Life

I se spune Drumul Aurului. Secretele zonei din România în care încă se caută bogății sub pământ

Unde se află ”drumul aurului”, una dintre bogățiile turistice ale țării noastre. Nu mulți români au curajul să se aventureze aici.
25.02.2024 | 13:58
I se spune Drumul Aurului Secretele zonei din Romania in care inca se cauta bogatii sub pamant
Unde se află ”drumul aurului”, una dintre bogățiile turistice ale României. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În România se află unul dintre cele mai vechi și prețioase, la propriu, drumuri din Europa. Cândva, acesta făcea legătura între două orașe importante. ”Drumul aurului”, așa cum i se mai spune, datează de pe vremea romanilor și este o adevărată bijuterie care amintește de istoria țării noastre.

Unde se află ”drumul aurului”, unul dintre cele mai frumoase trasee din România

Nu multă lume știe că în România există un drum celebru, cunoscut sub numele de ”drumul aurului”. Pe vremuri, acesta traversa văi foarte importante și lega două dintre orașele cunoscute: Deva și Brad. ”Drumul aurului” străbătea Țara Zarandului și, în prezent, se întinde pe o lungime de 30 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Acest drum continuă să fie o atracție turistică pentru foarte multe persoane. Cei care au ajuns în zonă și s-au bucurat de frumusețea lui, spun că este un rival pentru Transfăgărășan sau Transalpina.

De-a lungul ”drumului aurului” se întind peisaje unice în România, toate părând desprinse din povești. Numit și ”patrulaterul aurifer al Munților Apuseni”, drumul este o adevărată bijuterie care trebuie admirată, măcar o dată în viață.

ADVERTISEMENT

”Drumul aurului” începe de la Baia de Arieș și ajunge până la Zlatna. Turiștii care ajung în această zonă au ocazia de a vedea bogății unice în țara noastră. Aici, se află unele dintre cele mai vechi mine de exploatare a aurului.

Locul unic din România care a fost introdus în patrimoniul UNESCO

Tot în zona ”drumului aurului” se află și unele dintre cele mai vechi trepte romane. O întreagă galerie poate fi admirată, însă, doar de la intrare. Zona nu a fost amenajată corespunzător, astfel încât să poată permite accesul turiștilor.

ADVERTISEMENT

Foarte aproape de ”drumul aurului” se află sate unde pare că timpul stă în loc. Este vorba despre așezări pline de istorie, dar și de farmecul zonei. Aici, sute de case se află situate pe adevărați munți de aur și de argint.

În zonă, există foarte multe mine în care, odinioară, se exploatau bogățiile pământului. Odată cu trecerea timpului, acestea au ajuns să fie dezafectate și închise. În prezent, doar ruinele mai amintesc de activitățile de altă dată.

ADVERTISEMENT

Și, totuși, în unele zone încă mai există minereuri importante de aur. În comuna Băița, dar și în împrejurimi în adâncime cantități foarte de mari de aur, ceea ce face ca zona să fie importantă, din punct de vedere al zăcămintelor.

Turiștii care vor să admire galerii unice în lume o pot face vizitând comuna Luncoiul de Jos. Aici, se află unele dintre cele mai vechi mine de aur, dar și foste puțuri de pe vremea romanilor. Tot aici se găsesc și galeriile din epoca modernă de la Roșia Montană ce au intrat în patrimoniul cultural UNESCO.

Această parte de România are un mare potențial turistic. În prezent, o mare parte din istorie a fost comasată în Muzeul Aurului din Brad, un muzeu unic în țară. Turiștii care îi vor trece pragul vor admira exponate unice în lume.

ADVERTISEMENT