie, mulţi suporteri fiind cu ochii în lacrimi, un amestec de bucurie a calificării, dar şi rezistenţă, după atâţia ani de dezamăgiri fotbalistice.

Meciul a început domol, ca un duel între două echipe calificate la Euro. Elveţienii nu s-au aruncat în atac, iar primele 10 minute nu au adus decât un cartonaş galben pentru Marius Marin. Prima şansă importantă de a marca le-a aparţinut “tricolorilor”.

ADVERTISEMENT

Florinel Coman a primit mingea în partea stângă, iar centrarea atacantului de la FCSB a fost reluată din semifoarfecă de Moruţan. Balonul a fost blocat de un fundaş, dar a fost un atac care a trezit tribunele. Imediat, elveţienii au contrat periculos, iar şutul lui Okafor l-a pus pe Moldovan la treabă.

Andra a interpretat magistral imnul României. Sursa: sportpictures.eu
Andra a interpretat magistral imnul României. Sursa: sportpictures.eu

Lojă stelară: Il Luce şi Hagi au urmărit meciul împreună!

În tribune se consuma bucuria calificării. Valuri mexicane făcute de cei 50.000 de fani, în acest joc fiind atraşi şi suporterii oaspeţilor, plasaţi în Peluza Nord. Cu siguranţă ar fi fost o asistenţă record pe Arena Naţională dacă nu ar fi existat cele 8 sectoare tampon.

ADVERTISEMENT

În lojă, Gheorghe Hagi a stat alături de Mircea Lucescu şi nepotul său, Matei. Nu au lipsit nici nume uriaşe precum Ionuţ Lupescu, Rică Răducanu, Florin Răducioiu sau Miodrag Belodedici. Anghel Iordănescu a privit meciul alături de Vasile Dâncu, iar în tribuna VIP şi-a făcut apariţia şi premierul României, Marcel Ciolacu.

Gică Hagi şi Mircea Lucescu au văzut meciul împreună. Sursa: Fanatik
Gică Hagi şi Mircea Lucescu au văzut meciul împreună. Sursa: Fanatik

Uniţi Sub Tricolor au revenit la stadion cu un mesaj acid la adresa “cetăţenilor!”

Pe teren, echilibrul s-a păstrat pe parcursul primei reprize, una săracă în ocazii de gol. “Tricolorii” s-au apărat bine în faţa unei echipe amorţite, cu jucători de top, iar în finalul primei părţi i-au dominat pe elveţieni. Din păcate, ne-a lipsit luciditatea la finalizare, iar la cabine s-a intrat cu scor alb, 0-0.

După ce au boicotat meciul cu Israel, ultraşii din peluza “Uniţi sub Tricolor” au revenit pe Arena Naţională, la două luni după incidentele de la meciul cu Kosovo. Fanii au avut şi un mesaj acid la adresa celor care au venit doar la meciurile de gală: “Dragi spectatori, stadionul trebuie umplut indiferent de adversar, nu doar la meciuri de gală şi când e de sărbătorit vreo calificare”.

Mesajul celor de la Uniţi Sub Tricolor
Mesajul celor de la Uniţi Sub Tricolor

Alibec a rupt tabela! Explozie de bucurie pe Arena Naţională

Repriza secundă a început într-un alt ritm. “Tricolorii” au apăsat pedala pe acceleraţie şi le-au pus probleme elveţienilor. În minutul 50, stadionul a erupt, Denis Alibec reuşind să deschidă scorul. Stanciu a centrat pe colţul lung, iar Moruţan a trimis în faţa porţii, de unde atacantul a marcat simplu.

Golul lui Alibec a deschis meciul și au urmat acţiuni de poartă succesive în ambele careuri. Elveţienii au alergat după egalare şi s-au expus în apărare. Iar Florinel Coman a fost la un pas să profite. Atacantul FCSB a fost faultat la marginea careului de N’Doye, un nume cu rezonanţă în fotbalul nostru.

Arbitrul italian nu a acordat fault în prima fază, deşi pe reluări s-a văzut infracţiunea. Fiind vorba de un fault la limita careului, nu în careu, VAR nu a intervenit, spre stupoarea lui Coman şi a celor 50.000 de fani.

A fost o explozie de bucurie după golul lui Alibec. Sursa: Fanatik
A fost o explozie de bucurie după golul lui Alibec. Sursa: Fanatik

Elveţia, o forţă măcinată de conflictele interne!

Oaspeţii au presat şi mai tare, dar imprecizia la finalizare ne-a salvat. Horaţiu Moldovan a intervenit providenţial în minutul 62 şi a păstrat poarta intactă, asta în timp ce fanii luminau tribunele cu lanternele a zeci de mii de telefoane mobile.

“Tricolorii” au domolit elanul Elveţiei şi au reuşit excelent să fragmenteze partida. Luaţi individual, adversarii aveau nume sonore, jucători de mare experienţă care nu ratează turnee finale de ani de zile. Pe Arena Naţională, Elveţia a fost o echipă ruptă, măcinată de conflictele interne şi nici măcar valoarea incontestabilă a unor jucători nu a putut şterge asta.

Elveţia, echipă măcinată de conflictele interne. Sursa: sportpictures.eu
Elveţia, echipă măcinată de conflictele interne. Sursa: sportpictures.eu

România, campanie de vis!

Pentru România, această campanie a fost de poveste. Un început timid, cu multe semne de întrebare şi un final ca în filme, cu o victorie istorică în faţa Elveţiei, cu peste 50.000 de oameni în tribune care au strigat “România!”.

Iar România lui Stanciu reuşeşte ce nu a putut Franţa lui Mbappe, să câştige pe Arena Naţională în faţa Elveţiei. Alibec a marcat unicul gol al unui meci care ne propulsează pe primul loc al grupei, cu 22 de puncte. O grupă dominată de “tricolori”, care încheie neînvinşi şi care vor fi în urna a doua la tragerea la sorţi de pe 2 decembrie.

Deutchland, wir kommen! “Tricolorii” au sărbătorit calificare la Euro pe gazon

La finalul meciului a avut loc un moment special. “Tricolorii” au sărbătorit calificarea la Euro 2024 pe gazon. Maestru de ceremonii a fost Ionuţ Radu, de care ne aducem aminte şi pentru mesajele mobilizatoare transmise în vestiar la acel fabulos Euro de tineret din 2019 când România a ajuns până în semifinale.

Cu lanternele de la telefoanele mobile aprinse, fanii scandau “România eee!”, alături de jucători, într-o explozie de lumină şi culoare, pe gazon. “Deutchland, wir kommen” a fost scris pe panoul ţinut de “tricolori” la ceremonie.

“Tricolorii” au sărbătorit calificarea la Euro 2024.

România merge în 2024 la Campionatul European din postura de câştigătoare de grupă, fiind în urna a doua la tragerea la sorţi. O campanie de calificare senzaţională, care ne face să visăm cu ochii deschişi la meciurile din vară. Hai, România!

Festivitatea de premiere a "tricolorilor"

ADVERTISEMENT